Interviu cu Sri Vasudeva

 discipolul a lui Swami Muktananda

El Camino del Amor Divino

 „Invata sa traiesti in momentul prezent. Fii intotdeauna constient de „aici” si „acum”. Fiecare moment iti va aduce, atunci, bucurie si implinire.” Sri Vasudeva

Calea Iubirii Divine

Călătoria mea profund spirituală a început când aveam 15 ani, eram în liceu. Și eram foarte fascinat de științele oculte, mai ales atunci când spiritualitatea cu știința păreau să se contopească. Yoga mi-a atras atenția în mod special, deoarece este un mod științific de a experimenta conștiința înaltă. Așa că, îmi propusesem să merg mai departe în această călătorie spirituală, când o să mă maturizez puțin mai mult.

Dar la 20 de ani, când am început să lucrez pentru a putea merge la universitate, un fel de depresie m-a cuprins. Deodată mi-am pierdut pofta de viață. Mă pregăteam pentru universitate,  lucrând pentru a câștiga bani pentru universitate. Dar, mi-am pierdut dorința pentru educație academică, pur si simplu m-a părăsit. Mă gândeam atunci că, educația academică  nu a adus adevărata înțelepciune vreunei persoane, o mai profundă înțelegere a sinelui uman sau a ființei; consideram că, educația academică era mai mult orientată spre a produce bani și spre a te implica în societate într-un mod cât mai materialist, aceasta era gândirea mea. Iar această depresie creștea pe măsură ce începeam să observ că, controlul minții era atât de dificil, simțeam lipsa de iubire din ființa mea și mă simțeam intens separat de Cel care m-a creat. 

Așadar, la acel moment predam unor copiii dintr-o școală, îmi părăsisem slujba, lucrasem la o rafinărie de petrol, însă renunțasem  în favoarea meseriei de profesor. Așa că, în anii aceia de căutare, am avut o profesie mai umanitară, pe care am considerat-o  superioară muncii în industrie doar pentru bani.

Am devenit foarte interesat de lucrările lui Swami Vivekananda, Paramahamsa Yogananda, Jiddu Krishnamurti și Ramana Maharshi, prin urmare ei au fost modelele care au avut un impact asupra mea. Prin urmare dorința a devenit atât de mare încât am considerat că aveam nevoie să găsesc un Guru, un Maestru de la care să învăț direct. 

Așa că, la 21 de ani mi-am pregătit banii, am părăsit slujba și am plecat în India. Mi-am dorit să locuiesc în India. Așa că, am călătorit prin India, mai întâi în Ashramul lui Sri Sathya Sai Baba pe care l-am și întâlnit și care mi-a oferit binecuvântările sale și câteva sfaturi valoroase. În timp ce călătoream prin India, am decis să fac o oprire la Ashramul lui Swami Muktananda doar pentru a lăsa o scrisoare pe care mă rugase cineva să o înmânez. Swami Muktananda era în SUA, însă citisem un articol despre Ashram și mi-am zis că nu voi merge niciodată acolo.

Iar El (Muktananda) era atât de implicat în energia Kundalini, încât am zis că nu vreau să am vreo tangență.

Dar când am intrat în Ashram în acea zi, era o zi de duminică, am fost atât de bine primit; ajunsesem  acolo  în miezul zilei, chiar în momentul în care ei serveau masa iar ghidul de la intrarea principală m-a dus direct la sala de mese pentru prânz. Și m-am gândit, O Doamne, ce primire minunată! Așa că, am lăsat scrisoarea acelei doamne, însă era o doamnă atât de frumoasă, încât am petrecut ceva timp ascultând-o în timp ce exploram grădinile. Am simțit o pace imensă, așa cum nu mai simțisem niciodată înainte, era minunat.

Și pentru că Swami Muktananda nu se simțea bine în corpul fizic, se cânta mantra lui Baba Nityananda, ”Om Namo Bhagavate Nityanandaya” și cumva această mantră a avut un efect asupra mea, mi-a transmis atât de multă pace. Nu aveam intenția să rămân prea mult timp însă, am hotărât să petrec acea noapte acolo. Dar am rămas câteva luni în acel Ashram. Și cel mai frumos lucru a fost în prima seară, când m-am așezat în sala de cântat, am simțit că mă aflu în rai. Au cântat Shiva Mahimna Stotram  iar la sfârșitul acesteia s-a  cântat Hari Khrishna, Hare Rama Hare Khrishna Mahamantra și a fost extraordinar. Am închis ochii și am simțit o bucurie absolută, prima dată în viața mea când mă simțeam în pace absolută și cu adevărat fericit. În zilele care au urmat am avut un Shaktipat intens, am avut așa  o experiență profundă de transformare a energiei, a fost minunat.

