Mesaje

SPIRITUALITATEA IN VIATA DE ZI CU ZI

Sri Vasudeva

Incercarea ce sta in fata noastra, a tuturor, daca vrem sa cream o lume mai buna, este sa dam expresie spiritualitatii noastre in viata de zi cu zi. Suntem fiinte spirituale in traire umana. Adevarata noastra identitate nu este fizica, ci spirituala. Corpul nostru uman este un vehicul in care calatoreste spiritul nostru nemuritor, prin aceasta lume, cautand sa se elibereze de ingradirea impusa de ignoranta.

Necunoasterea adevaratei noastre identitati este cauza radacina a nefericirii si a lipsei de implinire in trairea umana. Ea este intunecarea ce hraneste teama, nesiguranta, singuratatea si ne scade respectul de sine. Daca vrem sa simtim adevarata libertate si fericire, trebuie sa exploram adancimile spiritualitatii noastre si sa o manifestam in viata de zi cu zi.

Noi suntem fiinte multi-dimensionale

Cei mai multi dintre noi traiesc in iluzia ca noi suntem in mare masura fiinte fizice. Ca urmare, nu suntem in stare sa acceptam ideea ca acest corp imbatraneste si traim cu frica de moarte. Chiar daca poate avem o idee despre faptul ca spiritul nostru traieste etern, inca mai traim cu frica de moartea fizica. Aceasta demonstreaza ce putin cunoastem noi identitatea noastra adevarata. Noi suntem fiinte ale maretiei, traind in iluzia slabiciunii si ingradirii. Noi suntem ca acel leu proverbial, care a crescut printre oi si a crezut ca era oaie, pana cand un alt leu l-a indemnat sa se priveasca in oglinda unui ochi de apa.

Avem noi o existenta dincolo de corp? Haideti sa vedem. Dincolo de existenta noastra fizica, exista o dimensiune de energie subtila, care influenteaza fiinta noastra fizica. Noi suntem fiinte mentale, emotionale si intelectuale. Aceste instrumente puternice exista si opereaza de la nivel subtil, influentand fiecare aspect al vietilor noastre. Sursa lor este in fiinta noastra spirituala, care este adevarata noastra identitate sau esenta. Atunci, in fata noastra sta provocarea sa ne cunoastem pe noi insine si sa dam curs aceastei cunoasteri. Cunoasterea este putere. Aceasta este cunoasterea care ne va permite sa traim fara frica si sa simtim implinirea pe care o cautam in viata noastra de zi cu zi.

Daca existenta noastra este mult mai mult decat cea fizica, nu sunteti interesati sa aflati tot ce sunteti voi? Inteleptii spun ca descoperirea realitatii noastre, cere doar o dorinta sincera si puternica in acest sens. Daca dorinta noastra este destul de puternica, spun ei, poarta cunoasterii se va deschide ea insasi, cu gratie, spre noi. Haideti sa cautam adevarata cunoastere si sa nu fim constransi sa traim in ignoranta a cine sunem noi cu adevarat. Ignoranta hraneste frica si supararea.

Trairea in Lumina

Noi suntem in esenta fiinte spirituale. Chiar in inima fiintei noastre este o sursa de infinita bunatate, pace, dragoste si intelepciune. Noi suntem fiinte ale luminii. Daca ne-am stabilit intr-adevar in adevarata noastra identitate, atunci frica, singuratatea, nesiguranta si scaderea respectului de sine vor disparea natural, fara efort, in acelasi fel in care intunericul noptii face loc luminii de rasarit.

Fiinta noastra spirituala este cea mai puternica parte din noi. Atunci cand este trezita, ea schimba fiecare aspect al vietii noastre. Ea aduce adevarata fericire, o fericire care este dincolo de ceea ce ne ofera simturile. Placerile lumesti excita simturile noastre, dar sunt de scurta durata si ne lasa neimpliniti. Prin sondarea adancimilor sufletului nostru, descoperim trairea unei fericiri care ne revitalizeaza si ne implineste in profunzime. Noi simtim dragoste si bucurie rasarind din noi, ca un suvoi fara sfarsit, indiferent de ceea ce se intampla in jur. Acest fapt ne permite sa influentam si sa transformam pozitiv intamplarile din jurul nostru. Cand ne percepem fiinta noastra spirituala, ea incepe sa lumineze lumea noastra interioara si exterioara.

Atunci cand suntem centrati in spiritul nostru, ne simtim fara varsta si avem un sentiment de bine interior, chiar daca corpul este incercat de boli. Spiritul tineretii continua sa-si trimita lumina, dandu-ne gratie pe masura ce imbatranim. Exista un sentiment si o infatisare de bine la orice varsta. Stiind ca fizicul ne este influentat de gandurile si sentimentele noastre, fiind centrati in spirit noi simtim o putere fantastica ce ne insanatoseste, prin intentiile noastre de bine, pozitive si iubitoare

Chiar si frica de moarte dispare prin constienta spirituala, caci noi stim ca trupul ne este doar un vehicul in calatoria sufletului nostru prin aceasta lume. In fiinta noastra spirituala, avem cunoasterea si sentimental adanc ca existenta noastra este dincolo de corp, iar in momentul mortii, noi ne ridicam din lumea fizica in alta dimensiune a existentei.

