Sri Vasudeva

Retreatul de meditatie – 40 de zile 2009

„Constienta energiei & Stapanirea energiei Kundalini”

„Dupa cum stiti, Retreatul de 40 Zile din acest an o sa inceapa in curand si vreau sa va spun ca in 1978 aceasta perioada a fost foarte speciala. Toata atmosfera mediului inconjurator a fost diferita, ca si cum o Lumina Divina incojura tot spatiul oferindu-i protectie, calauzire si inaltare. De fiecare data cand parcurg aceasta perioada, simt acelasi lucru. De aceea acum este o oprtunitate minunata, pentru noi toti, sa primim acea gratie puternica care se revarsa in acesta perioada.”

 

Ziua 1 - FIINTA MULTIDIMENSIONALA SI CONSTIENTA – Incepe calatoria

Bine ati venit la inceputul Retreatului nostru de meditatie de 40 de zile, 2009. Astazi este prima zi. Aceasta perioada de 40 de zile este tinuta in aceeasi perioada ca si cele 40 de zile din 1978, cand am trecut printr-o serie de transformari. Imi amintesc  in aceasta dimineata speciala cat de incitat eram sa vad ceea ce urma sa se intample, intrucat in noaptea precedenta avusesem cateva experiente foarte, foarte profunde in timpul chantingului. Era acum o mare emotie sa vad ce urma sa se intample in aceasta dimineata speciala. Desigur intreaga transformare care a avut loc s-a bazat pe energie si inaltarea constiintei.

Tema pentru Retreatul nostru de 40 de zile din anul acesta este Constienta energiei & Stapanirea calatoriei energiei Kundalini. Kundalini este o putere mareata si misterioasa, dar este si o putere sacra. Cand suntem binecuvantati sa avem trezita aceasta energie, experimentam cea mai incitanta, cea mai aventuroasa si cea mai minunata calatorie pe care putem sa o traim vreodata.  Va urez bun venit la aceste 40 de zile cu acea emotie, emotia de a impartasi cu voi aceasta calatorie a energiei. Aceasta minunata calatorie a transformarii energiei se bazeaza pe energia sacra a lui Kundalini.

Am inceput perioada noastra de 40 de zile vorbindu-va cu cateva zile inainte despre pregatirea care este necesara si sper ca veti continua sa va amintiti acest lucru. Aceasta presupune sa va asumati o obligatie in aceste zile, o angajare in procesul de autotransformare, o angajare sa practicati si o perseverenta pe parcursul acestei perioade. Daca sunteti in stare sa faceti lucrul acesta, sunt sigur ca beneficiile vor fi mari, asa cum au fost si pentru mine in 1978.

Perspectiva calatoriei

Astazi vreau sa creez pentru voi perspeciva calatoriei noastre. Pentru a incepe sa intelegem transformarea energiei, miscarea energiei este bine sa avem intreaga perspectiva a calatooriei. De unde vine energia ? Ce se intampla atunci cand energia se deplaseaza in interiorul nostru ? Care sunt diferitele experiente pe care le avem ? Care sunt relatiile pe care le cream? Cum se expandeaza constiinta? Care este experienta finala? Incotro suntem  directionati?

Aceasta energie poate sa ne conduca la libertate. Cand spun libertate, ma refer la eliberarea de ignoranta, eliberarea de lipsa constientei a ceea ce suntem. Aceasta energie poate sa ne conduca intr-un spatiu sau la o experienta suprasenzoriala, o experienta interioara extatica care se numeste Samadhi in literatura sacra, starea extatica a constientei inaltate si a constientei stabile. Aceasta energie poate sa ne conduca intr-o asa angajare cu lumea incat putem sa cream  armonie in  relatia noastra cu lumea. Aceasta energie poate sa ne  duca intr-o calatorie de creare a unei stari de bine si echilibru total. Asadar, aceasta este o calatorie minunata, aceasta a fost calatoria vietii mele.

In timpul perioadei 1975-1978 a avut loc calatoria vietii mele. Aceasta este o perioada foarte speciala iar eu va impartasesc cunostinte si experiente care  ma insotesc in fiecare zi a vietii.

Transformarea in constienta multidimensionala

 Aceasta ma duce la ideea constientei multidimensionale si la ideea ca nu suntem doar fiinte fizice, ci suntem si fiinte de energie. Avem o identitate de energie.   Exact cum avem o identitate fizica, avem si o identitate de energie. Si aceasta schimbare este o schimbare necesara in calatoria spirituala. Nu puteti sa faceti calatoria spirituala daca nu faceti acea schimbare in constienta energiei.

Cand patrundeti mai profund in aceasta calatorie  sunteti condusi chiar in sursa de unde izvoreste aceasta energie. Aceasta energie izvoreste dintr-un camp caruia i se spune Campul Constiintei. Constiinta este o calitate inerenta a acestui Univers, se spune ca este o calitate fundamentala a Universului. Acesta este un Univers constient.

A intelege aceasta multidimensionalitate a vietii si a Sinelui este un lucru extrem de important. In timpul acestor 40 de zile vreau sa va port prin cunoastere si experiente, ceea ce va va ajuta sa faceti schimbari, astfel incat aceasta sa devina o experienta pentru voi. Daca sunteti dedicati acestor 40 de zile de disciplina puteti sa incepeti sa experimentati tot mai mult Sinele adevarat si un grad de libertate mai mare. Probabil daca veti cauta, si daca gratia va ingadui, veti avea experienta totala a Fiintarii, a libertatii.

Nutriti dorinta de a experimenta Absolutul

 Am vorbit inainte despre dorinta  de a sti, de a sa experimenta si de a traduce in fapte acest lucxru. Aceasta dorinta este extrem de importanta in calatorie. Este dorinta care ne impinge inainte. Daca aceasta dorinta de a experimenta Absolutul sau de a deveni mai iluminat nu este puternica in voi, atunci incercati sa va ingrijiti de aceasta dorinta. Incercati sa cresteti aceasta dorinta, prin mentinerea unei viziuni, prin pastrarea unor ganduri si asocierea cu cei care au aceasta dorinta si aceasta dorinta va creste mai mult in voi. Aceasta dorinta este importanta. Aceasta este dorinta pe care am avut-o eu si aceasta este dorinta care m-a condus la transformarea finala.

As vrea sa cugetati la aceasta multidimensionalitate a vietii si a Sinelui si sa incercati in fiecare zi sa aveti o experienta mai profunda a acestui lucru. Ce vrea corpul meu energetic ? Cat de mult difera de corpul meu fizic ?  Vrea sa se conecteze in sursa Fiintei mele si sa fie constient de puterea si existenta ei infinita in fiecare moment ? Cum este acest lucru ? Incercati sa cugetati serios la acest lucru. Cum ar fi daca as simti energia lucrurilor din jurul meu si daca as interactiona in acea constienta ? Aceste ganduri trebuie sa fie in interiorul vostru. Ele trebuie sa va activeze. Vad cum ajungem la o stare de stagnare. Vad cum luptam in ignoranta. Este extrem de important sa pastram aceasta perspectiva; sa pastrati ideea de a va afla in compania celor care va pot ajuta, sustinandu-va.

Existam in Sursa in fiecare moment

Chiar in miezul Fiintei voastre se afla o Sursa Infinita care sustine intregul Univers. Putem sa numim acea Sursa Dumnezeu, Fiinta Infinita, iar cunoasterea Sursei este extrem de importanta. Existam in Sursa in fiecare moment. Chiar daca poate ne simtim deconectati, noi traim intr-o sursa de putere in fiecare clipa si exista posibilitatea sa ne conectam cu aceasta Sursa. Chiar acest lucru il fac acum cand va vorbesc. Cu cat sunteti mai conectati cu Sursa, cu atat mai mult obtineti de la sursa, cu atat va simtiti mai puternici, si cu atat sunteti mai puternici in interactiunile voastre.

Trebuie sa stam in constienta sursei, trebuie sa stam in constienta energiei care vine din sursa, trebuie sa stam in constienta multidimensionalitatii, Sursa, energia ei si fiinta noastra fizica. Trebuie sa fim constienti de toate acestea.

Procesul de a deveni constient de energia subtila

Fiinta fizica o cunoastem, o vedem, o mirosim, o gustam, o atingem, o auzim. Simpurile fizice ne permit sa na conectam cu pamantul in lumea fizica. Dar constienta energiei este ceva mai subtila si trebuie sa ascultam, sa observam, sa-i dam atentie pana cand incepem sa simtim existenta acestui camp de energie subtila. Este campul gandurilor, este campul emotiilor, este campul vitalitatii dincolo de forta fizica. Trebuie sa devenim constienti de acel camp de energie. Prin urmare acest lucru necesita ascultare, ascultarea gandurilor, necesita observarea felului cum ne simtim atunci cand emotiile curg prin Fiinta noastra, necesita observarea felului cum ne simtim cand vitalitatea se misca in noi de la lucrurile pe care le mancam, de la aerul pe care il respiram, de la schimburile  si interactiunile cu alti oameni. Trebuie sa fim constienti de acel camp de energie subtila.

