Sri Vasudeva

Retreatul de meditatie – 40 de zile 2008

„Principiul Guru”

Retreatul de Meditatie de 40 de zile celebreaza cele 40 de zile de transformari spirituale profunde pe care Sri Vasudeva le-a experimentat in 1978. Acum, ii invata si pe altii din experienta personala. Acest fragment luat din unul dintre mesajele sale reflecta misiunea pe care Sri Vasudeva si-a asumat-o in viata. “Astazi, nu as putea sa imi doresc un dar mai mare decat acela de a servi umanitatea, de a ii face pe oameni fericiti prin iluminarea sinelui, impartasindu-le din tot aceea ce stiu. Spun fiecarui grup pe care il intalnesc sau in fiecare tara in care merg ca: ”Am venit in calitate de prieten, nu sa va daruiesc ceva nou, ci doar sa va reamintesc un lucru pe care l-ati uitat.”

 

Ziua 1 - CAUTAREA

26 MARTIE, 2008

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la prima zi a Retreatului nostru de 40 de zile-2008.

In timpul acestui Retreat vom explora din nou calatoria interioara. Dar de data aceasta vom cerceta Principiul Calauzitor care exista in Univers si cu care trebuie sa lucram daca vrem sa ajungem la starea de iluminare sau de eliberare.

Perspectiva larga a termenului de calauzire

Exista in Univers o putere care ne calauzeste? Si ce este acest principiu calauzitor, aceasta putere calauzitoare din Universul nostru? Vedeti cum oamenii graviteaza in jurul invatatorilor. Cum ne atasam de invatatori. Cum devenim ingusti la minte cand credem ca invatatorul nostru este cel mai bun si ca nu putem invata de la nimeni altcineva decat de la el. Omitem sa vedem ca Universul este un invatator si ca persoana aceea care va calauzeste este doar un aspect al Principiului Calauzitor al Universului.

In aceasta serie de discursuri doresc, prin urmare, sa-mi concentrez atentia asupra fiecarui aspect al calauzirii din Universul nostru. Voi alege cunostintele din intelepciunea antica care ne permit sa intelegem acest lucru. Vreau sa incep prin a crea o perspectiva vasta pentru ca voi sa puteti intelege acest subiect intr-o perspectiva mai larga. Eu mi-am inceput calatoria percepand viata in acest mod. Ori de cate ori fac ceva, vreau sa stiu care este perspectiva cea mai larga. Vreau sa stiu cum pot sa percep acest lucru intr-un mod cat mai extins posibil.

Intrebarea cautatorului

Astazi doresc sa aleg o intrebare din Guru Gita care inseamna Cantecul celui care te calauzeste. Este o scriere straveche care abordeaza ideea de “Guru”. Ce este minunat in aceasta scriere este faptul ca il percepe pe Guru ca pe un principiu universal, nu ca pe o persoana. Doresc astazi sa incep Retreatul nostru cu un vers din aceasta scriere si acest vers incepe cu o intrebare. De fapt cautarea incepe cu o intrebare. Devenim cautator prin faptul ca punem o intrebare, prin faptul ca dorim un raspuns, prin faptul ca incercam sa gasim o solutie. Astfel Guru Gita incepe cu aceasta intrebare foarte importanta din care izvoraste toata cantarea – Gita. Intrebarea este pusa persoanei iluminate.

In sanscrita se spune:
Kena maargena bho swaamin dehee brahma mayo bhavet
Twam kripaam kuru me swaamin namaami charanau tava

Intelesul este acesta: Pe ce cale poate sufletul intrupat sa devina una cu Absolutul? Cel care pune intrebarea spune: “Sa ai compasiune fata de mine. Te onorez ca mare invatator”. Intrebarea este cum poate sufletul intrupat sa devina una cu Absolutul? Asadar, suntem suflete intrupate. Si ce intrupam noi? Daca se spune ca sufletele intrupate pot deveni una cu Absolutul, inseamna ca noi intrupam Absolutul. Asadar, aceasta este intrebarea importanta cu care incepe acest Retreat: Cum poate un suflet intrupat sa devina una cu Absolutul?

Procesele cosmice in actiune

Doresc sa ma refer la o filizofie care a avut un efect profund asupra mea. Aceasta este filozofia Shiva din India. Ea spune ca Universul are cinci procese cosmice in actiune. Puterea absoluta din Univers are cinci procese care lucreaza in Univers. Este important sa intelegem acest lucru deoarece ne da o viziune larga si extinsa. Daca cercetati Universul puteti vedea diferite procese care lucreaza.

Creatia: In Univers vedeti creatie. Acest corp fizic este o fiinta creata si vedeti creatia petrecandu-se in orice moment. Dar in aceasta filozofie creatia este vazuta ca ceva care se proiecteaza din Absolut. Asa ca orice este creat se afla deja acolo in interior. Daca va ganditi la un copac si la samanta, copacul a fost creat intr-un mod anume? Sau a existat in interiorul samantei si s-a desfasurat din interiorul samantei? Prin urmare, in aceasta acceptiune creatia se refera la acest Univers care se proiecteaza din acea existenta absoluta. Deci acesta este unul dintre procesele cosmice pe care le vedem in Univers.

Intretinere: Universul este intretinut. Dupa ce lucrurile sunt create sau proiectate in afara ele sunt intretinute, deci acesta este un proces cosmic in Univers. Exista in ciclul de viata al lucrurilor atunci cand sunt create si prind fiinta.

Dizolvarea: Acesta este un aspect pe care unii il numesc distrugere, dar in aceasta filozofie este numit dizolvare sau reabsorbtie. Intai este proiectat in afara apoi se merge inapoi. Astfel lucrurile se dezintegreaza si se intorc in locul de unde au pornit, prin urmare este o reabsorbtie. Acela este un proces cosmic. Vedeti ca dupa catva timp lucrurile de pretutindeni incep sa se dezintegreze, sa imbatraneasca, sa se deterioreze, sa se demoleze si sa intoarca de unde au venit.

Camuflarea: Exista doua procese interesante care alcatuiesc restul proceselor cosmice, unul dintre acestea este camuflarea. Se spune ca Divintatea se camufleaza in intrupare. Astfel, Divinitatea se camufleaza sau se ascunde in interiorul tuturor intruparilor create. Prin urmare camuflarea este un proces cosmic. Cu alte cuvinte Spiritul lui se implica in materie. Spiritul se ascunde in materie. Ganditi-va cu atentie la acest lucru. Putem sa ne referim la el ca la un proces de involutie – ca in interiorul nostru exista Absolutul.

Gratia: Ultimul proces cosmic este Gratia. Ceea ce este ascuns sau camuflat se elibereaza. Este astfel un proces cosmic de eliberare a ceea ce este camuflat sau ascuns. Este un proces cosmic pentru ca Absolutul intrupat inlauntru sa evolueze. Si cum se intampla lucrul acesta? Si cum vine in manifestare cel ascuns, nemanifestat? Aceea este gratia. Se numeste Anugraha. Se spune asadar ca Principiul Guru din Univers este puterea gratiei; ca Universul poarta puterea gratiei. Gratia exista pretutindeni in Univers si aceea este puterea care sa ne elibereze.

Cum putem sa intram in conexiune cu Gratia?

Ce este incitant in legatura cu acest lucru este faptul ca in Univers exista o putere care lucreaza si este implicata permanent in evolutie, implicata in sustinere, implicata in gratie. De aici rezulta motivul intrebarii: Cum poate sufletul intrupat sa devina din nou una cu Absolutul? Cum poate cel ascuns sa devina manifestat? In mare, ideea ar fi cum putem sa recunoastem gratia care exista in Univers, deoarece acesta este un proces cosmic care exista. Cum putem sa incepem sa ne conectam la gratia care exista in Univers?

Cand plangem in suferinta, o facem din necunoastere. Nu suntem capabili sa vedem gratia care ne inconjoara. Prin urmare, intrebarea este: “Daca exista gratie in Univers de ce stam in necunoastere? Atunci de ce nu cautati? De ce nu cautati acea gratie ca sa putem sa ne eliberam de limitare, de suferinta?

Recunoasteti puterea calauzitoare a Universului

Aceasta genereaza intrebarea din Guru Gita, si ea cauta acea calauzire. Te rog, vorbeste-mi despre calauzire. Cum pot sa fiu calauzit? In starea de necunoastere cand incepem sa cautam si sa intrebam Universul: Cum pot sa ies din aceasta situatie? Si cand punem Universului aceasta intrebare, cand devenim cautator, Universul ne va raspunde.

Este minunat modul cum raspunde Universul. Printr-o serie de situatii, printr-un numar de lucruri Universul poate sa va raspunda deoarece in inima intregului Univers se afla aceeasi putere absoluta. Tot ce este intrupat in Univers poarta aceasta putere absoluta la diferite niveluri de manifestare sau de constiinta sau constienta. Asadar, Universul nostru este un Univers sensibil. Si in aceasta calatorie, marea bucurie este atunci cand incepeti sa recunoasteti acest lucru. Atunci percepeti puterea calauzitoare a Universului nu doar ca pe o fiinta umana, ci in tot ce exista in acest Univers si te poate calauzi spre gasirea Sinelui interior care sa ne conduca inapoi in Absolut.

In propria mea calatorie mi-am inceput cautarea prin agonia de a nu putea sa imi controlez mintea; prin agonia de a nu putea sa simt iubire. Prin agonia de a nu putea intelege cine eram cu adevarat mi-am inceput cautarea. Si stiam ca exista o putere mare in Univers si acea putere m-a condus intr-o calatorie minunata, minunata pe care o voi impartasi in aceste 40 de zile, care mi-a permis sa vad aceasta putere eliberatoare nu doar intr-o persoana, ci in tot ce exista in Univers. Astfel, Supremul Invatator sau Gurul Suprem din Univers este cu adevarat acel Absolut. Iar provocarea pe parcursul calatoriei, care o face sa fie mai plina de aventura, este aceea de a avea posibilitatea de a recunoaste Principiul Guru pretutindeni.

Astazi voi incheia cu acea intrebare si cu perspectiva larga de a putea intelege ca in intregul Univers este inerent acest proces de eliberare care lucreaza si care ne duce din nemanifestare in manifestare. Aceasta putere exista in Univers. Este puterea gratiei. Este o putere aflata acolo pentru a ne sustine. Trebuie doar sa o recunoastem. Asadar, incepem prima noastra zi cu aceasta intrebare.

Comentariul de dupa meditatie

Astazi va las sa reflectati la aceasta problema sau intrebare: Cum pot sa vad Universul meu care ma sustine in calatoria spre eliberare? Cum pot sa-l vad? Cum pot sa vad in fiecare clipa a acestei zile Universul care lucreaza pentru a ma ajuta sa devin tot mai constient de cine sunt?Cum pot sa vad Gratia prezenta in fiecare situatie a zilei, indiferent cat de provocatoare ar fi, sau indiferent de recompensele pe care mi le aduce? Cum pot vedea puterea Gratiei in Universul meu, in timp ce ma smulge din bratele ignorantei si ma conduce spre starea de constienta a existentei mele celei adevarate?

