Viziunea Blue Star asupra mediului
Blue Star susține existența în armonie cu Natura, prin înțelegerea și creșterea conștientizării privind interconectarea dintre toate viețuitoarele. Toată viața este văzută ca o expresie a Conștiinței Supreme din care toți facem parte. Ar trebui să susținem cu toții Natura, așa cum Natura ne susține la rândul ei pe noi (comunitatea umană).
Practicile care promovează un Pământ curat, cu aerul și apa nepoluate, susține inclusiv sănătatea noastră. Ele sunt încurajate pe toate nivelurile: de la individ la comunitate și de la nivel național la nivel global. Educația, experiența și metodele practice de management sunt cheile dezvoltării unei conștientizări a Naturii într-o lume în plină dezvoltare. Noi trebuie să înțelegem că este o rețea a vieții, în care sistemele ecologice sunt fin echilibrate, iar înlăturarea unei specii poate afecta existența întregului.
~ „Conectarea cu Natura într-un mod mai profund” ~
„Relația noastră cu natura este importantă în contextul creării unei lumi a armoniei și a coexistenței… A fi într-o comunitate nu se rezumă la a trăi cu alte ființe umane. Adevăratele comunități naturale includ relaționarea cu toate cele ce ne înconjoară (vietăți sau nu)” – Sri Vasudeva.
Relaționând cu lumea într-un mod armonios putem vedea că suntem una cu Natura. Putem înțelege relația foarte apropiată dintre plante, animale și modurile în care ele se susțin reciproc, dar și pe noi. Fiind cea mai inteligentă specie de pe planetă, suntem în postura de ocrotitori și este necesar să avem grijă de mediu. Ar trebui să înțelegem cum să relaționăm și să comunicăm cu Natura: fie la nivelul celular al corpurilor noastre, fie la nivelul altor specii. Trebuie să știm cum să vedem mediul dintr-un mod al dăruirii și primirii. Chiar simplul act al respirației este un exemplu al acestei minunate și strânse conexiuni: plantele din întreaga lume ne dau oxigenul de care avem nevoie să îl respirăm, la fel cum și noi le dăm dioxidul de carbon de care au nevoie pentru susținerea vieții. Ne putem uita la Natură ca la un partener din viață, fiecare aspect fiind un dar de împărțit. Având această perspectivă, vom avea cea mai frumoasă relație cu mediul nostru.
Deși ființele umane au devenit din ce în ce mai îndepărtate de Natură, este important să înțelegem că, de fapt, nu există nicio separare între ele. Totul în Univers este interconectat. Facem parte dintr- o unitate biologică la care suntem conectați cu toții. Există similarități între noi și toate celelalte forme de viață, de la nivelul celular la cel comunitar. Este necesar să ne deschidem inimile și mințile astfel încât să observăm că există inteligență atât în funcționarea unei singure celule cât și a unui sistem solar. Mărind conștientizarea acestei interconexiuni, inteligența Universului și a tuturor componentelor sale poate începe să fie recognoscibilă. Astfel, putem înțelege că există o Conștiință Supremă care străbate totul.
Sri Vasudeva spune: „Toate ale vieții și din viață sunt Conștiință. Fie plantă sau animal, totul este Conștiința în expresie. Lumea noastră este preaplină de inteligență și sensibilitate. Chiar planeta are inteligența ei proprie”.
„Relațiile noastre cu lumea plantelor și a animalelor ne pot ajuta să ne deplasăm într-o sferă mai spirituală… Putem experimenta transformarea spirituală prin intermediul conexiunii cu natura. Odată ce îți înțelegi continua conectare cu întreaga natură, viața ta nu va mai fi niciodată la fel. Aprecierea ta va fi mult mai mare și vei învăța în mod natural să trăiești în armonie cu lumea biologică din jurul tău. Când vom înțelege rolul tuturor viețuitoarelor din natură, frica față de anumite specii va dispărea prin prisma înțelegerii scopului lor înalt din schema vieții. Toată creația activează cu scop și rost, contribuind la bunăstarea generală a întregului” – Sri Vasudeva.
Cu această înțelegere, noi putem folosi Universul cel viu ca un mijloc pentru transformarea de sine, conectându-ne cu spiritualitatea fiecărui element dar și a întregului. Putem experimenta o conștientizare înaltă a Naturii, ce ne va transforma modul în care ne privim pe noi și lumea din jurul nostru. Observând o colonie de albine sau furnici putem percepe munca altruistă dintr-o comunitate naturală. Rolul liliecilor ca polenizatori și diseminatori de semințe, a păianjenilor sau șerpilor ca piedică pentru înmulțirea insectelor și rozătoarelor, ne pot da o înțelegere și o apreciere ce transcend frica. La rândul ei, depășirea fricii ne oferă o nouă înțelegere față de noi și Natură.