Apoi, cand actionam in lume, atunci cand interactionam cu lumea noastra, trebuie sa fim constienti de  corpul fizic, de energia care curge prin corpul fizic, si de Sursa de la care provine aceasta energie. Aceasta este ideea multidimensionalitatii.

Modelul Kundalini ne permite sa vedem toate calitatile diferite de energie care exista in noi si in lumea noastra. De aceea acest model este un model perfect in intelegrea Universului si al interactiunii noastre cu Universul.

Starile existentei – Starile libertatii

Modelul Kundalini descrie sapte planuri diferite de constiinta si energiile asociate acestei constiinte. Exact ceea ce se afla in noi, exact asa este si in Univers. Prin urmare acesta este un model al intregului Univers. In incercarea de a intelege Universul, tot ce trebuie sa facem este sa incepem sa ne intelegem pe nioi insine. Este extrem de important sa intelegem acest lucru. Pentru a intelege Universul, incepeti prin a intelege ce se intampla in lumea voastra, pentru ca ceea ce este inauntru, este si in afara, pentru ca asa cum in voi exista diferite nivele de energie, tot asa exista si in intregul Univers. Aceasta cunoastere, aceasta intelepciune aduce multa emotie : si anume ca planul fizic nu este singurul. Exista diferite planuri de existenta, diferite nivele de energie si diferite entitati prin toate aceste dimensuni. Aceasta face totul extrem de incitant.

Rezumatul multidimensionalitatii

Astazi vom ramane cu ideea multidimensionalitatii ; ideea ca existam intr-o sursa de unde  izvoreste totul. Avem o identitate energetica pe langa cea fizica, si prin urmare toate actiunile si relatiile noastre in aceasta lume sunt multidimensionale. Cugetati astazi la aceste ganduri. Ele sunt inceputul unei calatorii incitante a constientei si  stapanirii de sine. Este calatoria energiei Kundalinii. Aceasta energie din fiinta umana se numeste Kundalini, ceea ce inseamna  puterea incolacita, puterea care este depozitata, puterea care se va elibera.  Energia din intregul Univers se numeste Maha Kundalini, pentru ca asa cum este in interior, tot asa este si in exterior.

Namaskar!

 

Ziua 5 - CONSTIENTA MULTIDIMENSIONALA - PRACTICA

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la cea de a 5-a zi a Retreatului nostru de 40 de zile, 2009.  In ultimele zile am vorbit despre Sursa Fiintei noastre, incercand sa trezesc constienta Sursei in voi. De cele mai multe ori suntem prinsi in activitatile noastre cotidiene, la nivel fizic, emotional si mental, si nu avem o constienta mai profunda a miezului Fiintei noastre unde se afla  adevarata noastra tarie. Constienta este, prin urmare, extrem de importanta in calatoria spirituala si in activitatile noastre zilnice.

Conectati-va cu Sursa si permiteti-i sa va dea putere

Totul in Univers a pornit chiar din miezul Fiintei. Am vorbit despre Sursa ca stare de a fi. Totul in Univers a pornit din aceasta stare de a fi. Continua sa existe acolo, sustinut de Sursa Fiintei. V-am spus ca aceasta Sursa este de nedescris. Pentru ca toti suntem creati  din acel spatiu si traim in limitare, cum am putea vreodata sa intelegem in totalitate maretia, puterea spatiului? Cum am putea sa facem lucrul acesta ca fiinte create care traim in limitare?

Putem, totusi, sa avem o perceptie a Sursei. Putem sa ne conectam cu Sursa. Acolo se afla puterea noastra – in capacitatea de a realiza acea conexiune cu miezul Fiintei noastre si de a ne racorda la puterea ei infinita. Incitant este faptul ca in Sursa Fiintei noastre se afla infinite calitati. Cand ajungem in acel loc, el are puterea sa sporeasca toate puterile pe care le avem in lume.  Are puterea sa intensifice activitatile noastre la fiecare nivel al Fiintei, la fiecare nivel de  actionare. De aici rezulta ca  suntem la potentialul nostru maxim atunci cand suntem in legatura cu miezul Fiintei noastre, chiar cu miezul Fiintei noastre. Si am spus ca numim aceasta Dumnezeu. Dar cuvantul “Dumnezeu” este plin de atatea conotatii, atatea sensuri diferite, atat de multe idei, incat prefer sa folosim cuvantul “Sursa”.

Acceptati dualitatea, exercitati capacitatea de a alege

Am spus mai devreme ca din aceasta Sursa  a Fiintei izvoreste totul. Lucrurile pe care le interpretam ca fiind rele vin tot  din Sursa.  Adevarul este ca fiecare experienta in Univers este o experienta valabila din Sursa. Vine chiar din sursa vietii.

Unii spun ca exista in Univers un demon care incearca sa distruga ceea ce a creat Dumnezeu in Univers. Incearca sa  il infrunte pe Dumnezeu sau binele din Univers, si se spune ca exista o lupta eterna intre acestea. Dar cand credeti in puterea Sursei, si va uitati putin mai profund, veti sti ca totul in Univers a fost creat de acea singura Sursa. Apoi sa incepem sa intelegem ca este o lume a dualitatii pe care trebuie sa o acceptam si nu sa o judecam ca fiind buna sau rea.

Adevarul este ca avem posibilitatea de a alege in orice situatie.  Avem aceasta alegere, putem sa optam intre ceea ce interpretam ca fiind rau sau ceea ce interpretam ca fiind bun! Uneori nu vedem lucrul acesta, dar avem o alegere. Cu cat intrati mai profund in  fiinta voastra si va conectati mai mult cu Sursa, cu atat  veti avea o atitudine care nu judeca in legatura cu binele si raul din Univers. Deveniti mai toleranti cu tot ceea ce inseamna viata, stiind ca totul pleaca din acelasi loc. Acesta este modul in care cei intelepti considera Universul.

Constienta multidimensionala – Scopul

Cu cat sunteti mai constienti de Sursa, cu atat veti actiona mai mult in Sursa, cu atat mai mult ochii vostri vor fi deschisi la  aceasta intelepciune, si cu atat deveniti mai smeriti si imbratisati lumea voastra fara sa o judecati. Este important sa aveti aceasta constienta  a Sursei.

Acesta este lucrul pe care vreau sa-l subliniez astazi: capacitatea de a avea constienta multidimensionala in orice moment, in orice moment constient  Sa aveti constienta Sursei, constienta fiintei voastre subtile, constienta diferitelor calitati ale energiei in fiinta voastra subtila. Sa aveti constienta diferitelor nivele in fiinta voastra subtila, constienta vehiculului fizic (sa observati ca am spus „vehiculul fizic”), fiinta fizica. Sa aveti, de asemenea, constienta de a aduce cat mai multa energie din Sursa, prin constientizarea Sursei, in fiecare nivel de activitate. Acesta este scopul.

Intrebari de-a lungul calatoriei

A trai in constienta multidimensionala, a  trai in constienta Sursei, si a aduce energie din acea conexiune si din acel spatiu in tot ceea ce facem, iata acesta este scopul. Atunci vietile noastre sunt transformate. Vietile noastre sunt diferite. De fapt, cand suntem capabili sa atingem Sursa Fiintei, vietile noastre sunt transformate. Totusi, acesta nu este un lucru usor, de aceea mi-ati pus atatea intrebari despre blocajele care se ridica in fata voastra, despre partile intunecate din voi, despre lupta interioara. Nu este o calatorie  usoara, de aceea puneti atatea intrebari. Acele intrebari sunt adevarate pentru voi, sunt importante pentru voi si trebuie sa fie puse.

Fiti Observator

Am spus ieri ca exista un camp de memorie in interiorul vostru, un camp cauzal, un camp ascuns cu toate memoriile trecutului depozitate in voi din vietile voastre anterioare. Acestea se numesc karme, iar aceste calitati, impresii, experiente care sunt depozitate in interiorul fiintei voastre, ele va pot ajuta sa patrundeti mai profund in interiorul Sursei, sau pot sa va impiedice sa va adanciti in sinele vostru. Este important sa fiti constienti de ele. Daca va pregatiti sa faceti calatoria spre constienta multidimensionala si spre miezul Fiintei voastre, trebuie sa observati  in fiecare zi ce se intampla in lumea voastra. Este extrem de important sa invatati sa observati de la cel mai profund nivel al Fiintei voastre.

Calitatea de martor aduce o mai mare constienta a Fiintei

Ideea  dezvoltarii  practicii de a fi martor a ceea ce se intampla in interiorul vostru cand actionati in activitati, in meditatie, in relatii; trebuie sa observati calitatile care apar in Fiinta voastra. Incepeti sa va puneti intrebarea: „De unde vine acest lucru? Este ceva ce as vrea sa imbratisez ? Este ceva ce as vrea sa exprim?’. Cand incep sa vina in interiorul vostru, uneori acolo exista teama pentru ca unele dintre calitati sunt intunecate. Ele sunt negative, asadar exista teama. Prin urmare, trebuie sa invatati  sa priviti aceste lucruri dintr-un alt spatiu.