Sper ca veti imbratisa aceasta intrebare in aceasta zi si veti incepe sa cautati toate modalitatile in care Universul lucreaza ca sa va sustina in cautarea voastra de a va elibera de ignoranta si de a deveni din nou una cu acea Realitate Absoluta care se afla in interiorul vostru. Pentru aceasta trebuie sa folosim intelectul sau inteligenta. Aceasta este o facultate foarte importanta in cautarea noastra.

Sa aveti o zi minunata si binecuvantata. Prima noastra zi incepe cu aceasta cautare, cu aceasta constientizare. Asteptam cu nerabdare desfasurarea acelor zile in care vom explora aceasta calatorie pentru a experimenta gratia sub forma Calauzei care exista in Universul nostru.

Namaskar.

 

Ziua 3 - DISCURSUL DE DIMINEATA AL LUI SRI VASUDEVA

28 martie, 2008

MARETIE FARA MARGINI

Sumarul zilei precedente

Impactul pozitiv al limitarii

Ieri am vorbit despre Puterea stimulatoare a limitarii. Aceasta este ceea ce vreau sa va prezint- faptul ca ati venit in limitare, ceea ce inseamna ca ati pierdut puterea. Nu v-ati dat seama de lucrul acesta, dar ati pierdut puterea si ati intrat in limitare. V-am relatat ca faptul de a nu putea sa imi controlez mintea, ma facea sa ma simt neputincios. Limitarea de a nu putea sa imi controlez mintea mi-a stimulat dorinta de a putea sa fac lucrul acesta. În mine s-a trezit o mare dorinta de a-mi controla mintea. Faptul de a nu simti iubire, desi vedeam iubire in jurul meu, m-a determinat sa vreau sa experimentez iubirea in toata profunzimea ei. Exista o mare dorinta de a experimenta iubirea din cauza ca nu puteam sa simt iubire.

Acelasi lucru se aplica si pentru cautarea de auto-cunoastere. Faptul ca nu stiam cine sunt, acea ignoranta m-a impins sa doresc sa stiu. Asadar, limitarea a avut un puternic impact asupra mea – faptul ca ma simteam atât de limitat iar o anumita parte din mine parea sa stie ca exista ceva mult mai mult decât atât. Acestea sunt lucrurile despre care am vorbit ieri; si anume ca exista ceva maret ascuns in interior. Exista o anumita parte in noi care rezoneaza cu ceea ce este maret, astfel incât atunci când vedem ceva maret precum si puterea care ne inconjoara incepem sa simtim cum acestea ne inspira, ceea ce inseamna ca o parte din noi detine aceasta maretie oculta. Am vorbit si despre ocultare. Mesajul de ieri era de a cerceta aceasta stare de limitare. Ne-am intrupat si intruparea care creeaza limitarea ar trebui sa ne stimuleze, sa ne impulsioneze, sa ne impinga sa dorim sa ajungem intr-un spatiu unde nu exista limitare.

Acela este spatiul pe care il numim libertate.

Gratia exista in jurul nostru

Ieri v-am dat un vers din Guru Gita, care este Cântecului celui care te calauzeste. Acel vers constituie punctul de inspiratie pentru cele 40 de zile – si anume ideea de a vedea gurul nu ca pe o persoana, ci de a intelege ca acest Principiu Calauzitor exista in tot Universul. Daca putem deschide ochii sa vedem acest lucru, atunci viata se umple de gratie. Stim de asemenea ca un proces cosmic al Universului este acela de a tainui maretia noastra, de a o ascunde. Un alt proces cosmic din Univers este existenta gratiei care ne permite sa eliberam aceasta cunoastere ascunsa sau aceasta ignoranta. Astfel acestea sunt doua procese cosmice in Univers. Unul este puterea de a ascunde. Celalalt este puterea de a elibera. Faptul ca exista o putere eliberatoare in Univers are o influenta stimulatoare. Trebuie sa recunoastem Gratia care ne inconjoara. Acestea sunt lucrurile despre care am vorbit in ultimele zile. Ideea de Guru este ideea de gratie. Faptul ca gratia, Anugraha , exista in Univers, inseamna ca in Univers exista o putere care ne sustine, o putere care poate sa ne ajute sa iesim din starea de ignoranta si sa ajungem la starea de libertate. Aceasta numim noi Guru.

Ce spune Guru Gita

Iata versul pe care vi l-am dat ieri:

Gudha-vidya jaganmaya dehas cajnana-sambhava
Vagyaanam yat prasadena gurusabdena kathyate

Gudha -vidya – inseamna cunoastere ascunsa, faptul ca undeva in interior exista ascunsa o cunoastere sau o putere .

Jaganmaya – inseamna lume, iluzie, limitare sau maya

Dehas chajnana-sambhava – Eu sunt corpul; toate acestea izvorasc din ideea falsa pe care o avem din nestiinta sau Agyana. Deci toate aceste lucruri se nasc din ignoranta fundamentala pe care o avem atunci când credem ca aceasta lume este reala, ca a disparut cunoasterea, ca aceasta lume cu aparenta falsa este cea reala. Apoi continua:

Vigyaanam – cunoasterea de sine
Yatprakasena – gratia

Gurusabdena kathyate – Sabdena inseamna lume. Cel care aduce aceasta intelegere a Sinelui. Gratia care aduce acest lucru, este ceea ce numim Guru. Asadar Gratia care scoate la iveala maretia interioara, care ne da o intelegere directa a maretiei interioare, acest lucru numim noi Guru.

Faptul ca am imbracat un corp, ca existam in acest corp de carne, incarnat ne-a condus la aceasta stare de ignoranta ca ne-am intrupat. Si ce am pierdut prin faptul de a ne fi intrupat? Maya ne spune acest lucru. Maya ne spune ce am pierdut.

În filozofia Shiva, maya este vazuta ca limitare. Este o restrângere a constiintei. Este o limitare si acestea sunt ca niste valuri care acopera adevarul. Cum ni s-a restrâns constiinta? Este de asemenea important sa cunoastem

Maya – cele 5 limitari ale fiintei

  • Kalaa: Acea mare constiinta ascunsa in interiorul nostru are puterea de a crea in Univers. Kalaa este acea parte dinMaya care ne aduce la ideea ca noi nu putem sa cream. În aceasta consta limitarea.
  • Vidya: Una dintre limitarile pe care le creeaza maya este ideea de cunoastere. Desi fiinta noastra interioara cunoaste adevarul, credem ca nu-l stim. Ne aflam in limitarea ca nu stim. Aceasta este o alta limitare. Aceasta limitare a cunoasterii este Vidya.
  • Raaga: O alta limitare pe care o aduce maya este faptul ca este creata dorinta raaga. Am pierdut sentimentul de multumire sau de implinire dupa care tânjim acum si am devenit fiinte care traiesc in limitare.
  • Timp: Pentru faptul ca am imbracat un corp, acum traim in timp, astfel corpul este prins in trecut, prezent si viitor. Este prins in timp -kalaa. Acesta este un alt aspect al limitarii. Cel care locuiste in noi traieste in afara timpului, dar noi, ca fiinte intrupate, ne simtim intemnitati in timp.
  • Niyati: Urmatoarea limitare este aceea ca suntem legati de spatiu si cauzalitate. Existam intr-un anumit timp si tinuti intr-o anumita forma, lucrul acesta limitindu-ne trairea starii de libertate, aceea ca o parte din noi este omniprezenta. Deodata suntem prinsi intr-un spatiu limitat. Acest aspect al maya-ei sau al limitarii se numeste Niyati.

Aceste cinci limitari: Kalaa – limitarea sub aspectul capacitatii noastre de a crea si de a avea efect asupra lumii noastre, Vidya limitarea cunoasterii, Raaga unde noi avem dorinta, Kaala – unde am devenit prinsi in timp, si Niyati – unde suntem legati de spatiu si de o anumita forma. Prin urmare conceptul maya este acela ca am ajuns in limitare prin faptul de a ne fi intrupat.

Depasirea limitarilor

Daca acest lucru ne arata existenta limitarii, el ne arata si ce ne poate aduce libertatea. Daca ne-am pierdut puterea de a genera, de a crea, de a avea efect, când incepem sa ne conectam cu acel spatiu al cunoasterii ascunse, când incepem sa intelegem acel spatiu – vigyanam- când incepem sa experimentam acel spatiu , vom incepe sa simtim puterea de a crea, puterea de a avea efect, puterea de a genera. Si acele fiinte care sunt foarte puternice fac posibil ca lucrurile sa se intâmple. Când dobânditi acea stare de constiinta, voi faceti ca lucrurile sa se intâmple. Si apoi cunoasterea – voi stiti! Ajungeti in spatiul cunoasterii. Când cunoasterea se releva in mod automat, ea se trezeste in fiinta voastra. Orice ce vreti sa stiti, se trezeste in fiinta voastra. Apoi comandati puterea de a cunoaste. Acea putere de a cunoaste este adânc in interiorul vostru.

Apoi exista ideea de implinire. Undeva adânc inlauntrul vostru exista spatiul unde sunteti deja impliniti; unde exista intotdeauna o stare de multumire. Dar ne-am limitat la sentimentul ca nu suntem fericiti, ca nu suntem impliniti. Asadar, undeva adânc in interior exista acel sentiment ca fericirea este deja acolo, ca starea de multumire se afla deja acolo.

Si ideea de timp; suntem atât de prinsi in timp care este un alt concept al maya-ei. Avansarea in vârsta – „Eu imbatrânesc, Sunt bolnav, Sunt muribund”. Corpul va disparea si aceea este ideea limitarii in timp. Dar exista in mine o parte pe care am inceput sa o experimentez si incep sa simt ca acea parte este nemuritoare. Nu mai exista teama de moarte; nu mai exista teama de schimbare.

În afara Timpului si a Spatiului

Ideea de spatiu si timp in care suntem tinuti si simtim „Sunt aici”. Acum sunt in acest spatiu si nu pot sa fiu altundeva. Adevarul este ca atunci când te conectezi la acea Constiinta Universala, la acel lucru magnific aflat in interiorul vostru, va simtiti conectati cu Universul. Când patrundeti adânc in interiorul vostru simtiti ca va puteti conecta cu orice din lume. Iar pentru cei dintre voi care intr-adevar au inceput sa atinga acel spatiu, vreau sa stiti ca daca undeva in acest Univers exista o alta persoana, si patrundeti adânc in interior, veti putea simti acea persoana. Nu conteaza unde se afla spatiul respectiv. Aceea este ideea „omniprezentei” sufletului. Nu este legat de un spatiu fizic. Impactul lui poate sa fie oriunde in Univers, sau chiar intr-un alt plan de existenta. Deci acestea sunt limitarile in care ati intrat.

Straduiti-va sa va redobânditi puterea

Se spune ca gratia ne va duce la acea stare de intelegere – vigyaanam – ca trebuie sa ne intoarcem in acel spatiu de intelegere. Ideea de gratie este ideea cu care vom parcurge aceste zile.

Vigyaanam yat prasadena – prin a carei gratie va veni aceasta intelegere sau perceptie directa.