Energia Kundalini în care nu doream să mă implic, a fost exact ceea ce mi s-a întâmplat. Când cântam, corpul meu trecea prin tot felul de mudre, iar mâinile mele se mișcau de la sine, vocea mea parcă cânta singură, iar eu doar observam toate acestea și mă gândeam, Doamne, ce fel de magie este asta de nu o pot  înțelege. Iar apoi am simțit cum chakra inimii se deschide și am simțit această energie minunată în inima mea care se deschide. Cel mai frumos lucru a fost această fluiditate a energiei pe care am simtit-o, iar această experiență de plutire a continuat și în următoarele zile. Deci, această experiență mi-a schimbat viața complet și nu s-a mai oprit niciodată. Așa că, am petrecut acolo câteva luni apoi mi-am spus, dacă acest Ashram are o energie Shakti atât de puternică deși maestrul nu este aici, cum ar fi dacă, aș călători prin India către alte Ashramuri unde poate voi găsi un Guru care să fie acolo. Astfel că, am călătorit prin alte zone din India, m-am dus la Gangees, la Rishikesh și am rămas la Ashramul lui Swami Shivananda. Și deși era un Ashram frumos, mi-a fost dor de energia din Ashramul lui Baba Muktananda. Așa că, atunci când a venit vremea friguroasă, m-am întors la Ganeshpuri în Ashramul lui Baba Muktananda și am rămas acolo mai mult.

În cele din urmă, biletul meu ar fi expirat, așa că, a trebuit să iau o decizie dacă să rămân în India sau să mă întorc în țara mea natală. Dar, deja în mine era o energie atât de vie/trezită și mă simțeam din nou în perfectă armonie cu viața, încât m-am gândit că oricum am Kundalini cu mine, am această minunată energie a Maestrului cu mine și mai mult decât atât, mental eu stabilisem că am devenit discipol al lui Swami Muktananda. Așa că, am decis să plec. Așadar, Guru era Kundalini din interiorul meu iar când mă gândeam la Swami Muktananda sau îi ascultam vocea, simțeam această energie puternică în mine, aceasta  îmi confirma că el este un instrument al lui Kundalini, așa că îmi dădusem seama că, conectându-mă la energia Kundalini, mă conectam de fapt cu el. Asta m-a ajutat să părăsesc Ganeshpuri și să nu mă simt separat de El. Iar experimentarea lui Dumnezeu pe care o căutam a devenit experimentarea energiei Kundalini. Kundalini era pentru mine puterea Universului, era Dumnezeu, era Divinitatea, Divinitatea Supremă.

Așa că m-am întors în țara mea și mi-am reluat viața cu mare bucurie fiind o persoană total diferită. Predam din nou ca profesor, dar nu mai eram singur, simțeam că în predare era implicată și Kundalini care lucra prin mine, era Guru care acționa prin mine, era diferit. Mi-am continuat foarte disciplinat practicile cum făceam în Ashramul din India, iar la doi ani după, când aveam 23 de ani, a apărut un program în India, un curs de formare în Siddha Yoga și m-am gândit să particip și eu, Baba Muktananda era acolo, așa că mi-am spus; OOhh îmi voi întâlni în sfârșit Maestrul, în corpul său fizic. Bineînțeles că noi aveam deja stabilită o legătură  în interior așa că,  m-am gândit să plec. Cursul avea loc chiar în perioada vacanței pentru profesori, așa că am plecat în India în Ashramul lui Swami Muktananda. 

Astfel, am petrecut două luni în prezența lui Muktananda, participând la curs și ceva foarte interesant s-a întâmplat, vă voi povesti. Mă gândeam că întâlnirea fizică cu maestrul ar fi trebuit să fie magică, ar fi trebuit să am o legătură cu ființa sa fizică însă, nu s-a întâmplat așa. Mă gândeam că văd doar un om, o formă umană și nu puteam să mă raportez doar la experiența unui om după doi ani în care experimentasem energia lui Swami Muktananda. Așadar, m-am confruntat cu un conflict profund uitându-mă la forma fizică a omului Swami Muktananda. Dar într-o zi, fiind într-o întâlnire de grup mi-am spus că situația aceasta  nu funcționează pentru mine,  am închis ochii și mi-am propus să-l ascult cu ochii închiși, iar în momentul în care am făcut-o am simțit că această ființă nu este un om, aceasta este o energie care se manifestă în acel corp și acea voce vine de undeva atât de profund încât nu pot percepe, că este mai presus de mine să cunosc locul de unde vine acea voce, așa că brusc un nou respect pentru această ființă a început să plutească prin mine.