Cu cat calatoriti mai mult spre Sursa, cu atat deveniti mai constienti de diferitele calitati din interiorul vostru. De asemenea, cu atat mai mult puteti sa va distantati de ele si sa le vedeti ca pe niste calitati limitate in Fiinta voastra pe care le-ati imbratisat in trecut. Dar fiind in stare sa faceti acest lucru, voi sunteti mult mai mult decat aceste calitati, constienta voastra poate sa devina mai mare decat toate aceste calitati limitate care se exprima in interiorul vostru.

Cand va identificati cu aceste calitati limitate, constienta  se restrange. Deveniti acea calitate. Iar cand deveniti calitatea, nu puteti sa o stapaniti. Dar cu cat aveti mai multa constienta, cu atat veti fi mai mult in stare  sa va situati la distanta de calitatile care se ridica in interiorul vostru si cu atat mai mult puteti sa faceti alegeri mai bune. Prin urmare, exista nevoia unei mai mari constiente in Fiinta voastra.

Sursa da putere de discernamant

Trebuie sa putem sa avem acest discernamant, sa vedem diferenta.  Aceasta este o abilitate cheie pe calea spirituala. Acela este un punct cheie, un moment cheie cand constienta se poate deschide. Putem apoi sa incepem sa vedem ca nivelul fizic isi are fortele lui proprii, ca nivelul emotional isi are fortele proprii, ca nivelul cauzal isi are  propriul sau motor. Dar puteti sa cresteti in constienta si sa vedeti toate aceste calitati limitate si sa incepeti sa le alegeti pe cele mai puternice din interiorul vostru.

Constienta Sursei, conexiunea cu Sursa incepe sa va deschida constienta de a vedea mai mult, de a putea face separatie dintre voi si calitatile voastre care va limiteaza, de a putea sa alegeti mai bine. Aceasta este o putere importanta.

Puterea asocierii care inalta

Desigur, daca incepeti calatoria  facand deosebiri sau diferente, sau incercand sa fiti martorul, este dificil cand identificarea cu calitatile sau trasaturile limitate este puternica. Uneori sunteţi atat de macinati de manie, gelozie, amaraciune, lacomie, care sunt trasaturi de autodistrugere si trasaturi care au tendinta sa influenteze in mod distructiv lumea. Este foarte greu sa poti  sa controlezi acest lucru. Dar in acele momente aveti nevoie de ajutor. Cand sunteti atat de macinati de aceste lucruri, aveti nevoie de ajutor. Aveti nevoie sa fiti sustinuti de cineva sau de un grup în care energiile sunt mai puternice astfel incat ele pot sa va sustina si sa va inalte. Astfel, este intotdeauna cel mai bine sa va inaltati prin asocierea cu cei care sunt mai puternici. Cu sfatul celor care sunt mai puternici, aflandu-va in compania celor care sunt mai puternici, invaţand sa fiti calauziti de acestia si sa lucrati sub calauzirea lor pana cand incepeti sa simtiti o schimbare in constienta. Toate acestea sunt necesare.

Lucrati cu Universul pentru ca Universul ne calauzeste

Acesta este motivul pentru care timp de 40 de zile am stat intr-un spatiu. Acela care este mai maret decat mine m-a condus spre aceasta. Dar sufletul meu tanjea dupa acele momente pretioase pentru a face o transformare mai profunda. Apoi, in timpul acestei perioade am fost binecuvantat sa fiu calauzit de o putere din interiorul meu care se manifesta, si am facut alegerea sa ma supun ei.  In lumea noastra obisnuita nu se intampla intotdeauna sa  consacram 40 de zile pentru a incepe o disciplina si sa spunem, „Ei bine, voi fi complet transformat”. Nu depinde doar de faptul ca noi luam o hotarare, ci trebuie sa lucram impreuna cu Universul, intrucat ne calauzeste si ne ofera ocazii de a patrunde mai profund in interiorul nostru, si sa folositi toate resursele din jurul vostru care va stau la dispozitie pentru a merge mai profund in interiorul vostru.

Traiti si actionati dintr-un nivel mai inalt al Fiintei

In aceasta calatorie avem nevoie de calauzire. Daca ii alegem pe cei care sunt cu adevarat mai puternici decat noi, acei care sunt intr-o stare de constienta mai inalta decat noi, pe cei in care avem incredere, pe cei in al caror bine avem incredere, atunci este posibil sa facem calatoria mai profund in interior. Dar trebuie sa atingem acel punct in care calatoria spirituala devine importanta pentru noi. Lumea va continua sa ne impinga spre nivele mai joase ale Fiintei. Dar noi trebuie sa luam decizia si sa vrem sa traim si sa actionam din nivele mai inalte ale Fiintei. Este aceasta o decizie pe care o luati in fiecare zi? Daca ascultati acest discurs si luati acea decizie, atunci urmati calea Universului.

Pastrati disciplina

Uneori avem dorinta, dar nu dam dovada de prea multa tarie si recadem in modelul de  nefericire. In acest punct asocierea devine importanta. Chiar daca uneori nu aveti chef sa o faceti, impulsionati-va! Spuneam: faceti-va ceva timp in fiecare zi, asa cum faceti si astazi, pentru a pastra aceasta disciplina de a patrunde in interiorul vostru, de a observa ce intra acolo, de a incerca sa observati acest lucru intr-un spatiu mai larg pe care cu adevarat puteti sa-l identificati si efectele pe care le are asupra fiintei voastre. Apoi  puteti incepe sa schimbati lucrul care nu va este pe plac.

Avand aceasta constienta multidimensionala, este important ca aveti capacitatea sa identificati blocajele din voi, provocarile care apar in voi. Este important sa puteti sa mergeti la nivele mai profunde in miezul Fiintei voastre, la Sursa voastra adevarata, lucrul care poate sa va extinda constienta si sa va dea posibilitatea sa hotarati intr-un mod mai bun. Si in sfarsit, atunci cand curatam spatiul interior si cand il curatam tot mai mult, atunci va fi o stabilitate din ce in ce mai mare si vom atinge un loc in care spatiul interior va fi  curat si clar.

Vom actiona in asa mod incat Sursa se va manifesta in plinatatea ei si prin noi. Cand se intampla asa, viata devine o bucurie. Extazul exista in fiecare clipa. Nu va mai apare intrebarea daca lumea este sau nu perfecta, daca lumea este buna sau rea sau altele de acest fel. Nu va mai exista nici o intrebare. Intelepciunea vietii va fi cunoscuta.

Aceasta este calatoria. Vom continua aceasta calatorie incitanta a cunoasterii maine.

 

Ziua 11 - TREZIREA SPIRITUALA – PUTEREA SI SCOPUL ACESTEIA

Bun venit la ziua a 11-a din Retreatul nostru de 40 de Zile 2009

Scopul vietii este sa avem Intelegerea de Sine, adica sa ne traim in totalitate potentialul nostru de fiinte umane, manifestand tot ceea ce suntem in trairea umana.

Am vorbit despre faptul de a ne observa pe noi insine si despre diferitele nivele ale acestei observari, ca martor. Am vorbit despre diferitele corpuri si despre starea in care martorul acesta devine martorul pur. Traim atunci acea starea de libertate interioara, fiind capabili sa ne stapanim toate corpurile pe care le avem.  In ultima zi am vorbit despre a vedea cu ochii inteleptului. Sinele este vazut atunci ca un actor pe scena, nu ca un actor obisnuit asa cum il stim noi, ci de alt tip.

Nu putem sari pur si simplu in starea de Martor

Astazi as vrea sa insist pe intelegerea faptului pentru care noi nu putem sari pur si simplu in aceasta stare de martor, dorind doar sa ajungem la ea. Aceasta necesita mai mult. Daca va spuneti ‘hai sa intru in acea stare de martor’, si stati linistiti si incepeti sa va observati, sa nu va asteptati ca imediat sunteti gata sa plonjati in acea stare. De fapt, chiar si dupa mai multe zile sau luni de practica, s-ar puteti sa constatati ca acest lucru este dificil.

Exista oare un secret al trecerii spre o stare mai inalta de constienta? Exista. Ani si ani oamenii au tot incercat sa atinga aceasta stare, citind carti si inspirandu-se, practicand ceea ce au citit, dar ei inca si acum, tot mai intampina dificultati in a se situa in acea stare de intelegere. Din punct de vedere intelectual, s-ar putea sa intelegeti ceva si puteti si practica lucrurile care credeti ca va vor ajuta sa ajungeti acolo, dar aceasta nu inseamna ca automat veti ajunge acolo.