Gurusabdena kathyate – care inseamna Guru, prin urmare implica ideea de gratie.

Recunoasteti faptul ca sunteti incorsetat? Acel lucru magnific din interiourl vostru a devenit incorsetat. Daca nu recunoastzeti acest lucru si traiti in limitare acceptând limitarea, nu va veti ridica niciodata la maretia voastra. Întelegeti faptul ca v-ati pierdut puterea? Ati pierdut puterea de a crea. Ati pierdut puterea cunoasterii. Ati pierdut puterea de a fi multumit si implinit. V-at pierdut puterea de a trai in afara timpului. Ati pierdut puterea de a avea un impact asupra unui spatiu mai mare prin omniprezenta sufletului vostru. Ati pierdut acest lucru!. Are sens pentru voi sa traiti ca o fiinta in saracie, in limitare, in neputinta?. Are vreun sens pentru voi acest lucru? Si daca are un sens, atunci un alt vers spune:

Gurur buddhy aatmano na anyat satyam satyam veranane
Tal laabha artham pryanas tu kartavyo hi manishibhih

Aceasta inseamna: Va spun cu toata taria, si desigur vorbeste Cel Iluminat, Învatatorul Cosmic. Cel magnific vorbeste insotitoarei lui, celei care i-a adresat aceasta intrebare. El ii spune: Satyam satyam veranane. El o numeste Veranane – cea frumoasa. Satyam, satyam – cu toata taria pe care o am.

Gurur buddhy na anyat – Gurul nu este diferit de Atman care se afla in interiorul vostru. Guru nu este diferit de Sinele vostru interior. Exista un guru in interiorul vostru,. Exista un aspect al gratiei in interiorul vostru. Exista un calauzitor in interiorul vostru.

Tal laabha artham prayatnas tu kartavyas cha manishibhih – prin urmare cautarorul, inteleptul trebuie sa faca tot efortul pentru a atinge acest scop. Tot efortul! Asa spune versul acesta, ceea ce este minunat. El spune ca ceea ce cautati se afla in interiorul vostru. Acel calauzitor se afla in interiorul vostru. El spune „Îti spun acest lucru cu toata puterea adevarului”

Satyam satyam veranane. El spune ca un cautator autentic, cel care cauta intelepciunea trebuie sa faca orice efort pentru a obtine acest lucru.

Tal laabha artham prayatnas tu – tot efortul
Kartavyas chi – ar trebui sa fie facut
Manishibhih – cautatorul intelept.

Faceti tot efortul

Va las acum cu ideea ca un cautator intelept va face tot efortul pentru a se conecta cu Calauza sa interioara, cu acea gratie aflata in interior pentru a ajunge intr-un spatiu al eliberarii. Prin urmare am devenit limitati, fiinte intrupate. Vom accepta acest lucru? Veti accepta aceasta limitare a puterii? Când suntesi retrogradati la locul de munca, cum va simtiti? Cum va simtiti atunci când recunoasteti ca sunteti mai putin? Cum traiti cu mai putin, cum va simtiti atunci când ceva mai mult va sta la dispozitie.

Prin urmare, cum va simtiti ca fiinta intrupata care traieste in limitare? Este acest lucru acceptabil? Sunteti fericiti? Si faptul ca chiar aici, in aceasta forma de manifestare se afla maretia. Versul spune ca trebuie facut tot efortul, nu precupetiti nici un efort, faceti tot efortul pentru a iesi din aceasta conditie.

 

Ziua 6 - PUTEREA MANTREI

31 martie, 2008

Va urez un calduros bun venit la cea de a 6-a zi a Retreatului nostru de 40 de zile.

Va salut ca pe o parte a propriei mele fiinte, ca pe o reflectare a propriei mele fiinte. Spun acest lucru, deoarece este important sa intelegeti ca atunci cand va vorbesc, va vorbesc voua ca parte a fiintei mele. Nu vad in voi altceva. Vad o forma fizica, dar cu aceeasi viata ca cea din interiorul meu, care ma asculta prin acest corp. In acest fel va vad eu. Apoi imi doresc cu adevarat ca fiecare fiinta umana sa poata vedea in felul acesta.

Puteti sa va amintiti din Guru Gita cand Supremul Invatator ii spunea insotitoarei sale, Mama roopa si devi tvam. El ii spuse, “Tu esti chiar Sinele meu.” Va repet acest lucru pentru ca voi sunteti chiar Sinele meu.”

Rezumatul ultimelor doua zile

Semnificatia cuvantului “Guru”

In ultimele doua zile am vorbit despre cuvintul “Guru”. Este un cuvant cu foarte mult inteles. Am vorbit de asemenea despre Puterea Cuvantului. Cand un cuvant are putere, va permite sa va deschideti mintea, sa va deschideti constiinta pentru a experimenta starea de expansiune a cuvantului. Observati ca am spus sa “experimentati” si nu doar sa intelegeti in mod intelectual, dar cuvantul poate sa va duca la acea experienta in special prin intermediul cuiva care o traieste. Cuvintele sunt vehicule care transporta putere, puterea de a va deschide constiinta si chiar puterea de a va proteja.

In timpul ultimelor doua zile am vorbit despre semnificatia plina de expansiune a cuvantului. Ce semnificatie puternica are! Am spus ca Gu inseamna intuneric iar Ru inseamna lumina – sau principiul care alunga intunericul. Prin urmare, cel care este Guru poate sa scoata intunericul din interiorul vostru cu puterea luminii. Desigur, intunericul inseamna ignoranta, lipsa de cunostinte, lipsa de cunoastere. Lumina inseamna lumina cunoasterii si a experientei divine. Cel care este Guru poate sa aduca aceasta lumina pentru a alunga intunericul.

Trei Gunas

Am spus de asemenea ca in lume, in Natura, exista cele trei calitati. Acestea se numesc Gunas. Am spus acolo ca exista tamas guna ceea ce inseamna intuneric, inertie, stagnare. Exista guna activitatii care se numeste raja guna. Apoi exista guna starii de calm care se numeste sattva guna. Am spus ca starea de Guru se afla dincolo de gunas, iar cel care este dincolo de gunas, cel care transcende gunas-urile este martorul din interior – Martorul Pur care nu judeca.

Incerc sa va conduc la aceasta stare de martor in fiecare zi in timpul meditatiei. Si acel Martor Pur se afla in interiorul nostru al tuturor.

Dincolo de forme si atribute

Am spus de asemenea ca aceasta stare de Guru se afla dincolo de forme. Nu conteaza ce forma are, el ramane in spatele formei. Acest lucru este minunat, si teribil de interesant! Inseamna ca ceea ce suntem noi cu adevarat, foarte profund in interiorul nostru, chiar daca a imbracat o forma si lucreaza prin intermediul formei, se afla dincolo de forma. Prin urmare, cuvantul ne impinge sa experimentam acea stare de Guru in care putem vedea dincolo de Guru si dincolo de forme.

Prin urmare, cuvantul “Guru”, daca incepeti sa reflectati asupra lui, poate sa va conduca profund in interiorul vostru. Exista si alte versuri care va explica in legatura cu notiunea de Guru. Un vers spune ca Gu semnifica absenta pacii, a armoniei lumii, absenta a pacii care ne readuce iarasi si iarasi in lume. Ru semnifica cel care se afla dincolo de aceasta stare de absenta a pacii si armoniei. Un alt vers spune ca Gu semnifica maya sau iluzia si tot ceea ce tine de domeniul iluziei, iar Ru semnifica cel care se afla dincolo de maya. Ne permite sa reflectam in mod minunat: sunt sigur ca voi include acest lucru din Guru Gita la un anumit moment, in ceea ce vrem sa realizam si vom mai lua si alte versuri asupra carora sa reflectam.

Regele mantrelor

Astazi, totusi, vreau sa iau in discutie cuvantul “Mantra”. Guru este de asemenea considerat o mantra. Acum am ocazia sa va impartasesc sensul cuvantului mantra. Mantra este un instrument foarte puternic. Si puteti experimenta acest lucru doar atunci cand il intelegeti si puteti sa practicati tehnica mantrei in cel mai bun mod posibil.

Voi citi acum un vers din Guru Gita care se refera la mantra si voi vorbi putin despre puterea mantrei. Acesta este un vers care imi place si de cate ori il repet imi rascoleste sufletul pentru ca reflectez asupra puterii cuvantului. Este un cuvant pe care il folosesc drept mantra.

Acest vers spune:

Mantra raajam idam devi
Gurur ityakshara dvayam
Smriti Veda puraa naa naam
Saarameva na samshayah

Mantra raajam idam devi – inseamna ca cuvantul Guru este regele mantrelor.
Gurur ityakshara dvayam – cuvantul Guru este compus din doua silabe
Smriti Veda puraa naa naam
Saarameva na samshayah:

El ii spune insotitoarei lui, Devi, ca cuvantul din doua silabe “Guru” este regele mantrelor. Este esenta Vedelor, Smritis si Puraanas. Si acestea sunt chiar Scripturile cheie. Acest vers spune ca esenta acestor scripturi se afla in acel cuvant din doua silabe “Guru” si acest cuvant este regele mantrelor.

Desi este un vers scurt care poate fi repetat in cateva secunde, intelesul lui este atat de puternic incat puteti sa reflectati asupra lui o viata intreaga si puteti sa folositi puterea acelui cuvant Guru. Sa vorbim putin despre cuvantul “Guru”.

Puterea mantrei

Mantra este un cuvant compus din doua silabe man si tra. Man inseamna activitatea mintii. Tra inseamna a proteja sau a salva. Prin urmare, unul dintre sensurile cuvantului mantra este acela ca va protejeaza. Astfel, daca Guru este o mantra, cum poate aceasta mantra sa protejeze? Este un instrument care va permite sa reflectati, asadar va permite sa expandati mintea si sa va ganditi la ceea ce semnifica Guru. Acesta este un aspect, dar va voi arata un mod practic in care puteti folosi aceste doua silabe pentru a antrena mintea, pentru a da putere mintii si pentru a va conduce mai profund in interiorul vostru la intelegerea sensului cuvantului. Atat de multa putere are!

Si va spun ca cele 40 de zile ale mele au inceput, dupa o prima saptamana, intr-un mod mult mai puternic, cand am inteles care era esenta instruirii mele pentru acea perioada de 40 de zile. Si aceasta era legata de Guru si de mantra. Astfel am luat acea mantra in timpul celor 40 de zile ale mele, dar intr-un mod mai profund decat il stim noi.

Vreau sa impartasesc cu voi puterea mantrei. Intr-un mod foarte simplu mantra poate sa fie folosita pentru a antrena mintea. Cred ca trebuie sa intelegeti cu adevarat ce inseamna acest lucru. Daca stati sa observati mintea, puteti sa constatati ca mintea voastra este imprastiata, si sunt sigur ca acest lucru se aplica tuturor, indiferent cat de avansati sunteti ca ganditori, sau indiferent cat control si stapanire credeti ca aveti asupra mintii. Multi dintre noi credem ca avem minti puternice, dar nu putem sa controlam mintea in mod puternic. Pot sa existe situatii favorabile cand mintea este puternica, si pot exista momente cand puteti sa va controlati mintea in mod consecvent neconditionat? Nu doar cand conditiile sunt favorabile, ci in orice situatie. Cum puteti aduce mintea sub control?