Așa că mi-am zis în sinea mea că acolo  îmi doresc să fiu, vreau să fiu  în acel loc în care se află El, de unde vocea sa vine, vreau să experimentez asta, asta este ceea ce  îmi doresc. Iar această dorință a rămas cu mine, așa că nu mi-am mai dorit doar să mă aflu în prezența lui, tot ce îmi doream era să-l privesc, să-l observ în activitate și să mențin acea dorință puternică de a fi în același loc unde este el, de a rămâne în centrul spiritual din interiorul meu. Aceasta a devenit dorința mea puternică în prezența lui. Deci, nu mai conta daca il vedeam sau nu, a contat mai mult faptul că as fi putut experimenta ceea ce El experimenta. Și mi-am spus că Ashramul Său era atât de plin de Shakti, atât de plin de energie, încât nu mai conta unde mă aflam în Ashram, întrucat am putut simți acel Shakti al prezenței sale. Într-un final, cursul s-a terminat iar eu eram fericit și spre final am avut o vizită din partea Lui, am avut o întâlnire cu el. Bineînțeles că s-a desfășurat în prezența unui interpret, așa că, m-a întrebat care este țara mea, a pus câteva întrebări despre țara mea deoarece această doamnă care stătea acolo era conaționala de-a mea, dar eu am spus că tot ce vreau să fac este să-i ating picioarele. Așa că i-am ținut picioarele ca un copil tatălui său. I-am îmbrățișat picioarele și mi-am spus în mintea mea că “îmi doresc doar să fiu de-o ființă cu tine și să experimentez ceea ce experimentezi tu”. Și, în timp ce mă conectăm la ființa lui și îi îmbrățișăm picioarele, mă gândeam că acesta este tatăl meu, era un sentiment atât de duios, el și-a luat bastonul și l-a așezat sus pe spatele meu. Această binecuvântare a însemnat totul pentru mine. În cele din urmă mi-am ridicat capul și l-am privit și în acel moment m-am gândit să îi cer un nume pentru că mi-a schimbat viața atât de mult, ar fi atât de frumos dacă mi-ar da un nume. I-am spus; “Baba, ai putea să-mi dai un nume?” și el a spus “Aham.” A închis ochii, și-a dus capul pe spate și când a deschis ochii din nou a spus: “Vasudeva.” Nu mi-am mai dorit nimic altceva, am fost total împlinit.

Așa că am părăsit foarte fericit India, am devenit profesor în tradiția Siddha Yoga, am făcut un curs intensiv care ne-a făcut instructori de meditație. Așadar, aveam posibilitatea să conducem satsang, shaktipat, să avem cluburi și să conducem clase intensive, totul în direcția Siddha Yoga. Așa că m-am întors in Trinidad și am deschis un centru Siddha Yoga. Dar la aproximativ 7 luni după deschidere am început să am experiențe intense kundalini și erau atât de intense încât a trebuit să renunț la centru și să mă izolez. Și asta m-a condus la 40 de zile de experiențe intense de Shaktipat mult mai intense decât avusesem înainte. Și, în cele din urmă, la sfârșitul celor 40 de zile, zona capului a explodat complet și asta m-a transformat într-o ființă complet diferită. Așa că mi-am pierdut identificarea cu corpul fizic, m-am simțit complet, complet detașat și diferit de corpul fizic, corpul era pur și simplu o carcasă, o carcasă din carne, era pur și simplu un instrument, astfel încât experiența mea a devenit completă și am simțit o pace totală în ființa mea. Bineînțeles că am simțit această frumoasă uniune cu energia kundalini, simțeam că ea îmi guvernează în întregime spațiul interior, că tot ceea ce făceam eu, era de fapt ea cea care făcea, o experiență minunată. 

Însă cel mai uimitor lucru a fost că, atunci când începeam să interacționez cu oamenii le puteam simți de fapt ființa interioară, puteam simți toată durerea lor, gândurile lor, energia minții lor, toate se reflectau în conștiința mea, îi simțeam și puteam simți că de acolo îi puteam influența. Deci, aceasta a fost o experiență imensă pe care nu am mai avut-o niciodată, niciodată. 