Blocajele in atingerea Constientei mai Inalte

Care sunt blocajele in atingerea acestei stari de constienta mai inalta? V-am mai spus ca, prin chiar venirea noastra in aceasta forma umana, ne-am plasat intr-o stare de ignoranta. Asumandu-ne aceasta forma umana, am pierdut legatura cu acea Sursa Divina despre care am mai vorbit. Putem simti acest lucru, ideea de separare, de frica, de singuratate, neputinta de a ne stapani mintea, indoielile mintii. Noi simtim efectele separarii de acea putere din noi.

Secretul schimbarii Constientei este Trezirea Spirituala

Ceea ce doresc sa va spun este ca, secretul schimbarii constientei este trezirea spirituala. Pana cand acea scanteie de lumina din voi  nu este aprinsa, ramaneti in intuneric. As vrea ca voi sa contemplati intradevar acest lucru. Puteti practica ani si ani, dar pana cand acea scanteie nu este aprinsa in voi, nu exista nici o sansa ca voi sa va puteti ridica la o stare mai inalta de constienta.

Ceea ce ne trebuie, este sa cautam trezirea spirituala. Numai cand ajungem sa fim treziti spiritual, vom incepe sa devenim constienti ca este ceva mai mult in noi. Unii dintre noi se nasc treziti spiritual. De aceea putem simti mai mult decat persoanele obisnuite, dar s-ar putea sa nu ne fie stabila trezirea, astfel ca nu putem stapani informatiile ce vin spre noi, nu ne putem stapani toate energiile ce le putem simti. Astfel ca este nevoie de ajutor.

Pe calea spirituala, trezirea spirituala este necesara. Tu trebuie sa constati ca, daca citesti si practici si vezi ca nimic nu se intampla, atunci ai de cautat ceva in plus.

Cum devenim treziti spiritual? Cum putem noi simti mai mult in launtrul fiintei noastre? Desigur, dorinta este necesara. Voi trebuie sa continuati sa alimentati acea dorinta de a fi trezit spiritual.

Multumirile lumesti ne indeparteaza de Scop

Viata insasi are un mod al sau de a ne trage, indepartandu-ne de scop – prin toate implinirile sale lumesti, prin placerile lumii. Ele tind sa aiba acest efect  de a ne tine departe de scop. Suntem inconjurati de atat de mult confort, iar scopul spiritual pare cam dificil de atins. Suntem atrasi mai mult de confort, cat timp il avem, iar tendinta noastra este de a amana scopul spititual, caci acesta este cam greu de atins. Doar cand viata incepe sa devina neimplinita si cam suparatoare, atunci incepem sa ne gandim ca poate acel scop spiritual este ceva de care avem nevoie. Oare sa asteptam sa apara durerea si supararea, ca apoi sa ne transformam spiritual? Sau sa fim destul de intelepti si sa ne gandim ca aceasta multumire de care nu suntem prea siguri, ne da o stare de bine, dar care nu tine mult. ‘M-am atasat prea mult de ea.  Nu simt ca aceasta ar fi bucuria suprema pe care o caut. Aceasta nu ma poate mentine vesnic fericit si nu ma poate sustine.’

Ce se intampla cand corpul imi imbatraneste, iar stomacul, oasele si inima nu mai functioneaza asa bine, cum voi mai putea fi eu fericit in starea aceasta? Cand sunteti in stare sa judecati aceste lucruri si puteti vedea si va puteti imagina viitorul si vedeti cam ce se poate intampla, atunci incepeti sa ganditi: ‘Hai sa ma pregatesc in alt mod pentru viitor. Hai sa pornesc sa caut ceva care sa ma poata tine intradevar fericit dealungul tuturor ipostazelor vietii.’ Deci se cere un pic de munca inteligent facuta, framantandu-ne un pic mintea, o procesare interioara. Daca puteti face acest lucru, este mai bine dacat atunci cand viata va incearca, cand lucrurile va nemultumesc, iar voi abia atunci cautati calea spirituala. Pentru a obtine acea stare de trezire spirituala, odata ce dorinta exista, aveti nevoie de ajutor. Pentru a plonja in acea stare mai inalta de constienta este necesara o schimbare, iar voi aveti nevoie de ajutor. Vreau sa va ganditi ce greu se intampla acest lucru fara un ajutor, inconjurati fiind de toate cele ce va multumesc si de atractia lumeasca.

Cand vedem aceasta stare la Cei care o au, devenim si noi inspirati

Ce se intampla cand primesti ajutor? Cand ai dorinta pentru aceasta si ii cauti pe cei care au  acea stare si care pot vedea ca tu cauti adevarata fericire – stapanirea de sine din cei care o au – acolo exista o sansa. Cand vezi acea stare in cei care o au, imediat incepi sa gandesti: ‘Ce frumos, imi place ce are aceasta persoana, o…Imi pot da seama. Uite cum aceasta persoana isi stapaneste mintea, uite ce sigura este, cat este de radianta,  cum face fata la incercarile vietii, cu totul altfel. Imi place asta!’ Incepem sa studiem vietile celor care au aflat aceasta stare, sa ne gandim la puterea pe care o au – stapanirea de sine – si devenim si noi inspirati.

Dintr-o data, multumirile si placerile lumesti nu ne mai atrag asa cum se intampla odata, pentru ca acum ni s-a aratat altceva. Noi trebuie sa ne mentinem atasamentul de ceea ce ne-a inspirat. Daca puteti face acest lucru, sustineti-l;  apoi acesta va intensifica dorinta voastra si va va face siguri ca ea este posibila. Cand va asociati cu cei intelepti, cu cei care sunt mai iluminati, mai puternici decat sunteti voi, atunci dorinta voastra peentru a fi in acea stare, devine mai puternica. Ce este mai impresionant, este ca noi, fiintele umane, suntem atinsi, influentati de energia indivizilor si grupurilor. Un grup de oameni va poate inspira si  indivizii care sunt foarte puternici va pot inspira.

Salturile spirituale pot avea loc!

Cand priviti la marii atleti, de exemplu la Olimpiade, ce simtiti?  Cand mergeti in sala de gimnastica si vedeti toti acei oameni preocupati de exercitii si care arata asa de sanatosi si radianti, ce simtiti? Cand priviti acei oameni care sunt foarte siguri de ei si sunt ganditori intelepti, care rezolva problemele cu usurinta, ce simtiti atunci? Cand vedeti oameni plini de dragoste si constanti in dragostea lor, ce simtiti? Ceva in voi se trezeste, iar daca stati in jurul acelor oameni destul de mult, invatati secretele de la ei, sunteti ghidati de ei, iar atunci salturile spirituale se pot produce.

Contemplati spusele mele! Cautati acei oameni si acele grupuri. Cautati sa va asociati cu ei, astfel incat sa fiti inspirati de ei, iar dorinta voastra poate creste mai puternic si voi veti crede in posibilitatea ca  si voi sa va puteti  transforma viata. Urmati-i, ascultati-i, practicati ceea ce va spun ei, caci in aceasta consta secretul. Trezirea spirituala se va produce intr-un mod foarte natural; nu numai ca invatati cum sa faceti acest lucru, dar veti fi de asemenea treziti spiritual in launtrul vostru, impresionati de prezenta si de lumina celor care traiesc intr-o stare mai inalta de constienta. Acesta este secretul.

Desigur, cautatorul trebuie sa fie intelept, pentru ca avem tot felul de lideri in ziua de azi. Unii se prezinta – si pot masca faptul ca ei pot sa va faca sa credeti – ca ei au acea stare, cand de fapt nu o au si poate doar doresc sa va vanda lucruri. Lucrurile au un pret. Asa ca trebuie sa fiti foarte atenti. Fiti prevazatori cu acei oameni.

Cand doriti sa selectati un ghid sau un grup, sau persoane cu care sa va asociati, studiati-i, studiati vietile lor, observati-le personalitatea, energiile lor, observati cum va simtiti in compania lor, observati ce se petrece in launtrul vostru cand sunteti in compania lor si faceti acest lucru cu consecventa; mentineti acea observare continua.

La un moment dat veti sti ca aceasta este ceea ce doriti sa urmati. Cand simtiti acea trezire interioara, acea indrumare interioara, sau acea inspiratie ce vine de la acele persoane sau grupuri, atunci veti sti ca aceasta este ceea ce este bine pentru voi. Deci, voi trebuie sa fiti foarte atenti in selectia celor cu care va asociati, a celor carora le permiteti sa va ghideze; trebuie sa fiti foarte atenti cu aceasta.

Unde va situati? Practicile voastre au fost incununate de Succes?

Acestea sunt treptele pentru trezirea spirituala. Trezirea spirituala este o parte importanta a calatoriei voastre. Ganditi-va unde sunteti voi, din acest punct de vedere. Practicile voastre sunt incununate de succes? V-ati asociat intradevar cu cei care va pot inalta, care va pot inspira? Cititi cartile celor care au facut calatoria, ale caror vieti va inspira? Va simtiti inspirati sa continuati calatoria aceasta? Practicile voastre au fost incununate de succes?  Acestea sunt intrebarile la care sa va respundeti. Unde va situati in calatorie?