Importanta de a detine controlul asupra mintii

Va vorbesc despre un exercitiu simplu pe care ar trebui sa putem sa il facem cu totii. Daca aveti o unealta, in calitate de detinator sau de stapan al uneltei, o folositi exact pentru ceea ce vreti sa realizati, fie ca este vorba despre un simplu ciocan sau un ferastrau sau un burghiu sau orice alta unealta; daca puteti sa utilizati unealta si sa realizati obiectivul propus, atunci detineti controlul asupra puterii uneltei.

In esenta, mintea este o unealta, un instrument – un instrument al gandirii, un instrument al ratiunii, si acest instrument ne deosebeste pe noi oamenii de formele de viata inferioare. Asadar, a spune ca detineti controlul asupra mintii- inseamna ca trebuie sa aveti o putere foarte importanta. Intotdeauna pun sub semnul intrebarii Sistemul de Invatamant actual pentru faptul ca copiii nu sunt invatati cum sa isi controleze mintea, cum sa isi stapaneasca gandurile: Suntem invatati ce sa gandim, nu cum sa gandim. Asadar, cum putem invata sa detinem controlul asupra mintii? Aceasta mantra ne spune cum sa facem lucrul acesta.

Practicarea stapanirii mentale

Incepeti aceasta practica simpla prin repetarea acestui cuvant impotriva tentatiei mintii de a se gandi la multe alte lucruri, si faceti acest lucru catva timp pentru a arata ca voi sunteti stapanul, nu mintea. Mintea este obisnuita sa gandeasca, asa ca daca i se da prilejul, o va face in permanenta. Chiar si cand visati gandurile sunt inca prezente acolo. Ele dispar doar in timpul somnului profund.

Unii dintre noi nu cunosc bucuria de a avea o minte linistita. O tehnica esentiala, simpla si eficienta este de a pastra doar un singur gand in minte timp de aproximativ 15 la 20 de minute. Nu incercati sa aveti un gand lung, ci unul simplu. Daca are semnificatie puternica, atunci este mai usor de practicat, iar daca o faceti pe o melodie de asemenea devine mai simplu. Cand vreti sa invatati un copil o limba, puneti alfabetul sau cuvintele pe muzica si aceasta ajuta la memorarea foarte rapida. Aceasta stare va fi prezenta datorita ritmului melodiei.

Ce am constatat este ca desi o multime de oameni stau si asculta ceea ce le spun, cand vine vorba despre practica ei nu fac efectiv acest lucru. Sa stai jos timp de 15 sau 20 de minute si sa te implici total, fara nici o urma de plictiseala, cu concentrare deplina, fiind complet in momentul prezent, pastrand in minte un singur gand care sa nu permita nici unui alt gand sa isi faca aparitia. Aceasta practica este esentiala pentru dezvoltarea concentrarii. Iar daca sunteti ghidat de cineva care se afla complet in momentul prezent, cineva care si-a dezvoltat puterea mintii, cand acea fiinta va inspira sa repetati aceasta, veti constata ca intervine gratia si apoi devine din ce in ce mai usor pana cand , la un moment dat, veti ajunge sa stapaniti practica. Iar pe acele fiinte care pot sa va inspire in mod puternic sa faceti acest lucru le numim Guru, deoarece acea putere a Guru-lui se afla in interiorul lor.

Vibratia puternica a limbii sanscrite

Sanscrita este o limba pe care am iubit-o din momentul in care am auzut-o. Chiar si scriptura se numeste Devnaagiri, ceea ce inseamna scriptura divina. Minunat in legatura cu limba sanscrita este faptul ca fiecare litera a alfabetului in limba sanscrita are o putere care ne influenteaza sufletul, energia noastra interioara, fiinta noastra interioara. In stiinta yoga se vorbeste despre acest lucru. Cand aceste litere sunt combinate pentru a forma sunete foarte puternice cu o semnificatie profunda, se numesc mantre.

Mantrele va permit sa folositi aceasta tehnica pentru a tine mintea sub control si pentru a o face puternica. Cand o mantra este scurta, cum este “Guru”, ea devine o mantra foarte puternica. Puteti sa adaugati de asemenea “Om” la aceasta mantra, “Om” fiind considerat a fi sunetul primordial, si pe care noi il cantam in aceste zile. “Om” are multa putere si este in sine o mantra. Cand adaugati “Om” la o mantra, acesta ii confera mai multa putere. “Om” este adaugat la numeroase mantre, ca de exemplu “Om Guru”, “Guru Om”. Si, daca doriti, puteti sa explorati acest cuvand bisilabic “Gu-ru”. Astfel, exista cateva optiuni pe care puteti sa le folositi cand patrundeti in practica stapanirii mintii.

Poate sa para simplu, dar daca repetati aceasta practica din nou, aceasta inseamna sa fiti complet dedicati timp de 15-20 de minute. Acest lucru inseamna a fi complet in momentul prezent, stiind ca invatati sa stapaniti mintea. Inseamna sa pastrati in minte un singur gand, care sa le excluda pe celelalte. Si pastrati cuvantul Guru acolo inauntru: Guru, Guru, sau Om Guru, Om Guru. Prin sunet primordial se intelege cel dintai sunet al creatiei.

Darul Gratiei

V-am spus ca daca sunteti calauzit de cineva care se afla in acea stare de constiinta interioara, sau Constiinta Guru si acea persoana va indruma cum sa spuneti acest lucru, ei isi concentreaza atenta asupra voastra, si in felul acesta lucrurile devin mai usoare. Intelegem ca doar atentia lor, calauzirea lor ajuta ca aceasta mantra sa devina mai integrata acolo in interiorul vostru. Acele persoane au Constiinta Guru. Se numeste Guru Tattva.

Astazi va voi conduce in acest exercitiu. In zilele care urmeaza voi impartasi cu voi secretul mantrei asa cum l-am descoperit eu. Acest lucru este foarte emotionant pentru mine si cred ca este esential ca oamenii sa cunosca acest lucru in dezvoltarea lor. Nu va ganditi la acest lucru doar ca la o simpla practica, pentru ca puteti sa-l folositi chiar si dupa aceea, in activitatile voastre curente, cand mintea este lenesa. Invatati sa folositi mantra.

Aduceti sentiment si bucurie in practica voastra

Chiar cand incepeti sa repetati aceasta mantra si mintea devine tacuta, din minte dispare doar sunetul, nu si sentimentul. Sentimentul pe care l-a creat mantra continua sa se afle acolo, astfel, chiar atunci cand nu puteti sa rostiti mantra, sentimentul pe care mantra l-a creat persista acolo. Inseamna ca mantra nu s-a irosit. Este incorporata in sentiment, astfel chiar cand incetati sa o mai rostiti, sentimentul creat de mantra persista acolo. Asa ca orice activitate trebuie sa desfasurati, puteti sa o faceti in acel sentiment, iar in momentul in care mintea devine neocupata mantra apare din nou.

Totusi, trebuie sa existe bucurie atunci cand se rostese mantra. Trebuie sa existe bucurie in dorinta de a incerca sa stapanesti mintea. Trebuie sa existe bucurie. Acest lucru trebuie sa fie plin de cutezanta. Nu permiteti mintii sa puna stapanire pe voi. Fiti voi stapanul mintii. Prin urmare, unul dintre secretele mantrei este acela de a folosi mantra pentru a stapani mintea, pentru a proteja mintea – aceasta este semnificatia cuvantului Man-tra.

Observatii de dupa meditatie:

Un alt memento pentru voi. Poate ca multi dintre noi credem ca am mai auzit acest lucru inainte si ca stim ce inseamna mantra, dar puterea mantrei este atat de profunda incat poate sa fie necesara o viata intreaga pentru a invata despre mantra si puterea ei. Folositi, in viata de zi cu zi, aceasta practica simpla si eficienta care vi se daruieste cu gratie. Folositi-o si tineti mintea sub control, sub stapanire. Veti constata ce imens beneficiu va aduce. In sesiunile care vor urma, vom continua sa vorbim despre secretele mantrei.

 

Ziua 10 - PUTEREA COMUNICARII ENERGETICE

4 aprilie, 2008

Bine ati venit la cea de a 10-a zi a Retreatului nostru de 40 de zile.

Zilele trec foarte repede si foarte frumos.

Calitati de calauzire/conducere nascute din Guru Tattwa

Ieri m-am ocupat de subiectul referitor la Guru Tattwa care este Principiul Guru din interiorul nostru. Va explicam cum acele persoane pe care le numim Guru si la care vedem un fel de putere a Gurului sau o putere calauzitoare, au o calitate foarte deosebita are se numeste Guru Tattwa. Aceasta calitate nu apartine corpului fizic. Nu vine din taria vocii sau a corpului, ci dintr-o forta a constiintei. Si vine dintr-o calitate speciala aflata in constiinta.

Pentru cei dintre voi care sunt constienti de chakre, sa stiti ca atunci cand Chakra Ajna este deschisa si puternica ea este cea care da acea calitate a constiintei. Asadar, aceasta calitate speciala a constiintei, cand se manifesta intr- o fiinta umana cu privire la calauzire, conducere, tinere sub control, se numeste Guru Tattwa. Cei care au Guru Tattwa pot sa detina controlul asupra lor insisi, asupra gandurilor si emotiilor lor. Ei vin dintr-un loc unde nu exista judecare, unde este iubire neconditionata si aduc aceasta calitate de a putea sa influenteze oamenii in sensul de a-i calauzi. Prin urmare, aceasta calitate speciala a fiintei umane care provine din constiinta si care ii permite celui care o are sa fie o calauza pentru fiintele umane, se numeste Guru Tattwa.

Asimilarea constiintei de Guru Tattwa

Ieri v-am impartasit din experienta mea in legatura cu Guru Tattwa si cum am cautat acele fiinte umane care sa aiba aceasta putere speciala. Cand exista persoane care au Guru Tattwa, cum pot sa comunice cu noi in sensul de a ne influenta? Cum pot sa ne influenteze? Si apoi in calitate de discipoli, cum putem sa primim Guru Tattwa pe care o are un maestru sau un invatator. Trebuie sa se inteleaga acea putere sau capacitate. Cum se face comunicarea de la invatator la discipol? De la cel care are Guru Tattwa la cel care vrea sa invete Guru Tattwa? Acest lucru este extrem de important, deoarece daca va aflati in fata unui maestru sau invatator, cu siguranta ca doriti sa primiti cat se poate mai mult. Iar invatatorul desigur, in calitate de invatator, vrea sa poata sa ofere cat se poate mai mult.

Guru Gita ne sfatuieste sa reflectam asupra persoanelor care au Guru Tattwa, si ne spune ca in virtutea acestei reflectari, incepem sa experimentam acea constiinta care se afla in interiorul lor. Guru Gita spune ca constiinta din interiorul lor pe care noi o experimentam, cand acea calitate deosebita pe care o vedem la ei incepem sa o simtim in interiorul nostru, atunci suntem in stare sa ne indreptam spre eliberare.