Stapanirea Mentala si Emotionala

Provocarea in vietile noastre de zi cu zi, este sa fim in stare sa ne stapanim fiinta noastra mentala si emotionala. Aceasta cere antrenament. Cand gandurile si emotiile noastre sunt scapate de sub control, putem fi usor furati energetic de gandurile si emotiile nedorite, care ne indeamna sa actionam in moduri pe care le vom regreta mai tarziu. Auto-disciplina mentala si emotionala este astfel foarte importanta in vietile noastre, dar inca se acorda prea putina atentie antrenamentului de acest fel in dezvoltara noastra. Uimitor, nu-i asa? Cum vom fi noi o societate cu adevarat civilizata, fara aceasta achizitie umana fundamentala?

Fiinta noastra fizica, mentala si emotionala devine dependenta de obiceiurile noastre si astfel trebuie sa fie antrenata. Trebuie sa invatam cum sa fim tacuti cand ascultam si observam, sa nu fim justitiari in timp ce interactionam cu altii si sa imbratisam ganduri si sentimente care sa ne inalte, pe noi si pe cei din jurul nostru. Trebuie sa fim in stare sa echilibram mintea cu inima si sa nu fim insensibili sau sa ne lasam furati de energia emotionala in contactele noastre cu altii. Aceasta abilitate apare natural prin trezire si dezvoltare spirituala.

Am crescut crezand ca educatia umana este de natura intelectuala, dar ceva parea ca lipseste. Inima mea tanjea tot timpul dupa sentimentul de adevarata dragoste si fericire, iar mintea mea nelinistita cauta mereu un spatiu de perfecta odihna si reinnoire. Egoul meu cauta o identitate de sine care sa-l scoata din frica, nesiguranta si singuratate. Toate cautarile mele din educatie nu aveau de a face cu aceasta. Ma simteam neimplinit atunci cand eram tanar, inainte de varsta de 20 de ani. Duceam lipsa a ceea ce este, probabil, cea mai importanta parte din educatia mea.

Am simtit ca aceasta parte era atat de importanta in viata mea, incat nu o puteam lasa neimplinita. Am cautat instruirea care sa poata umple acest gol din educatia mea cu ceva vital, necesar. Asa am inceput cautarea mea spirituala. Aceasta m-a dus intr-o calatorie in India si m-a condus pe calea Yoga, care a produs o transformare fenomenala in viata mea. Am devenit constient de fiinta mea spirituala si de energia mea si am invatat cum sa-mi fac din mintea mea un prieten. Mi-am dezvoltat un nou sentiment de identitate de sine, devenind mai constient de faptul ca eram o fiinta spirituala in traire umana. Am invatat cum sa-mi observ gandurile si emotiile, sa le accept pe cele pe care le vroiam si sa ma detasez de cele nedorite. Am invatat cum sa ascult fara sa fiu justitiar si sa-i tratez pe ceilalti cu dragoste si respect, onorand spiritul din ei. Aceasta a fost o atat de importanta parte a vietii mele educative, incat mi-a dat puterea sa servesc lumea mea mult mai bine. Doresc ca si sistemul nostru educational sa contina aceasta parte vitala din pregatirea noastra intr-un curriculum, in special in primii ani ai vietii.

Obisnuiam sa cred in zilele copilariei, ca rugaciunea si meditatia erau menite unor anumite ore din zi. Acum cred ca le putem face in oricare moment, indiferent de activitatile in care suntem implicati. Este suficient sa fim constienti de prezenta spiritului, ca lucrurile sa se transforme. Fiecare moment din vietile noastre poate fi un moment semnificativ, avand un scop si fiind plin de bucurie. Trebuie doar ca noi sa fim centrati in fiinta noastra spirituala – centrul Luminii din noi.

Alegerea Mentorilor

Acei care traiesc in lumina sunt cei care intr-adevar pot sa ne ghideze in calatoria Vietii. Atunci cand cautam sau alegem mentori, sa-i alegem pe acei care sunt exemple a ceea ce predau. Un orb nu poate conduce un orb. Fiti prevazatori cu cei care vorbesc mult si ale caror actiuni nu sunt in concordanta cu vorbirea lor. Cei care sunt sinceri in vorbirea lor, au o prezenta care va inspira si va energizeaza. Asociati-va cu cei care va ridica moralul si fiti atenti sa nu culegeti inconstient obiceiurile rele ale celor pe care nu ii puteti evita. Avem nevoie sa fim mai atenti la impactul prezentei oamenilor in vietile noastre si sa ne alegem mentorii cu grija.

Avem nevoie de lideri mai buni in lumea noastra. Nu putem merge mai departe ca societate daca liderii nostri nu imbratiseaza si nu exprima valorile umane nobile. Daca suntem in pozitii de lideri, sa invatam sa servim cu dragoste si respect, stiind ca serviciul pe care il facem omenirii este un serviciu divin.

Impreuna noi putem crea o lume mai buna

Daca incepem sa traim in lumina fiintei noastre spirituale si sa o exprimam in toate activitatile noastre, vom influenta lumea noastra intr-un mod special. Prezenta noastra va avea impact asupra celorlalti chiar daca nu intentionam acest lucru in mod constient. O floare parfumata transforma intreaga atmosfera din jurul ei doar prin prezenta sa gratioasa. Putem noi sa facem la fel – sa transformam mediul nostru doar prin ceea ce suntem? Pe masura ce influentam vietile celorlalti, iar acestia la randul lor ii influenteaza pe multi altii, va veni o vreme cand constienta lumii se va modifica datorita unei energii colective. Precum valurile dintr-un lac, individual si colectiv, noi influentam intregul.

Fie ca noi sa fim instrumente in co-crearea unei lumi mai pline de dragoste, mai pasnice si mai progresiste.

Blue Star este o organizatie non-profit care se dedica auto-transformarii vietii vazute in mod holistic si serviciului comunitatii.