Voi continua aceasta discutie cu tema responsabilitatilor unui discipol. Poate aveti cei mai buni invatatori in lume, dar daca nu faceti anumite lucruri pentru a fi mai receptivi, sau daca nu aveti consideratie pentru relatia invatator – discipol si nu va asumati raspunderea, atunci puteti stagna pe cale. Relatia aceasta este foarte importanta.

Astazi, in principal am vrut sa va vorbesc despre trezirea spirituala si despre cat de importanta este ea in calatoria spirituala. Cat de importanta este ea in schimbarea constientei, astfel incat voi sa puteti sa deveniti mai atenti la toate lucrurile pe care vi le-am spus. Acest lucru se intampla numai cand are loc trezirea spirituala.

 

Ziua 14 - LUMEA ESTE ASA CUM O VEDEM

Bine ati venit la Ziua a 14-a Retreatului de 40 Zile 2009.

Astazi as vrea sa va vorbesc pe tema „Lumea este asa cum o vedem”. Lumea este asa cum o interpretam. Lumea, in realitate, exista in Fiinta mea, deci eu sunt centrul lumii mele; sunt centrul Universului meu. Deoarece exist, exista Universul meu. Acest fapt ne ofera multe subiecte de gandire.

Felul cum vedem este unic pentru noi

Aceasta inseamna ca totul se refera la noi, nu la altcineva. Deoarece noi interpretam mereu ceea ce vedem in Univers, fiecare avand o alta traire legata de acelasi Univers. Toti vad lucrurile in mod diferit cand vin intr-un spatiu. Nu conteaza la cine se uita, nu conteaza care este evenimentul, ceea ce urmeaza sa vada este interpretarea pe care o dau ei evenimentului, sau modului de perceptie a unei alte persoane. Ceea ce vor duce cu ei ca impresie, este propria interpretare.

Este mult de gandit asupra acestui lucru, pentru ca aceasta ne da o alta perspectiva asupra lumii. Dintr-o data, incepem sa ne asumam responsabilitatea pentru ceea ce cream in interpretarea cu privire la Universul nostru si pentru ceea ce luam cu noi in consecinta. De aceea, cand incepem sa ne comparam cu altii si spunem ”Aceasta persoana simte in acest fel, iar eu nu”, uitam de natura noastra unica. Daca devenim gelosi pe altii, crezand ca au ajuns la finele calatoriei, iar noi nu, din nou, nu suntem constienti de propria noastra calatorie – calatoria noastra individuala – si cat de unica este ea pentru experientele noastre.

De aceea, in aceasta calatorie este important sa nu va comparati cu nimeni, indiferent care sunt experientele traite de ei; sa nu va uitati cine primeste si cine nu primeste. Aceasta nu este treaba noastra. Ei au lumea lor proprie, iar voi o aveti pe a voastra. Ceea ce aduceti voi in lumea voastra si felul cum interpretati lumea voastra este extrem de important. Tot bagajul pe care il carati de la un eveniment – acesta este lucrul pe care l-ati creat voi; este felul cum interpretati voi lumea voastra.

Cum percepeti lumea voastra?

Voi sunteti cei care preiau impresiile din fiecare eveniment; sunteti cei care interpretati evenimentul. Este extrem de important cum percepeti lumea voastra. Lumea exista in Fiinta voastra, pentru ca voi purtati lumea voastra. Voi sunteti cei care purtati aceste impresii in propria voastra Fiinta, in propria voastra constienta. Aceasta lume va exista in constiinta voastra. Este rezultatul a ceea ce vedeti; un rezultat al propriei voastre perceptii interioare. Intelegeti ce va spun? Cand va petreceti tot timpul comparandu-va cu altii, ce faceti? Ce aduceti in Universul vostru? Este mai important sa incepeti sa observati cum vedeti voi Universul si sa cautati o interpretare care sa va inalte spre libertate.

Cand credem ca avem un anumit statut si ca ajutam lumea, iar lumea nu mai poate fara noi, nu este adevarat. Acesta este un gand de imensa mandrie pe care il cream in lumea noastra interioara. Cunoasteti povestea despre cei care s-au inaltat singuri sus, incat atunci cand a venit caderea, aceasta a fost zguduitoare.

Fiecare eveniment – o sansa de a creste

De aceea, trebuie sa privim lumea ca pe o sansa. Fiecare eveniment in spatiu este o sansa pentru noi, o sansa de a invata si de a creste. Nu se refera la nimeni altcineva. Totul este legat de sansa ce ne este data in fiecare eveniment, ca sa devenim liberi, sa practicam invataturile. Pentru ca la sfarsit, vom fi doar cu noi insine si cu Universul pe care l-am creat. Nimeni altcineva nu va avea importanta. Mereu suntem cu noi insine in fiecare traire pe care o avem, chiar si in placere. Totul este legat de ceea ce se intampla in noi. Ganditi-va la aceasta. Este ceea ce dobandim prin trairea experientei. Ea nu este legata de nimeni altcineva. Credeti ca ar putea avea legatura cu altcineva, dar de fapt totul este legat de intreaga traire senzuala din voi.

Asumati-va responsabilitatea Spatiului vostru interior

De aceea, este foarte important sa observati ce se intampla in lumea voastra si sa vedeti lumea astfel incat sa va ajute in drumul vostru catre libertate. Cand cineva se manie, cum veti interpreta acea intamplare? Lumea pare sa vina spre voi cu aceasta imensa energie de manie; iar voi, cum veti face fata? Cum veti interpreta aceasta intamplare? Va veti lasa rapiti de ea, in tot felul de ganduri si raspunsuri negative, pentru ca apoi sa duceti aceste impresii cu voi, in Fiinta voastra interioara? Este acesta darul pe care intamplarea vi-l da?
Sau veti spune: “Hai sa imi asum responsabilitatea pentru aceasta intamplare. Ce voi lua din acest eveniment? Care este invatatura pentru mine? Care sunt amintirile pe care le doresc din acest eveniment?“ Acesta nu este un lucru care ii priveste pe altii; totul se refera la ceea ce veti duce in Universul vostru.
Apoi, cand va ganditi la acest lucru, vedeti ca nu se refera la altcineva: este modul cum consider eu acest eveniment, cum interpretez eu acest eveniment. Este vorba despre oportunitatea pe care acest eveniment o reprezinta pentru mine, pentru ca eu sa imi ridic energiile. Atunci, imediat incepeti sa va asumati responsabilitatea. Va spuneti: “ Hai sa consider acest eveniment altfel, pentru ca eu vreau sa pastrez in memoria mea o inregistrare diferita a acestui eveniment, o impresie diferita despre acest eveniment.” Atunci, fiecare eveniment din lume devine important. Va fi interpretat prin felul cum il abordam si prin ceea ce ducem cu noi din acel eveniment.

Aceasta se refera la mine, nu la alcineva!

Aceasta nu se refera la nimeni altcineva din aceasta lume. Se refera la noi! Daca hotarati sa purtati bagajele tuturor si sa fiti impovarati, ceilalti tot isi vor urma propriul drum. Toti isi vor croi drumul spre libertate, dar tu vei ramane sa cari toate bagajele acelea grele, pe care le-ai creat. Tu insa dai vina pe ceilalti spunand: acea persoana m-a infruntat; dar acea persoana este rezultatul creatiei tale. Iar tu ramai sa cari toate aceste bagaje cu tine, in timp ce ceilalti sunt fericiti pe drumul lor.

In ce mod tratati Universul vostru? Este vorba de voi; este Universul vostru. Totul se intampla in constienta ta. Cum tratezi propriul Univers? Acest lucru te coboara in limitare? Ai de gand sa ramai asa? Privesti la cei care practica si abia apoi iti spui: “Acum voi practica si eu, pentru ca toata lumea practica” Asteptati ca altcineva sa va inspire? Si sa va spuneti: “Ei nu fac asta, asa ca nici eu nu o fac.” Asa vrei sa procedezi? Este aici vorba de altcineva, nu de voi? Sau, daca profitati de sansa, veti spunei: “Nu conteaza cati nu fac acest lucru, eu ma apuc sa il fac pentru ca este important pentru mine.”

Debarasati-va de bagaje

Toti acei dintre voi care va comparati cu altii, care ii carati pe altii in voi, ii invinuiti pe ei si pe toata lumea, cand de fapt acestia reprezinta bagajul vostru! Eu am invatat foarte devreme acest lucru, in desfasurarea jocului; asa ca m-am debarasat de toate acele bagaje. De fapt, imi amintesc cand am mers intr-un ashram din India, care intradevar m-a inspirat. Tot ce puteam vedea acolo erau egourile. Toti voiau sa te controleze. M-am intristat un pic din cauza aceasta. Cum pot sa existe toate aceste egouri uriase intr-un asemenea loc?