Tehnica comunicarii

Va voi citi un vers pe care vi l-am mai citit, deoarece cred ca este important sa ni-l amintim. Astazi as vrea sa patrund putin in technica comunicarii dintre invatator si discipol. Cred ca este extrem de important sa stim ce fel de comunicare poate sa existe intre cineva care are Guru Tattwa si cineva care vrea sa primeasca Guru Tattwa, sau sa experimenteze Guru Tattwa. Nu credeti ca acesta este un lucru interesant?

Versul din Guru Gita spune:

Gurur dhyaanam tathaa kritvaa
Swayam Brahma mayo bhavet
Pinde pade tathaa rope
Muktaaste naatra samshayah

insemnand:

Gurur dhyaanam tathaa kritvaa – Prin meditatie pe Guru
Swayam Brahma mayo bhavet – ating divina constiinta Brahma
Pinde pade tathaa rope
– In acest corp experimentez libertatea
Muktaaste naatra samshayah
– nu exista nici o indoiala.

Din nou, reluand ceea ce vrea sa spuna acest vers, inseamna ca atunci cand meditam asupra celor care au Guru Tattwa in mod foarte puternic, putem sa atingem acea stare de eliberare.

Ce se intelege aici prin a medita. Este foarte important sa stim.

Comunicarea energetica

Aceasta ma duce in inima comunicarii unde este vorba de energie. Aceasta este partea ascunsa a comunicarii, pe care nu o invatam in nici o institutie normala de invatamant. Este ideea comunicarii holistice sau a comunicarii care tine cont de aspectele energetice – energia centrilor spirituali pe care o transmitem. Voi intra in detalii ceva mai tarziu, dar v-am vorbit despre sapte centri din interiorul vostru. Acesti centri se numesc chakre si sunt centri de energie in interiorul vostru. Din acesti centri putem sa transmitem energie lumii si de asemenea putem sa primim informatii si energie de la lume. Energia este intr-adevatr sub forma de pachete de informatii care vin in noi. Ori informatiile vin sub forma energetica, in pachete de energie.

Stiinta Energiei Divine

Cand intalnim pe cineva cu Guru Tattwa, acea persoana are acesti centri spirituali deschisi si acestia permit o mai mare comunicare. Transmitem energie prin ochii nostri si aceasta energie vine din chakra dintre sprancene, transmitem energie prin voce; transmitem energie prin inima care este centrul emotional. Transmitem energie sau vitatilitate din centrul nostru vital, din centrii sacral si sexual si de la baza care este conectata cu intregul corp. Este o stiinta frumoasa, stiinta energiei divine, si implica aceste chake. Exista sase chakre de la baza coloanei pana la centrul dintre sprancene, si aceste chakre ne permit sa avem influenta asupra lumii in mod puternic. Avem o a saptea chakra care ne trage si ne stabilizeaza in interiorul nostru

Principiul comunicarii energiei

Este extrem de importanta cunoasterea acestor chakre. Un adevarat invatator spiritual intelege aceasta cunoastere. In ce mod este aceasta cunoastere importanta pentru noi? Cand ne gandim la un invatator, la cineva care este fixat in Guru Tattwa, in interiorul nostru incepe se se intample ceva din punct de vedere energetic. Subliniez acest lucru ca pe un principiu foarte important. De fapt, daca va ganditi la cineva, puteti sa va acordati cu caracteristicile principale ale acelor persoane. Daca va ganditi la cineva care este confuz sau are negativitate, puteti sa preluati din energiile acelei persoane, folosind setul de receptie, respectiv centrii vostri energetici. De aceea, se spune ca nu trebuie sa ne insotim cu persoane negative, si nici macar sa nu ne gandim sau sa le tinem in spatiul nostru interior pentru ca putem sa ne acordam cu energiile lor negative si acest lucru se interfereaza cu energiile noastre proprii.

Acesta este un principiu in ceea ce priveste comunicarea iar cand nu il intelegem, nu vom fi selectivi in privinta persoanelor cu care ne intovarasim, sau la care ne gandim si pe care le tinem in mintea noastra. Asadar, este extrem de important sa intelegem acest lucru.

Sunteti ceea ce ganditi

Exista o zicala care spune “ca devenim asemenea celor cu care ne intovarasim si cu cei la care ne gandim.” Sunteti ceea ce ganditi. Si pentru a detalia, daca cunoasteti bine pe cineva, atunci imaginea acelei persoane este gravata in constiinta voastra. Este ca si cum ati avea un model al acelei persoane in constiinta voastra, un model energetic, deoarece aveti o imagine in minte si totodata aveti in minte calitatile si amintirea acelei persoane. Daca o persoana a fost o persoana fericita, veti avea acea imagine in minte, de asemenea, daca o persoana a fost negativa, aveti imaginea negativa in minte. Astfel, va veti aminti calitatile si forma acelei persoane. Acest lucru este gravat in mintea voastra, in fiinta voastra.

Comunicarea dincolo de nivelul fizic

Cand aduceti acest lucru in minte, sau cand il aduceti in constiinta sau atentia voastra si va concentrati asupra lui, de fapt atingiti acea persoana, indiferent unde s-ar afla. Si pentru cei dintre voi care inteleg cum se face vindecarea la distanta, atunci cand aducem acele persoane in mintea noastra le atingem, oriunde s-ar afla! Oamenii au declarat ca atunci cand s-au facut rugaciuni pentru ei de catre multe persoane, ei au putut efectiv sa simta transformarea energetica in interiorul lor, care i-a ridicat si i-a dus spre vindecare. Asadar, ganditi-va la acest lucru.

Cu cat este modelul energetc mai profund, cu atat este mai mare influenta

Este posibil sa avem experienta ca atunci cand am gandit pozitiv despre cineva si ne-am rugat pentru acea persoana si am adus-o in ochii mintii noastre si am pastrat-o in inima, sa constatam transformari la acea persoana. Cand nu putem sa schimbam pe cineva vorbind cu acea persoana personal sau fizic, cand ne-am rugat pentru ea, am vazut transformarea. Ce inseamna acest lucru? Inseamna ca fiintele umane pot sa comunice cu alte fiinte umane printr-o forma foarte puternica pe care o avem in memorie. Cat de puternica facem aceasta forma, cat de mult studiem persoana, cat de mult recream modelul energetic al acelei persoane in mintea si in inima noastra, aceata va determina influenta pe care o vom avea asupra acelei persoane. Aceasta inseamna ca cu cat este mai profund modelul energetic in interiorul nostru, cu atat mai mult putem sa ne acordam la acea persoana si cu atat mai mult putem sa o influentam. Este foarte interesant, nu-i asa?

Fiti selectivi atunci cand va acordati cu alte persoane

Acest lucru se intampla in lumea omeneasca cu oricine la care ne gandim. Intelegand acest principiu, la cine veti dori sa va ganditi? Veti dori sa va ganditi la persoae negative si sa va acordati la energia lor? Sau veti dori sa va ganditi la persoane pozitive si sa va acordati la energia lor? In sfarsit, doriti sa va ganditi la cineva care este liber, eliberat si scapat de sclavia mintii, de sclavia emotiilor de natura inferioara? Vreti sa va ganditi la cineva de acest fel si sa vedeti ce sa intampla?

Adevarul este ca in mod natural suntem atrasi sa ne gandim la astfel de persoane. Cand intalnim o persoana care este plina de iubire, aceasta sta in constiinta noastra. Si daca suntem foarte atrasi de acest fel de calitati, atunci persoana aceea ramane in constiinta noastra. Si de cate ori avem greutati, ne gandim la persoana aceea. Suntem atrasi in mod natural sa ne gandim la oameni pozitivi, oameni fericiti, acei pe care ii admiram si cu care am dori sa ne asemanam. Continuam sa ne gandim la ei intrucat ei ne inspira.

PRIN URMARE, ACEST LUCRU SE AFLA LA BAZA MEDITATIEI PE GURU.

Puterea de asociere

Prin asocierea cu un Guru pe care il admiram, in prezenta caruia simtim iubire, fericire, puritate, in prezenta caruia ne simtim inaltati, meditand asupra acelei persoane, amintindu-ne caliatile ei, suntem capabili sa ne acordam la constiinta acelei persoane si se ne trezim propriile noastre energii. Acest lucru este miezul comuncarii intre invatator si discipol. Nu este minunat acest lucru?! Si aceasta este esenta versului. Meditand asupra cuiva care are Guru Tattwa, putem de asemenea sa atingem starea de Guru Tattwa, si versul continua spunand: nu este nici o indoiala in acest sens.

Acest lucru mi s-a intamplat mie. Am avut un puternic model energetic al acelui Guru in interiorul meu si fara prezenta fizica a acestuia am putut sa ma acordez la acea energie, iar ceea ce s-a intamplat a fost minunat. Vom vorbi mai mult despre acest lucru, dar as vrea sa intelegeti mai mult despre stiinta comunicarii care se afla dincolo de spatiul fizic.

Observatii care au urmat dupa meditatie

Sa va ganditi la ceea ce v-am spus astazi. Este un lucru in care eu traiesc – o constienta. Este un principiu pe care il folosesc continuu in fiecare moment si in tot ceea ce fac. Aceasta este latura comunicarii pe care ar trebui sa o inteleaga, sa o aprecieze si sa o foloseasca lumea noastra – si anume cum sa ne acordam cu energiile pozitive din Univers.

Sa aveti cu totii o zi binecuvantata.

Namaskar!

 

Ziua 13 - MEDITATIA PE GURU

7 aprilie, 2008

Doresc sa continuu cu subiectul despre care vorbeam. In ultimele cateva zile va vorbeam despre meditatia pe Guru. Astazi as dori sa abordez tehnica care pentru mine a functionat, modul cum am abordat-o si felul cum am practicat-o . Mai mult de atat, as dori sa spun ca nu este o tehnica pe care am dezvoltat-o eu, ci pur si simplu mi-a venit. Habar nu aveam ce insemna aceasta tehnica, dar ea mi-a venit in mod natural, as putea spune ca a fost calauzire divina.

Adresarea intrebarii

Daca ati urmarit ultimele cateva versuri pe care le-am discutat, puteti vedea ca ele sunt versuri foarte puternice, deoarece Invatatorul Cosmic Shiva spune ca eliberarea se poate obtine chiar in acest corp. Si de fapt, va amintiti ca la inceputul Retreatului intrebarea a fost : ”Cum poate cineva care este intrupat sa se elibereze?” Asadar, Invatatorul adreseaza intrebarea intr-un mod foarte frumos. El intra in detalii cu privire la ceea ce se intampla in corp. Iar ceea ce mi s-a intamplat mie in trezirea mea spirituala este exact ceea ce spun aceste versuri.