Așadar, aveam 23 de ani și știam că viața mea este menită  pentru a împărtăși această energie, nu știam cum să o fac, consideram că sunt imatur în ceea ce privește modul în care să  împărtășesc acest lucru și astfel mi-a luat 10 ani înainte să mă  simt apt pentru a transmite mai departe învataturile, iar dupa 10 ani am decis că voi merge să stăpânesc lumea exterioară, după ce intrasem în acest loc lăuntric. Mi-am dorit să stăpânesc lumea exterioară și am considerat că acest lucru mă va transforma într-un adevărat profesor, pentru că doar a puteam înțelege mai usor, felul în care trăiesc oamenii și cum sunt viețile lor. Așadar, în acei 10 ani am avut șansa să obțin o bursă la universitate, ingineria a fost pentru mine un domeniu firesc  de studiu, am petrecut câțiva ani la locul de muncă și când m-am simțit complet pregătit, am pus bazele organizației Blue Star. Așa că îi învăț pe oameni despre transformarea de sine, cum să experimenteze energii mai profunde, cum să patrunda mai adânc în constiinta  chakrelor,  cum să le integreze în corpul fizic, așa că predau și despre starea de bine și despre vindecarea corpului fizic. Și continuu să le reiau și să le integrez  în viața însăși, cum să te comporți la locul de muncă, cum să fii mai bun în relații, astfel că toate experiențele mele m-au determinat să învăț oamenii transformarea de sine și de asemenea, integrarea lor în viața de zi cu zi. 

Așadar, la 39 de ani m-am retras din activitatea profesională și am demarat bazele organizației Blue Star; aceasta este povestea Blue Star până astăzi. Așa că iată, aceasta este  povestea mea pe scurt. Calea pe care eu o urmez este Shaktipath Kundalini Maha Yoga, este calea Siddha Maha Yoga. 

Q: Care este esența căii, deoarece multe scripturi, diferiți profesori ai căii, unii oameni spun că, aceasta este înțelepciunea, alți oameni spun că este iubire, alții spun că este compasiune, alții că este un serviciu … care este adevărata esență a drumului? 

A: Da, așa că voi explică acest lucru în termenii bazei kundalini maha yoga. În sensul că, fiecare lucru pe care îl vedem în univers poate fi clasificat în conștiință și energie, este un concept tantric, este tantra, conștiință și energie, shiva și shakti, khrishna și radha, vishnu și laksmi, întregul univers este construit pe baza acestor două principii, deci avem, de asemenea un aspect al conștiinței și un aspect al energiei și, pe toate căile yoga, acest lucru este ca știința din spatele căilor, conștiinței și energiei, shiva și shakti. Și este, de asemenea, științifică.

Deci, dacă ne uităm la ființa umană putem vedea de fapt sau la experiența umană, pentru că suntem ființe spirituale în formă umană, putem vedea de fapt că există un aspect de conștiință a ființei noastre și există un aspect energetic care ne aduce la chakre, care conduc corpul fizic. Deci sufletul, el Alma, conduce corpul fizic prin chakre și când puteți experimenta acest lucru, atunci spiritualitatea nu mai este o idee sau imaginație, ci devine o experiență reală. Deci, gândurile, experimentăm gândurile ca energie, experimentăm iubirea și compasiunea ca energie, experimentăm vitalitatea ca energie, experimentăm sexualitatea ca energie, experimentăm corpul fizic ca o energie. Deci, aceasta este cea mai frumoasă cale și, desigur, are și un fundal ingenios, unde totul este despre energie și modul în care folosim energia, aceeași  energie pe care o avem în ființa umană însăși. Deci, este frumos să vedem cum știința se poate integra prin intermediul acestui concept tantric și kundalini cu spiritualitatea. Asta este ceea ce predau și frumusețea este că, pot experimenta spațiul interior al oamenilor și le pot explica ce se întâmplă în interiorul lor energetic, și îi pot inspira sau îndruma spre deschiderea acestor spații, unde mintea intră într-o zonă liniștită , unde se dezvoltă energii mentale foarte pozitive, unde inima se deschide, așa că este frumos când veniți într-un grup și co-creați acest câmp împreună, fie ca este un câmp liniştit sau câmpul iubitor sau câmpul vital al corpului, însă co-creația împreună devine o bucurie extraordinară, frumusețea satsangului.

Ca și sfat în ceea ce privește situația Covid, ar fi că, ne confruntăm cu o adevărată provocare, motiv pentru care trebuie să ne menținem sistemul imunitar foarte puternic, aceasta înseamnă că ar trebui să încercăm să facem Pranayama, să învățăm tehnicile de respirație, să fim atenți la ce mâncam, să mâncăm hrană sănătoasă și să folosim puterea minții pentru a menține sănătatea și bunăstarea corpului fizic.