Destul de repede am invatat ca nu aceasta era pozitia pe care trebuia sa o am. Trebuia sa fiu smerit si sa invat. Mi-am spus: “ Daca aceasta este ceea ce a creat Universul, asa sa fie! Acesta este un loc valoros pentru mine. Ii iubesc energiile; iubesc invatatorul; iubesc ceea ce mi-a spus; iubesc cunoasterea.” Si m-am fixat pe acest lucru. Nu am mai vazut nimic altceva. Nu conta ce mai era in jur, ce barfe ajungeau la mine; acestea intr-adevar nu mai contau, pentru ca nu le vedeam. Refuzam sa le vad. Am refuzat sa le aduc in spatiul meu interior. Am pastrat numai un singur lucru in fata mea – cuvintele invatatorului, prezenta maestrului si energia pe care o simteam. Tot restul era gunoi. Nu aveam nevoie de el.

Focalizati-va pe Scopul vostru; nu va lasati distrasi!

Imi amintesc cum am intrat foarte devreme in acest joc, cand aflandu-ma in ashramul din India, cineva m-a invitat dupa „stingere” la un mic restaurand din afara. Persoana a spus “Hai sa mergem sa bem ceva.” Eu am crezut ca este o mica iesire iar oamenii vor gusta doar un pic de bautura, dar cand am iesit, am vazut ca toti mancau si fumau si beau. Neplacut surprins mi-am spus: Ia te uita!; aici nu este un loc de yoga! Acesta nu este un loc de disciplina. Este un loc de indisciplina. Vedeam cat de multi oameni iesisem acolo, si m-am gandit ca acesta nu este un loc in care doresc sa fiu. Asa ca m-am mentinut inauntrul ashramului. M-am mentinut in campul de energie si am lasat deoparte restaurantul. Nu conta cati oameni mergeau acolo si care fumau si aveau satisfactii, pe mine nu m-a mai interesat niciodata. Eram focalizat pe invatatura. M-am focalizat pe ceea ce doream. Eram focalizat pe propria mea disciplina. Si orice barfa auzeam despre cineva, pentru mine nu a contat.

A invata sa vezi lucrurile in mod diferit

Uneori primeam ceea ce puteti numi seva murdara. Trebuia sa curat toate toaletele din zona gradinii, care erau cam sase. Imi amintesc de un om din Australia, care mi-a spus: „Ram, (atunci asa imi spuneau) sa nu te superi. Ai primit cea mai buna seva. Aceasta are multe binecuvantari in ea. Du-te si curata toaletele acelea si vei capata multa binecuvantare.” Asa ca in loc sa gandesc cat de umilitoare era seva, am simtit ca Universul imi vorbeste. Din acea zi nu a contat cate toalete mi-au dat sa curat; pentru mine era o binecuvantare. El m-a invatat cum sa privesc lucrurile in mod diferit.

In felul acesta imi vedeam eu propria-mi lume. Nu era vorba despre altcineva. Fiecare situatie este o sansa ca eu sa vad lucrurile in mod diferit si sa-mi asum responsabilitate si sa folosesc acel eveniment sau proces, pentru a-mi inalta energiile. Viata ne incearca, in mod continuu, cu tot felul de forte din jurul nostru, dar noi detinem controlul spatiului nostru interior. Ce iau din acest eveniment? Care sunt partile pozitive pe care sa le iau din el? Cum sa las gunoiul pe dinafara? Cum imi asum responsabilitatea pentru propria-mi calatorie? In fiecare eveniment, se afla o oportunitate.

Importanta Constientei

Sunteti inconjurati de barfe, zilnic. Sunteti inconjurati de oameni cu ganduri negative si cu energii negative in fiecare zi. Sunteti inconjurati de provocari care incearca sa va duca in energii mai joase. Sunteti provocati de gelozie, mandrie, auto-indreptatire. Cum le faceti fata? Si ce bagaj duceti dupa aceea? Sau ce impresie puternica de stapanire duceti cu voi dupa aceea, care sa va sprijine in calatorie? Eu cred ca aceasta este o constienta importanta pe care trebuie sa o aiba discipolul. Aceasta este o constienta care m-a ajutat atat de mult in calatorie, incat am considerat ca este important sa v-o prezint si voua.

Lumea este asa cum o vedem. Lumea este in constiinta noastra. Cum interpretam noi lumea si cum o consideram, depinde de noi. Ducem toate acele trairi cu noi. Dorim sa caram bagaje, sau dorim sa caram impresii care sa ne sustina? Puteti sa intarziati in calatorie, sau puteti sa accelerati calatoria. Alegerea este a voastra. Eu am facut alegerea si sunt extrem de fericit.
Alegeti cu intelepciune! Fiti stapanul, nu sclavul sau servitorul. Viata servitorului sau a sclavului este o viata plina de amaraciune. Viata stapanului este o viata de libertate.

 

Ziua 18 - PRINCIPIUL GURU – UN DAR AL GRATIEI

Bine ati venit la a 18 a zi a Retreatului de 40 zile, 2009

Am vorbit despre spatiul interior, explorarea spatiului interior, calatoria lui Kundalini de-a lungul chakrelor – o calatorie a energiei. V-am vorbit de asemeni despre faptul ca avem nevoie de un impuls energetic pentru a simti toate aceste lucruri. Am vorbit despre initierea shaktipat, acel impuls de energie care ne permite sa incepem sa simtim toate aceste lucruri. V-am spus, de asemenea, ca avem nevoie de acea sustinere a lumii exterioare.
Astazi as vrea sa ma concentrez pe ideea Principiului Guru, in calatorie. Exista o putere in univers care cauta sa ne ajute sa iesim din aceasta ignoranta si care este puterea gratiei.

Cinci legi consecutive ale Divinitatii

In Kashmir Shaivism-una din filosofiile Indiene, se spune ca Putere Suprema din univers are cinci puteri: una este creatia, si vedem puterea creatoare pretutindeni; urmatoarea este mentinerea, vedem puterea mentinuta sau sustinuta; a treia este reabsorbtia sau o putem numi dizolvare; a patra este ocultarea , aceasta mare putere este ascunsa sau este implicata in materie, in masura in care este tainuita. Putem intelege acest lucru pentru ca putem simti ca exista ceva ascuns in noi. Cealalta putere este Gratia, si pentru a se exprima din nou, deplin, aceasta putere ascunsa a constiintei are nevoie de Gratie. Acestea sunt cele cinci legi consecutive ale Divinitatii sau ale Supremului. In filosofia Shaivism ideea de Gratiei este numita Anugraha.

Cum sa avem o imagine mai iluminata a Universului

Asa vad eu Principiul Guru in viata. Multi oameni vad Gurul ca fiind o persoana, in momentul in care aud cuvantul “Guru” ei se gandesc la o persoana. Cand eu aud cuvantul “ Guru” , ma gandesc la aceasta Putere Suprema a vietii care ne ghideaza. Daca ne putem inalta putin conceptia pentru a vedea principiul care exista dincolo de persoana, atunci vom putea avea o imagine mai iluminata a Universului

De exemplu, cand privim Universul asa cum este el, putem vedea o multime de lucruri, tot felul de forme. In felul nostru nestiutor de a vedea, sau datorita lipsei de intelegere, vedem toate aceste forme ca fiind o persoana. Cand devenim un pic mai constienti, cand realizam ca toate aceste forme sunt continute intr-o Constiinta Suprema sau intr-o Putere Suprema, atunci vom incepe sa vedem ca toate aceste forme sunt conduse de o forta superioara. Aveti acest punct de vedere?
Vedeti persoana sau vedeti ceea ce este dincolo de persoana? Ce este in profunzimea persoanei? Vedeti puterea care pune in functiune persoana sau vedeti numai o fiinta umana sau o forma care actioneaza?

Actiunile noastre sunt conduse de un principiu suprem

Daca credem ca exista un principiu superior in viata, asa cum cred multi dintre noi, daca credem ca exista o Putere Suprema, ca exista un Dumnezeu, atunci cum putem crede ca pot exista indivizi de sine statatori fara ca aceasta Putere Suprema sa lucreze, sa determine si sa directioneze vietile lor ? Credeti ca noi toti existam ca indivizi separati de aceasta mare putere? Credeti ca putem actiona, pur si simplu, fara nici o consecinta si ca faptele noastre nu sunt guvernate de un Principiu Suprem?
Daca incepeti sa credeti cu adevarat ca exista o Putere Suprema in viata, atunci veti vedea ca in fiecare persoana functioneaza ceva diferit care ii conduce viata. Desigur, avem puterea de a alege sa ne comportam si sa simtim aceasta individualitate. Actionam intr-un spatiu care este guvernat de legea “ cauzei si efectului”. De fiecare data cand actionam exista o consecinta; iar universul nostru raspunde intr-un anumit fel.

Este important sa vezi principiul. Cand ma gandesc la Principiul Guru, ma gandesc ca acest principiu exista in tot ceea ce are viata si ne ofera sprijin, pentru ca noi sa putem manifesta acea parte din noi care este ascunsa si care cauta sa se exprime sau trebuie sa se exprime.