Urmarirea cautarii

In cautarea mea spirituala am plecat in India. Motivul pentru care am plecat in India a fost acela de a gasi maestri spirituali; de a experimenta prezenta maestrilor spirituali, si de a experimenta impactul maestrilor spirituali. Aceasta a fost datorita faptului ca dupa toate lecturile mele si practicile mele am inteles ca nu era destul ceea ce facusem. Trebuia sa intalnesc un maestru care traieste. Eram atat de hotarat. Aveam 21 de ani si m-am decis sa calatoresc in India, departe de Trinidad si Tobago. Eram foarte hotarat sa gasesc un invatator, daca un astfel de invatator exista. Planul meu era prin urmare sa cutreier prin toata India, cautand un astfel de maestru. Aceasta a fost cautarea mea.

Primul impact al energiei

Primul impact spiritual in India, care cu adevarat m-a condus spre un loc mai profund, a fost atunci cand am ajuns la un Ashram – un loc de disciplina spirituala. Acolo am simtit un profund impact al energiei. Privind retrospectiv cred ca eram pregatit pentru acest lucru si cred ca locul a fost ideal ca sa imi ofere ceea ce aveam nevoie. Primul impact al energiei m-a facut sa inteleg ca in interiorul acestui corp fizic se afla un corp energetic. Acesta a fost primul impact! De aceea mi-a placut atat de mult cand Invatatorul Cosmic Shiva a spus Pindam Kundalini Shakti. El afirma ca corpul este mai mult decat ceea ce se vede; in corp exista o energie subtila.

Prima mea experienta a fost in timpul cantarii devotionale. Desigur, simtisem dinainte ca aceasta sala unde se practica cantarea devotionala era un loc absolut minunat si incantator. Cand stateam acolo ma simteam ca intr-o mare sala de muzica si parca acolo s-ar fi aflat o mare orchestra. Erau in jurul meu persoane care cantau, dar in prima seara cand m-am aflat acolo m-am simtit de parca as fi fost intr-o Sala Imperiala de muzica. M-am simtit inaltat de muzica pe care o ascultam: acea combinatie de voci si ritmul tobelor. Era uimitor! Dupa o zi sau doua am inceput sa simt ca corpul meu raspundea la aceasta energie. Am inceput sa imi privesc corpul cum se misca si curge cu aceasta energie, fara ca eu sa fac nimic in acest sens. Pur si simplu nu eu faceam acest lucru! Apoi am inteles ca acest lucru implica un anumit tip de energie. Mainile mele bateau singure: corpul se unduia iar dupa catva timp vocea mea canta singura iar eu doar priveam fascinat de aceste energii.

Unul din punctele cele mai stresante pe care le-am avut in viata a fost lipsa iubirii. Cu toate acestea, dupa cateva zile am simtit efectiv cum mi s-a miscat o greutate de pe inima in acest camp de energie. Iubirea se revarsa din interiorul meu. Acesta a fost primul contact si prima experienta cu corpul meu energetic, ceea ce nu simtisem sa am pana atunci.

Am devenit Observatorul

Dupa acea experienta, corpul meu fizic nu a mai fost acelasi pentru mine. Am inteles ca in interiorul acestui corp era un corp de energie. Am inteles de asemenea ca invatatura in acel Ashram era despre energie. Era despre energia Kundalini. Era o uriasa fascinatie pentru mine, asa ca am inceput sa citesc tot ce putea in legatura cu aceasta Energie Kundalini. Deasemenea am inceput sa observ procesul a ceea ce se petrecea in interiorul meu. Cu trecerea zilelor a venit si schimbarea. Vedeam corpul cum se misca. Vedeam corpul cum canta si se unduieste in aceasta energie: eu doar priveam. Am devenit un observator care privea acest proces minunat care se desfasura in interiorul meu si am inteles ca avem un camp de energie in interior.

Asa ca atunci cand Invatatorul Cosmic spune Pindam Kundalini Shakti, el ne spune ca in interiorul nostru se afla un corp de energie. In incercarea de a medita pe Guru acesta este unul dintre primele principii, si anume ca meditatia pe Guru nu inseamna meditatie pe o persoana. Inseamana incercarea de a intelege campul de energie pe care acea persoana il initiaza sau il creeaza si de a deveni o parte a acelui camp de energie.

Conceptul de Shaktipat

Deoarece in acel moment Gurul fizic nu era in India, am crezut cu siguranta ca Guru Tattwa exista in toti acei oameni si acest lucru atingea Guru Tattwa personal. Prin urmare a fost un joc al energiei de la grup spre mine. Acum inteleg ca acel lucru a fost ceea ce se numeste Shaktipat: si anume o transmisie sau coborare sau deplasare a energiei din acea vasta sursa de energie in mine pentru a trezi energia mea proprie. Aceea initiere in energie pe care o obtinem de la un grup sau o persoana intr-un mod atat de puternic se numeste Shaktipat. Aceasta a fost o initiere care a adus o renastere completa in fiinta mea, o constienta complet noua.

Puterea transformatoare a pranei

Este important ce spune Shiva dupa aceea. El spune Padam este Hamsa si noi asociem Hamsa cu energia respiratiei. La respiratia normala, ca atunci cand un bebelus face prima respiratie, devine constient de fiinta sa fizica. Prin urmare, Hamsa ne face constienti de fiinta noastra fizica daca incepem sa urmarim aceasta prana in interiorul nostru. Prana se deplaseaza de-a lungul canalului lui Kundalini care se numeste Sushumna. Acesta este un alt pietroi pe care trebuie sa-l indepartam.

Cand incepem intai sa respiram atenti la prana, ca fiinta umana noi gandim : “Sunt corpul. Sunt o fiinta vie”. Aceasta se numeste Jivatman – adica o fiinta cu simtire, o fiinta cu sentimente. Shiva spune ca trebuie sa fii constient de aceasta prana. Cand prana incepe sa lucreze, ea aduce schimbari. Schimbarile pe care le aduce prana va deplaseaza de la constienta ca “Eu sunt corpul” care este respiratia unei persoane normale, la constienta ca “Eu sunt o fiinta spirituala. Sunt sursa puterii interioare”. Aceasta se numeste Soham. Cand inspiram si incepem sa realizam ca “Eu sunt divin”, aceasta este mantra Sohamcare este asociata cu respiratia. Hamsa se transforma in Soham. Asa ca atunci cand inspirati si expirati incepeti sa simtiti ca sunteti divini. Soham este mantra respiratiei. Inspirand So intrati in acea constiinta divina. Expirand Ham eliberati constienta corpului.

El spune ca Padam este Hamsa, care in final se transforma in Soham.

In meditatia pe Guru trebuie sa lucram cu prana deoarece prana este stabilizata in Guru, este constanta. In Guru exista constienta Soham, asa ca atunci cand incepem sa lucram cu prana, Kundalini se poate deplasa de-a lungul coloanei din chakra in chakra. Apoi chakra finala de eliberare este ceea ce el nuneste bindu – adica punctul dintre sprancene. Aceasta este chakra Gurului.

Meditatia pe Guru

Cand incepeti sa lucrati cu prana si ajungeti la centrul dintre sprancene, acela este centrul de eliberare, acela este punctulbindu. El spune Pindam este Kundalini Shakti, padam este Hamsa si rupam este punctul bindu. Iar cand bindu este strapuns, atunci relatia voastra cu Guru, relatia voastra cu fiinta voastra interioara se schimba, deoarece voi treceti dincolo de nume si forma si patrundeti intr-un spatiu din interiorul formei. Astfel, cand prana devine constanta si punctul bindu este strapuns, constienta voastra devine “Eu sunt divin”. Incepeti sa simtiti “Eu sunt divin”. Acest lucru inseamna cu adevarat meditatia pe Guru. Inseamna sa intrati intr-un spatiu unde Gurul se afla in interiorul lui sau al ei – acel spatiu de libertate, acel spatiu de Soham, acel spatiu de dincolo de forma. Acest lucru se intampla atunci cand bindu este strapuns. Asa ca atunci cand meditam pe Guru trebuie sa se intample toate aceste lucruri.

Experimentarea unei schimbari in Constiinta

In 1978 in timpul celor 40 de zile acela a fost inceputul practicii mele in meditatie. Am inceput sa meditez intr-un mod total diferit pe Guru, intr-un mod in care puteam sa simt ca fiinta mea interioara este fiinta Gurului. Si acest lucru a fost o schimbare foarte importanta in constiinta mea. Exact ca la inceput a fost o extraordinara schimbare in trecerea de la constiinta corpului. In mod similar, cand am ajuns in acest punct unde bindu a fost strapuns puternic, in timpul celor 40 de zile, a venit o noua schimbare.

Desigur aceasta chakra a fost deschisa in acel moment initial in India dar in timpul celor 40 de zile a urmat o noua si mai profunda strapungere a acestei chakre, in asa fel incat am inceput sa ma identific cu energia si puterea Gurului. Astfel meditatia mea a devenit energia si puterea Gurului. Nu m-am mai gandit la Gurul exterior ci m-am identificat complet cu starea interioara a Gurului. Ceea ce a fost magic a fost experienta pe care am avut-o si care m-a dus in meditatie. Am inceput sa simt acea constienta ca Eu sunt Guru. A fost o schimbare magica, dar despre acest lucru va voi spune mai multe maine. Aceea a fost o schimbare extraordinara in constiinta care m-a facut sa inteleg Principiul Guru intr-un mod foarte profund.

Cand meditam pe Guru trebuie sa intelegem:

Fiinta interioara a Gurului

Trebuie sa intelegem chakrele din interiorul nostru care functioneaza in Guru si in noi.
Trebuie sa intelegem cum se deplaseaza prana in Guru si in noi
Trebuie sa intelegem ce inseamna Soham cand prana incepe sa devina stabila.
Trebuie sa intelegem ce constiinta vine atunci cand acest bindu este strapuns.
Toate acestea pot sa se intample in perfecta relatie cu Gurul.

Maine vom vorbi mai multe despre aceste aspecte.

 

Ziua 14 - SCHIMBARE IN CONSTIINTA GURU

8 aprilie, 2008

Bine ati venit la cea de a 14-a zi a Retreatului nostru de 40 de zile, 2008.

Ieri am incheiat cu ideea meditatiei pe Guru si am relatat experienta mea proprie in legatura cu meditatia pe Guru. Astazi vreau sa continuu.

Intelegerea Principiului Guru care este permanent in actiune

Inainte sa incep, vreau sa spun ca atunci cand o persoana incepe sa caute, Gurul Universal incepe sa raspunda, fie ca stiti sau nu lucrul acesta. In momentul cand un Cautator incepe sa caute cu sinceritate, Universul raspunde. Iar abilitatea de a descifra mesajul pe care Universul incearca sa il transmita este extrem de importanta.

Cand am privit inapoi la intreaga mea calatorie spirituala, am vazut ca si inainte sa intalnesc Gurul spiritual, Gurul Universal lucra deja. Este minunat sa vad acest lucru, deoarece acest lucru largeste conceptul de Guru. Cand l-am intalnit pe Gurul fizic am fost provocat sa patrund mai profund in constienta si in intelegerea Gurului. In final, dupa ce am experimentat acea stare interioara profunda, intreaga mea idee despre Guru s-a schimbat complet.

Pentru noi in calitate de Cautatori este important sa intelegem cum functioneaza in permanenta Principiul Guru. Nu actioneaza doar printr-o persoana fizica, actioneaza in Univers, actioneaza in noi si prin persoane fizice. Daca puteti sa intelegeti toate aceste aspecte, atunci calatoria devine mai usoara. Astfel, Guru Tattwa nu se refera doar la o persoana, este intregul principiu de calauzire din Univers.

Este marea mea bucurie sa pot sa impartasesc cu voi conceptul de Guru si sa arat cum acest concept a lucrat pentru mine. Sunt sigur ca pentru multi dintre voi va functiona, atunci cand veti intelege profund acest concept.

Intelegerea si interpretarea Calauzirii

In timpul primei saptamani din cele 40 de zile initiale din 1978, m-am luptat pentru prima data sa inteleg calauzirea. Ani de zile inainte de acest moment simtisem atat de multa calauzire din partea Universului care ma inconjura, intelegand aproape tot ce imi transmitea Universul. Desigur stiam ca nu ma aflam la capatul calatoriei, dar eram fericit pentru ca eram calauzit astfel de aceasta energie minunata din interiorul meu. Simteam cum Universul raspunde la cautarea mea si ma simteam calauzit de Universul din jurul meu, pentru ca puteam sa interpretez acea calauzire care mi se oferea.

Dar in acea prima saptamana a celor 40 de zile am fost dus intr-un loc special, lucru pe care la inceput mi-a fost greu sa il inteleg. Trebuia sa merg mai profund pentru a intelege mai mult, cum putea aceasta putere sa te calauzeasca prin oamenii din jur, prin spatiul care te inconjoara. Acest lucru s-a intamplat in cele 40 de zile din 1978.

Am inceput un program de cantare devotionala (kirtan), apoi au venit la mine aceste experiente foarte puternice cum nu mai avusesem inainte. Chakra gatului a devenit foarte activa; o multime de kryasuri fizice (experiente de purificare) au inceput sa aiba loc. Centrul gatului a devenit foarte puternic si am inceput sa fiu calauzit in urmatoarele zile de aceasta mare putere a gatului. Era ca o magie in care tot ce doream sa stiu incepea sa-mi vina prin vocea mea proprie.

Dar trebuia sa fiu foarte atent cum interpretam acel mesaj, deoarece niciodata nu dorisem sa ma las prins de interpretarea gresita a mesajelor. Astfel, a trebuit sa analizez mesajele cu atentie cand veneau si sa incerc sa inteleg care era sensul profund al acestor mesaje.

In cea de a doua zi din cele 40 de zile (s-ar putea numi prima zi, deoarece acest lucru s-a petrecut in seara precedenta si a continuat in prima zi) aceasta energie inteligenta, aceasta putere din interiorul meu incerca sa ma calauzeasca spre un anumit aspect din meditatie. Chiar si corpul meu incepuse sa se miste, dar nu am inteles acest lucru. Mi-a trebuit o saptamana incheiata pentru a intelege ce incerca aceasta energie sa-mi spuna. La sfarsitul saptamanii, parea ca vocea disparuse. Nu ma mai putea calauzi, am inteles ca procesul devenea atat de profund incat acum ma conducea intr-un loc unde vocea nu mai putea sa ma calauzeasca. Eram total confuz. „Care urma sa fie etapa urmatoare?” Asteptam ca vocea sa ma calauzeasca.

Apoi magic este faptul ca a inceput sa ma caluzeasca din exteriorul meu si eram atat de plin de recunostinta. In acel moment pasul magic in aceasta meditatie pe Guru era mai presus de intelegerea mea. Mi s-a spus sa intru intr-o camera inchisa si aceste instructiuni au venit in mod magic printr-o persoana care era in exteriorul meu si pe care puterea aceea o folosea pentru comunicare. Era absolut uimitor. Am vazut cum puterea Gurului poate sa lucreze in exterior printr-o alta persoana, acele persoane putand sa nu fie constiente de ceea ce se intampla.

Meditati pe Cel fara forma si fara atribute

Instructiunea pe care am primit-o a fost sa stau intr-o camara inchisa, in felul acesta disciplina mea spirituala a devenit si mai severa. In prima saptamana m-am aflat chiar in mediul din jurul meu, si anume spatiul de acasa. Dar la sfarsitul primei saptamani am fost calauzit sa intru intr-o camera. Instructiunile erau acelea de a medita pe Cel fara forma si fara atribute. M-am luptat aproape patru ore incercand sa-mi imaginez cum sa fac lucrul acesta – m-am asezat, am ramas in stare de nemiscare, si am tot incercat. Adanc in inima mea am stiut ca era cea mai puternica instructiune. „Mediteaza pe cel fara forma si fara atribute”.

Identifica-te cu /atribuie-ti calitatea pe care o admiri la Guru

Apoi o instructiune a devenit foarte magica pentru mine. Ea suna astfel: „concentreaza-te asupra calitatilor invatatorului pe care il cunosti, pe care il admiri si cu care ai dori sa te asemeni. Concentreaza-te asupra acelei calitati si incepe sa manifesti acea calitate, sa exprimi acea calitate”. Bineinteles ca erau calitati speciale ale invatatorului care imi placeau si m-am concentrat pe una dintre ele. In momentul cand mi-am asumat acea identitate a fost ceva magic.

Am simtit ca Constiinta mea se schimba, experimentand o noua constiinta. Nu stiu cum sa explic acest lucru; acum devenisem „acel lucru pe care il admiram”. Am inceput sa-l simt in fiinta mea; am inceput sa simt Constiinta acelei Fiinte pe care o admiram. Am inceput sa simt Constiinta acelei Fiinte in interiorul meu. Am devenit atat de puternic, plin de sens, plin de scop. Atunci am inteles scopul intregii saptamani.

Ideea era sa devii, sa te identifici cu, sa iti atribui acea calitate pe care o admiri la altcineva. Apoi am inceput sa urmez acea calitate ca si cum ar fi fost a mea proprie. Concentrarea mea in acel moment era energia si puterea Gurului pe care le iubeam. Iubeam energia si puterea lui si am inceput sa ma concentrez pe acest lucru. Acest lucru m-a transportat intr-un spatiu fenomenal.

Apoi a inceput adevarata mea perioada de sihastrie. Nu aveam nevoie de nimeni chiar si persoana care ma ghida, prin care imi veneau instructiunile, a disparut. Si apoi am inteles ca primeam din nou calauzirea din interiorul meu. Dar era ca o aventura pentru ca trebuia sa imi imaginez – „Ce voi face cu aceasta Constiinta”? „Cum sa merg mai departe? Aveam la mine niste carti care erau importante, dar in fiecare zi continuand aceasta calatorie am simtim aceasta Constiinta cum creste mereu. Am avut experiente minunate ale acestei Constiinte care s-au desfasurat in saptamanile care au urmat, pana la venirea experientei complete, pana cand Bindu a fost strapuns complet.

Intelegerea semnificatiei „meditatiei pe Guru”

Este extrem de important sa intelegem ce inseamna meditatia pe Guru. Nu se face pe persoana fizica, ci pe o calitate pe care o au cei care manifesta Guru Tattwa. Inseamna focalizarea pe acea calitate pe care o iubim, admiram, adoram, pe care dorim sa o avem si noi, si cu care incepem sa ne identificam.

Apoi cand vine gratia – deoarece trebuie sa folosesc cuvantul gratie – pentru ca trebuie sa faceti tot efortul, dar ea vine cand vrea sa vina- ea este cea care decide. Voi vorbi mai tarziu despre gratie si despre cum se lucreaza cu gratia, pentru ca nu vreti sa va nelinistiti si sa va stresati in timp ce urmati aceste instructiuni pe care le primiti.

Dar dupa aceea a fost o perioada minunata, fiecare zi era magica, toata confuzia a disparut. Uimitor era faptul ca intreg mediul inconjurator continua sa fie intr-o stare de disciplina, o stare de energie inalta. Si puteam sa vad cum gratia universala crea acest spatiu impreuna cu mine. Era atat de muinunat, m-am simtit sustinut de Univers. Toti pareau sa actioneze atat de puternic de parca erau dirijati de o putere sau energie necunoscute pentru a face ca totul sa fie perfect in jurul meu. Sunt vesnic recunoscator pentru acel lucru. Apoi dupa 40 de zile de magie – era absolut minunat.

Prin urmare meditatia pe Guru este un lucru foarte puternic. Cu toate acestea trebuie sa se abandoneze idee de meditatie pe persoana fizica si sa se intre pe calitatile pe care le iubiti atunci cand vedeti persoane care au Guru Tattwa. Nu va limitati la adorarea acestor calitati, desi acestea se afla in afara voastra, ci incepeti sa va identificati cu ele in interiorul vostru. In aceasta a constat schimbarea magica in Constiinta mea.

Dupa cum am spus inainte, gratia se reversa intotdeauna. Daca sunteti cu adevarat cautatori, Universul va va trimite raspunsuri. Trebuie doar sa aveti abilitatea de a descifra, de a decodifica, de a interpreta, de a intelege, deoarece s-ar putea sa va vina raspunsurile din jurul vostru, iar voi sa le aruncati.

Va las cu un vers foarte frumos din Guru Gita

Guroo Padishta Margena
Manih Shuddhim Tu Karayet
Anityan Khandayat Sarvam
Yatkinchid Aatma Gocharam

Trebuie sa mergi pe cale sau prin metoda prescrisa de Guru, urmati instructiunile Gurului”.

Si nu uitati, instructiunile nu vin doar de la persoana exterioara, vin din interior si de pretudindeni din jurul vostru daca va uitati cu atentie.

Anityan Khandayet sarvam – ” si aruncati tot ce nu este real, adevarat, tot ce este trecator”.

Yatkinchid Aatma Gocharam – „tot ce este trecator, tot ce este atribuit Sinelui vostru interior, toate ideile false”; „Eu sunt o persoana fizica” „Nu valorez nimic”; orice limitare atribuiti acelei puteri interioare din interiorul vostru, dati-o deoparte” si urmati calea, invataturile pe care vi le-a dat Gurul”. Vi se cere sa fiti cu discernamant si devotati. Versul spune:

Urmand aceste instructiuni, veti purifica mintea”.

Guroo Padishta Margena
Manah Shuddhim Tu Karayet

Veti purifica mintea”.

In timpul acestei perioade a trebuit sa decodific mesajele si sa dau la o parte tot ce era fals. De fapt, in timpul celor 40 de zile a trebuit sa arunc tot ce era fals, tot ce aducea limitare. A trebuit sa merg tot mai profund in experimentarea Sinelui.

Astazi va las cu aceasta idee, iar maine vom continua aceasta minunata aventura in Constiinta Guru. Va repet doar ca „in acea zi a avut loc o schimbare in Constiinta care m-a dus in ceea ce era cu adevarat Constiinta Guru”.

Observatii dupa meditatie

Sa ne gandim ce inseamana libertate, si ce inseamana meditatia pe Guru care duce la libertate. Cand Kundalini este trezita aduce libertate. Cand ne focalizam pe respiratie, centrii nostri de energie sunt strapunsi mai mult in timp ce simtim pranadeplasandu-se pe canal. Si cand ajunge la bindu mai avem un singur pas final pana in spatiul care se afla dincolo de forma.