Extinde punctul de vedere de la ceva personal la ceva mai mare

Atunci ne vom da seama ca avem puterea de a atrage. Ori de cate ori intalnim pe cineva in universul nostru, putem gandi: “ Este o intamplare, aceasta persoana este intamplator aici?” Dar daca puteti sa va largi punctul de vedere v-ati putea intreba, “ Cum am atras aceasta persoana aici? Cum a ajuns aceasta persoana aici?”. Daca continuati sa va deschideti mintea ati putea gandi: “ De ce a trimis universul acea persoana? Cum am atras universul ca sa imi trimita acea persoana?”. Ne extindem astfel punctul de vedere de la la ceva personal la ceva mai vast, la univers.
Astfel avem o imagine extinsa a universului. Nu vom mai vede niciodata numai persoana. Asa vad cei intelepti lumea. Asa suntem provocati sa vedem lumea. Asa trebuie sa vedem, in cele din urma, lumea.

Gratia va veni daca o putem atrage

Acest Principiu Guru, despre care am spus ca exista in univers, se numeste Guru Tattva. Acest Principiu Guru, sau Gratie, exista inauntrul nostru dar noi nu il putem gasi; nu putem gasi acea calauzire din interiorul nostru. O cautam dar nu o putem gasi. Cand nu o putem gasi in interior, devine mai usor sa o gasim in afara noastra.
Cand o vedem in univers venind spre noi, trebuie sa stim ca este atrasa de ceva din noi. De aceea spun: cand suntem pregatiti va aparea. Gratia va veni daca o putem atrage, daca o putem trage spre noi.

Cand cautam sa intelegem acesti centri de putere din interiorul nostru, cand cautam sa intelegem energia din interiorul nostru, si suntem cu adevarat sinceri in cautarile noastre, universul ne va raspunde: vor veni la noi oameni, vom primi informatii, vor veni la noi carti si Fiinte din alte taramuri; pentru ca noi atragem toate astea. Cand vin la noi, trebuie sa le recunoastem prezenta iar recunoasterea prezentei lor este un dar de la univers. Ei nu fac acest lucru din vointa lor individuala. Totul se intampla in contextul guvernarii de catre o Putere Superioara. Cand suntem pregatiti in interiorul nostru, avem puterea de a atrage acele persone care ne pot ajuta. Ei vin spre noi si aceasta intalnire creeaza procesul initierii. Ceva se intampla in noi. Universul imparte Gratia. Impulsul energetic de care avem nevoie este un pas important. V-am spus ca sunt stadii diferite in noi cand avem nevoie de acest impuls energetic important. Am vorbit despre aceste noduri puternice care se numesc Granthis.

Cand aveti aceasta constienta, incepeti sa intelegeti ca in vietile noastre intra diferiti Guru din afara si cand acest lucru se intampla, este un dar primit de la univers. Trebuie sa le intelegem importanta atunci cand ii intalnim. Trebuie sa folosim acea relatie pentru a merge mai profund in noi si a ne gasi propriul Guru interior. Guru-ul din afara exista numai pentru a ne ajuta sa ne gasim propriul Guru interior. Ei nu sunt acolo pentru a fi cu noi pentru totdeauna. Ei sunt acolo pentru a ne ajuta sa gasim Guru Tattva din noi.

Experienta unei chakre Ajna activate

Cand acel Guru Tattva este trezit, incepem sa simtim puterea Guru-ului din noi, incepem sa simtim acest raspuns intuitiv din interior care ne ghideaza si simtim ca avem si noi puterea de a ghida pe altii din afara. Acest lucru se intampla cand chakra Ajna se trezeste. Atunci incepeti sa simtiti o altfel de putere in interior; incepeti sa cunosteti in mod intuitiv. Incepeti sa simtiti puterea de ai ajuta pe altii din afara. Simtiti acesta putere imperioasa care va da increderea ca ii puteti ajuta pe altii si ca ii puteti calauzi.
Este o bucurie cand vad acest principiu Guru trezit in oameni! Ei preiau controlul vietilor lor intr-un fel diferit si determina un raspuns minunat in lume prin bunatatea influentei lor positive. Acest principiu Guru este in noi.

Apreciati–i pe toti Guru ca pe niste daruri

Cateodata vad oameni spunand ca ei raman “lipiti” de un singur Guru si devin asa de atasati de acest unic Guru, incat nu ii pot aprecia pe ceilalti Guru care exista, toti fiindu-ne daruiti noua.
Adevarul este ca atunci cand va treziti Gurul interior veti vedea Principiul Guru in tot ceea ce exista si veti pierde sensul afirmatiei: “acesta este Gurul meu, nu voi mai avea alti Guru”. Veti pierde acest sentiment si veti intelege ca Guru este un Principiu care functioneaza in multe fiinte umane. In oricare fiinta in care functioneaza, el vine dintr-un spatiu divin interior si toti trebuiesc respectati. Asa vad eu lumea. Imi place foarte mult sa vad acest principiu in oameni. Indiferent cine sunt, ei atrag imediat respectul meu.

Sa incepem sa vedem acel principiu in interiorul nostru. Sa trecem dincolo de persoana, spre principiu. Sa trecem dincolo de personal catre universal. Daca va puteti extinde punctul de vedere veti vedea cum universul vostru va acorda gratie in fiecare moment – Anugraha.

 

Ziua 20 - TRANZITIA TREPTATA A PUTERII

Namaskar tuturor,
Ieri m-am ocupat de un subiect foarte interesant, cel al relatiei foarte importante care exista intre Gurul interior si cel exterior.

Nevoia de a ajunge la propriul nostru Guru interior

Cand intalnim sau acceptam un Guru, avem tendinta de a ne da puterea Guru-lui, pentru a ne conduce. Acesta ar trebui sa fie, desigur, doar stadiul initial, in care am ales un Guru din afara, am capatat incredere in acel Guru, dupa ce l-am observat bine si am capatat increderea ca aceasta persoana , Gurul, ne poate ajuta si indruma. Cum facem in cele din urma tranzitia spre Gurul interior? In cele din urma trebuie sa ajungem in locul in care este Gurul nostru interior, indiferent cine este Gurul nostru exterior, indiferent cat de puternic este el, indiferent cat de mare incredere avem in Gurul exterior; noi trebuie sa ajungem la Gurul nostru interior.

Trebuie sa existe un transfer al puterii inapoi catre noi insine. Cum facem acest transfer fara efort, lin, usor; fara tristete, fara sa avem sentimentul unui gol interior, al singuratatii sau separarii? Cum facem acest transfer? Acesta este un lucru important.
Asa am facut eu tranzitia. Cateodata, cand vorbesc despre intoarcerea in sine, oamenii au impresia ca trebuie sa faca acest lucru imediat, de unii singuri. Trebuie sa se separe de toti Guru exteriori si trebuie sa se intoarca in interior, prin propria putere. Desigur acesta este o alta fata a ego-ului. Sau, alta data, vrem sa-l indepartam pe Gurul exterior gandindu-ne ca atunci cand Gurul din afara ne spune ca trebuie sa mergem in interiorul nostru, trebuie sa il indepartam pe Gurul exterior. Acesta nu este cel mai bun lucru pe care trebuie sa il facem.

Prezenta fiintei interioare care incepe sa se dezvolte

Cum facem aceasta tranzitie fara efort, lin, usor? Este important ca atunci cand incepem sa simtim un anumit impact din partea Gurului exterior, cand incepem sa simtim un anumit fel de energie care incepe sa se trezeasca in noi, cand ne indepartam de ideea ca este numai energia Guru-lui pe care o simtim, trebuie sa ajungem la ideea ca propria noastra energie se trezeste. Cand corpul energetic din noi se trezeste incepem sa simtim puterea interioara a centrilor puterii. Avem nevoie sa recunoastem ghidul interior care se trezeste. S-ar putea ca acesta sa nu fie gata sa preia controlul dar incepe sa se trezeasca, incepe sa se dezvolte prezenta unei fiinte interioare. Cand ii acorzi atentie, vei descoperi ca exista un fel de indrumare interioara, ca apar niste indemnuri interioare si incepi sa simti, in tine, acest raspuns intuitiv si incepi sa faci lucruri pe care nu le-ai fi facut inainte si care te inalta.

Unii dintre noi avem ceea ce se numesc krias-uri; lucruri care se intampla in interiorul nostru datorita acestei puteri interioare care se trezeste. Nu este numai puterea Gurului exterior care face ca aceste lucruri sa se intample, este si puterea Guru-lui nostru interior. Gurul interior incepe sa se trezeasca. Trebuie sa ne dam seama ca aceasta este propria noastra putere interioara. Gurul exterior este, desigur, un sprijin si avem nevoie de acest ajutor din afara pentru a parcurge acesta calatorie dificila. S-ar putea chiar sa nu intelegem ce se intampla in interiorul nostru. Uneori s-ar putea sa ne intoarcem la sabloanele negative ale ego-ului, din trecut, care exista in unele chakre, ca blocaje. Atunci avem nevoie de sprijinul unui grup, a unui Guru exterior, avem nevoie sa credem ca acel Guru are ceea ce ne trebuie noua si avem nevoie de aceasta asociere.

Lucrand impreuna cu Gurul din afara

Trebuie sa lucram impreuna cu acest Guru exterior, ca sa invatam cu adevarat secretele lumii noastre interioare si sa incercam sa ne asumam responsabilitatea acestei calatorii interioare. In cele din urma, cand centrul dintre sprancene (Chakra Ajna) se va deschide vom simti, in mai mare masura, responsabilitatea de sine si o mai mare intelegere a propriei puteri. Acum incepem sa avem sentimentul ca putem stapani acest lucru.

Incepem sa simtim in felul in care simte si Gurul. Vom incepe chiar sa-l intelegem mai bine pe Gurul exterior. Cand vom ajunge in acest punct ne vom simti chiar mai apropiati de Guru, chiar daca fizic suntem departe de el. Acesta este un lucru important.

Unii oameni cred ca numai daca sunt in apropierea fizica a Guru-lui sunt apropiati cu adevarat de el. Acest lucru poate fi departe de adevar, mult mai departe decat va puteti imagina, deoarece putem fi in prezenta fizica a Guru-lui si sa nu fim intr-adevar in legatura cu el, pentru ca prezenta fizica este o iluzie. Spatiul nostru interior aduce o mai mare comunicare. V-am mai spus, cu alta ocazie, ca totul este inauntrul nostru, inainte sa se petreaca in exterior. In interiorul nostru comunicam mult mai complet cu alte fiinte decat am face-o in afara noastra.

Comunicarea cu Gurul exterior si interior

Eu, pentru a-l gasi pe Gurul interior, atunci cand l-am intilnit pe Gurul exterior, a trebuit sa merg in interiorul meu, a trebuit sa merg in fiinta mea si atunci l-am putut aprecia pe Gurul exterior. Incepem sa comunicam mai bine cu Gurul exterior cand incepem sa-l cunoastem si intelegem cum actioneaza Gurul interior. In acel moment tranzitia se face lin.

Daca lucram cu adevarat impreuna cu Gurul, avand in minte si intelegand aceasta tranzitie, vom incepe sa ne simtim mai aproape de Guru, intr-un raport mai strans cu el, indiferent de distanta care exista intre noi. Stiti ca acest lucru atrage atentia Guru-lui mai mult decat orice altceva? Multi oameni cauta sa atraga atentia Guru-lui, dar numai atunci cand mergi in interior si comunici puternic cu Gurul, prin corpul tau energetic cu corpul lui sau al ei, atunci atragi atentia Guru-lui spre tine, pentru ca facand acest lucru te apropii mai mult de Guru. Sa fii cu adevarat impreuna cu Guru inseamna sa fii in legatura cu spatiul Guru-lui, si nu doar sa fii fizic impreuna cu Guru.

Acest lucru mi-a dat mie puterea de a parasi India si de a nu pierde nimic din prezenta, comunicarea sau unitatea cu Guru. Asta a fost extraordinar. Cand acest lucru se intampla, chiar daca sunteti in prezenta Gurului sau departe de el, aveti o experienta intensa.

Secretul celei mai profunde comunicari

Secretul oricarui fel de comunicare vine din interior. Cu oricine ati vrea sa comunicati aduceti-i forma in interiorul vostru si incepeti sa simtiti, sau imaginati-va, ca acea persoana este chiar in fata voastra. Incepeti sa-i analizati calitatile acelei persoane si acest lucru va atrage energia corpului vostru catre ea si pe masura ce va ganditi la valorile ei, veti simti ca acea persoana este langa voi. In cele din urma veti simti ca persoana este langa voi pentru ca o atingeti in sursa fiintei voastre, ii atingeti corpul energetic, care este omniprezent. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa folosim atentia si sa aducem forma ei energetica si suntem alaturi de persoana in campul ei energetic. Acesta este secretul celei mai profunde comunicari. As vrea ca oamenii sa inteleaga aceasta relatie speciala deoarece poti trai impreuna cu cineva si sa nu fii in legatura cu el. Ideea este sa faci legatura din interior. Asa ii atrageti atentia spre voi. Ii atrageti spre voi.

Cum sa faceti tranzitia usor

Acesta este modul in care facem acest transfer cu usurinta:
– recunoscand impactul exteriorului asupra interiorului;
– observand ceea ce se intampla in campul vostru energetic;
– observand aceasta putere interioara care se trezeste in voi;
– creand o dorinta puternica de comunicare cu Gurul, de la cel mai profund nivel al finite voastre;
– mergand mai profund in voi si patrunzand mai profund in spatiul in care se afla Gurul.

Semne ale deschiderii centrului dintre sprancene (chakra Ajna)

Cand centrul dintre sprancene este deschis veti simtii cu adevarat ca puteti fi asemenea Guru-lui, ca puteti face ceea ce face Gurul. Acesta este un sentiment puternic care se va naste in voi. Cand acest lucru se intampla, trebuie sa fiti modesti, trebuie sa va ganditi ca aceasta este gratie. Trebuie sa mergeti inainte pe drumul vostru catre libertatea deplina. Nu trebuie sa deveniti mandri si sa va ganditi ca avand calitatile Guru-lui in voi puteti face orice; trebuie sa continuati sa fiti modesti pana cand faceti calatoria completa. Numai cand centrul dintre sprancene este complet deschis veti fi in legatura totala cu Gurul si in unitate cu el.

Uniunea cu constiinta Gurului

Indiferent daca karma va aduce fizic, sau nu, in preajma Guru-lui, puteti atinge intreaga fiinta a Guru-lui din interior; karma este cea care determina daca suntem aproape de Gurul fizic sau nu. Posibilitatea de uniune in constiinta Guru-lui este enorma. Unii dintre noi sunt meniti sa lucreze impreuna cu Gurul in misiunea pe care Gurul o are si atunci karma ne aduce in situatia in care lucram cu Gurul si fiind uniti cu Constiinta Guru-lui devenim si noi lucratorii luminii. Aceasta este ideea comunicarii cu Gurul si este important sa lucrezi in acesta tranzitie in mod lin.

Acest lucru mi s-a intamplat mie. Am putut parasi India, m-am intors in aceasta tara (Trinidad) si inca ma simteam ca si cum as fi fost in India. De fapt in interiorul meu sunt inca acolo. In comunicarea mea cu oamenii nu simt niciodata ca cineva ma paraseste. Cred ca este o dovada de ignoranta cand simtim ca ne parasim unii pe ceilalti, mai ales cand stim ca suntem conectati in Sursa si in energie. Nu ne parasim cu adevarat niciodata. Suntem intr-o mare de energie. Aceeasi Sursa care este in interiorul meu este si in voi in acest moment. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa fim constienti de legaturile energetice pe care le avem si de existenta Sursei omniprezente. Indiferent unde ne aflam, indiferent de unde ma priviti acum, eu sunt acolo cu voi si voi sunteti aici cu mine.

Nu ne parasim niciodata cu adevarat unii pe ceilalti

Este o iluzie sa ne gandim ca in acest moment corpurile noastre energetice nu sunt conectate din cauza departarii fizice. Este o iluzie sa te gandesti ca energia exista numai in aceasta sala, in Claxon Bay, Trinidad. Ea este acolo unde esti si tu, indiferent de locul in care esti. Conectarea este in interior. Unii dintre voi care sunteti departe de aici, vor simti energia mai puternic decat unii dintre oamenii aflati aici, pentru ca fizicul creeaza iluzia ca stau departe de Guru. S-ar putea ca ei sa fie aici, la o distanta de 10 metrii si sa traiasca cu iluzia ca stau departe de Guru. Voi care sunteti acolo simtiti energia Guru-lui si o simtiti ca si cum ati fi aici, impreuna cu noi. Energetic puteti fi mai mult prezenti aici, impreuna cu noi decat unii oameni care sunt de fapt aici. Aceasta este puterea.

Aceasta este bucuria pe care eu o simt, si anume ca pot fi oriunde pe acest pamant in timp ce corpul meu fizic sta aici, ca pot comunica cu orice fiinta fara telefon sau transmisii radio. Putem comunica cu Sursa instantaneu, fara sa fim deranjati de probleme tehnice. Aceasta este puterea pe care o avem in sufletul nostru, puterea omniprezentei, puterea de a face conexiuni energetice, instantaneu, cu puterea gandului si puterea de a avea relatia perfecta, cu fiinite de pe acest pamant, din Sursa. Asta este ceea ce eu va doresc.

Nu sunt niciodata departe de voi, voi nu sunteti niciodata departe de mine si asta insemna putere. Eu simt si sper ca voi toti sa simtiti acest lucru. Indiferent unde va aflati sunteti o parte a acestei lumi, suntem uniti, mai mult decat va puteti imagina. Straduiti-va pentru acest lucru. Acest lucru face tranzitia lina, usoara, atunci cand dependenta si independenta nu inseamna nimic. Suntem aici impreuna, unii cu altii.