Astept cu nerabdare sa continuam conversatia, si spun „conversatie pentru ca desi doar eu vorbesc, voi imi raspundeti energetic. Iar energetic este un schimb. Aceasta inseamna comunicare la niveluri mai profunde.

Sa aveti toti o zi binecuvantata.

 

Ziua 17 - A VEDEA GURUL PRETUTINDENI - PRACTICA

11 aprilie, 2008

Bine ati venit la cea de a 17-a zi a Retreatului nostru de 40 de zile, 2008.

In ultimele zile am vorbit despre subiectul:

Forma suprema a Gurului
Natura plina de expansiune a Gurului
Intregul Univers este situat in Guru
Gurul este situat in centrul Universului
Guru exista pretutindeni.

Doresc sa continuu astazi cu aceasta. Cred ca este o tema extrem de importanta. Ne invita sa practicam. Va impartasesc acest lucru, astfel ca devine o filozofie interesanta despre care sa vorbim. O impartasesc cu voi in asa fel incat sa puteti vedea in aceasta o practica. S-ar putea sa nu vedem deplin cu ochii inteleptului, dar putem sa incepem sa apreciem modul in care inteleptii vad Universul. Putem sa incepem sa ne aliniem la acea intelepciune care ne ajuta in calatorie.

Nu exista nimic care sa nu fie Guru

Va voi citi din nou un alt vers din Guru Gita care se refera la acest aspect cosmic al Gurului. Ne invita in mod foarte puternic sa vedem Gurul pretutindeni. Acest vers spune:

Guruh Shivo Guror Devo
Gurur Bandhu Gurur sharirinaam
Gurur atma Gurur jivo
Gurur anyana vidyate

Gurul este Shiva, Gurul este Dumnezeu
Gurul este inrudit cu toate fiintele intrupate
Gurul este Atma (Sinele), Gurul este Jiva (Fiinta cu simtire)
Nu exista nimic in afara de Guru.

Guruh Shivo: el spune ca Gurul este Shiva. Si amintiti-va ca cel care spune povestea este Shiva. Shiva este de asemenea aspectul cosmic al Universului care alunga intunericul ignorantei si al impurificarii si care absoarbe Universul in fiinta sa. Acel aspect cosmic al Universului de reabsorbtie sau disolutie a lucrurilor create este de asemenea numit Shiva. Shiva este de asemenea numit Marele Dumnezeu, Maheshwar. El dizolva totul. Desigur, „El” inseamna o Putere Cosmica.

Gurur Devo: Toate puterile cosmice pe care le consideram divine cum sunt Sustinatorul Universului, Creatorul Universului, se spune ca si acestea sunt tot Guru.

Gurur bandhu Gurur sharirinaam: Gurul este inrudit cu toate fiintele intrupate. Toate rudeniile sunt si ele Guru.

Guru atma: Sinele interior este de asemenea Guru
Gurur jivo: toate formele vii, toate fiintele cu simtire sunt de asemenea Guru
Gurur anyanna vidyate: Nu exista nimic care sa nu fie Guru

Practica este imperativa

Aceea este hrana puternica pentru cugetare. Ne invita sa vedem Gurul in orice lucru. Faceti ca aceasta sa nu ramana o simpla filozofie. Cum putem sa punem acest lucru in practica? Pentru mine, cel mai important lucru atunci cand obtii cunoastere este sa poti sa o aplici. Daca nu aplicati cunoasterea, atunci aceasta este ca o mobila nefolosita. Este ca o unealta sau aparat nefolosite. Care mai este rostul lor?”

Universul inteligent raspunde intotdeauna

Asadar, cum putem pune in practica lucrul acesta? Acest vers ne invita sa vedem ca totul in jurul nostru, orice fiinta vie este de asemenea guvernata de Principiul Guru. Daca va ganditi cu atentie la acest lucru, cand actionati in Univers, cand spuneti ceva, faceti ceva in relatie cu cineva, ganditi ceva, Universul raspunde. Poate sa vina cineva la voi, sa va telefoneze sau sa va dea ceva si vedeti cum acel raspuns are legatura cu actiunile voastre, cu gandurile sau dorintele voastre.

Daca sunteti mai constienti, puteti vedea cum fiecare dorinta, gand, sentiment are impact asupra Universului intr-un anumit mod, iar Universul raspunde. Astfel poate sa ii raspunda unei persoane care poate chiar sa nu stie ca raspunde la actiunile sau dorintele voastre. De exemplu, poate ca va doriti ceva material – de mancare, de imbracat sau de utilizat si aveti in minte sau inima un gand puternic in legaura cu acest lucru, si apoi vine cineva care va aduce obiectul dorintei voastre. Cui veti multumi? Doar persoanei, spunand „O, ce dragut din partea ta! Ai fost atat de atent astazi ca mi-ai adus acest lucru”. Sau veti multumi Universului care s-a folosit de persoana in cauza ca instrument si veti spune „Iti multumesc Universul meu pentru ca te-ai folosit de aceasta persoana ca de un instrument pentru a-mi aduce acest lucru”. Ganditi-va cu atentie. O sa ganditi, „O, ce gest de atentie din partea persoanei”! Daca va ganditi cu atentie, persoana aceea a raspuns doar la raspunsul Universului catre voi. Persoana a devenit un instrument. Acest lucru ne invita sa gandim ca totul in Univers – fiecare fiinta vie care poate sa raspunda si toate Puterile Cosmice care pot sa raspunda, fac acest lucru ca raspuns la actiunile voastre in fiecare situatie.

Practicati acum, nu maine

Acest lucru ne invita sa practicam acum, imediat! Dar cand spuneti, „O, ce invatatura frumoasa, o sa reflectez asupra ei maine, si probabil saptamana viitoare voi lucra cu un grup si vom discuta cum sa o punem in practica. Este o invatatura foarte frumoasa iar el este un invatator foarte bun”. Si cu asta gata. Plecati cu ideea, „Vom practica saptamana viitoare dupa ce discutam cu un grup sa vedem ce crede grupul. Apoi vom discuta cu grupul si vom vedea ce crede grupul ca este mai bine. Apoi vom discuta cum sa practicam aceasta invatatura. Sa ascult intai ce spune fiecare si apoi vom discuta despre modul cum vom practica.

Pentru mine exista o intensitate a invatarii. Vreau sa fiu cel mai bun discipol al vietii. Cand obtin o invatatura, vreau sa o practic acum, nu maine. Procesul incepe acum! Acum este momentul. Iar cand obtin o invatatura, vreau sa lucrez cu Universul meu, care este acel raspuns launtric, acea resursa din jurul meu- cartile, oamenii. Si vreau sa stiu metodologia de practicare, acum. Chiar daca nu cunosc toate etapele, dar vreau sa stiu cum sa aplic acest lucru in practica. Practica trebuie sa fie imediata. Asa sunt eu in calitate de cautator.

Universul ne invata permanent

Vreau sa spun ca in permanenta invat de la Univers, in fiecare zi. Universul este Gurul meu si voi sunteti o parte a acestuia. Vad cum Universul meu ma invata anumite lucruri prin voi – prin fiecare dintre voi. Puteti sa fiti experti intr-un domeniu si sa ma invatati ceva; puteti sa ma luminati intr-un mod oarecare. Astfel intreg Universul devine Gurul meu si eu invat in fiecare zi.

Partea cea mai frumoasa este ca nu pot pretinde ca stiu ceva, pentru ca in fiecare situatie in care sunt implicat simt ca frumosul meu Univers ma foloseste ca instrument sa impartasesc, sa invat pe altii sau sa calauzesc. Nu pot revendica nimic!. Aceasta fiinta fizica nu este invatatorul! Guru Tattwa vine din Univers. Astfel vad Universul in permanenta in acest proces de predare. Si eu sunt intotdeauna deschis sa invat cum sa gandesc: „Ce pot sa invat nou de la aceasta persoana, ce pot sa invat din aceasta situatie?” In acest caz smerenia este frumoasa, smerenia este plina de putere, este naturala si nu doar o atitudine.

.. Prin oricine, oriunde

Cand incepeti sa vedeti acea Putere Cosmica la lucru in si prin voi, si prin toata lumea, fie ca este constienta sau nu de lucrul acesta. Chiar si atunci cand oamenii spun: „De ce asculti ce spune aceasta persoana? Persoana aceea nu stie nimic. Persoana aceea nu practica nimic. Dar persoana aceea poate sa vina sa imi aduca un mesaj din partea Universului meu. Asa ca o ascult. Ascult fiecare voce. Nu conteaza cine este. Universul imi vorbeste. Chiar si atunci cand oamenii sunt abuzivi si negativi caut sa aflu care ar putea sa fie mesajul; trebuie sa existe un mesaj. Si este pur si simplu minunat. Intregul Univers este Guru.

Desigur este minunat cand putem intalni acei oameni care pot sa manifeste Guru Tattwa. Aceia sunt atat de sattvici, plini de pace, frumosi si amabili. Ei pot sa cante foarte frumos, pot sa istoriseasca povestiri si sa va inspire. Dar ei sunt doar un instrument al Universului. Imi place sa fiu in acea energie, dar imi place sa privesc toate energiile din Univers si sa vad cum Gurul Cosmic poate sa ne invete prin orice persoana, oriunde!

Intregul Univers este Guru

Astfel, in interactiunile mele zilnice cu Universul ascult la toata lumea cu foarte mare atentie, cautand sa aflu ce imi spune astazi Universul. Nu trebuie sa imi caut atributiile pretutindeni pentru ca spun ca Universul este seful meu. Si in fiecare zi atributiile mele vin de la tot ceea ce ma inconjoara. Universul meu imi comanda prin tot ceea ce ma inconjoara, iar eu, smerit, imi prezint salutul meu Universului: „Te rog invata-ma, calauzeste-ma, permite-mi sa fac exact ceea ce vrei sa fac in fiecare situatie”. Si acest lucru este pur si simplu minunat!

Principiul Guru este pretutindeni. Chiar Shiva intr-o povestire spune: Gurul este Shiva, Gurur Shivo. Gurul este Dumnezeu, Gurur Devo, Gurul este rudenia, Gurur Bandhu. Gurul este Sinele, Gurur Atma. Gurul este fiinta cu simtire, Gurur Jivo, Gurul este toate fiintele, Gurur Sharirinaam. Iar in Univers nu exista nimic care sa nu fie Guru, Gurur anyanna vidyate.

Fiti smeriti, fiti intelepti

Sper ca acest lucru poate sa va inspire in viata voastra personala in acest moment. In acest ACUM sa deschideti ochii si sa vedeti Gurul pretutindeni. Nu trebuie sa asteptati sa mergeti in pesterile din Himalaya pentru a invata de la Guru. Faceti lucrul acesta exact acolo unde va aflati: in birou, in orasele aglomerate, in autobuze, pe strada. Chiar un vagabond de pe strada poate avea un mesaj pentru voi din partea Principiului Guru. Fiti smeriti! Fiti intelepti! Vedeti cum acest principiu se manifesta pretutindeni.