Sri Vasudeva

Reatreatul de meditatie – 40 de zile 2007

„Fii intelept in actiune”

„Fii intelept in Actiune” este tema Retreatului de 40 de zile din 2007. Atentia este focalizata pe acumularea cunostintelor, reflectarea asupra lor, asimilarea si apoi punerea lor in aplicare. Trebuie sa actionam cu intelepciune, astfel fiecare rezultat va fi puternic in privinta cresterii noastre si a invataturii, permitandu-ne sa experimentam din plin adevarata fericire si libertate.

 

Ziua 1 - SCOPUL: SCHIMBAREA STARII DE CONSTIENTA

26 MARTIE, 2007

Namaskar tuturor,

Aceasta este prima zi a Retreatului nostru de 40 de zile si am o bucurie deosebita sa va avem aici impreuna cu noi. Sunt sigur ca noua ni se vor alatura membri din diferite tari in aceasta perioada. Asa ca doresc sa va urez bun venit tuturor la prima zi de Retreat. Astazi voi face lucrurile putin diferit, in sensul ca intai voi vorbi si apoi vom medita.

Recrearea acelui scop si a disciplinei

Experienta celor 40 de zile din 1978 a fost ceea ce m-a ridicat la un nivel mai inalt de constienta de sine si prin urmare de autotransformare. A fost un dar, iar motivul pentru care afirm ca acest lucru a fost un dar este acela ca a implicat multa gratie. Am fost foarte binecuvantat. In interiorul meu si in jurul meu exista o Putere mai mare care lucra si care a adus aceasta fantastica schimbare a constiintei. In timpul acestor zile ale Retreatului nostru as dori ca noi sa avem acelasi scop si anume schimbarea constientei, schimbarea modului de cunoastere.

Aceea a fost o calatorie inteligenta pentru ca a trebuit sa folosesc puterea intelectului meu impreuna cu gratia care se revarsa, pentru a putea sa inteleg aceasta calatorie, si intelegand lucrurile, sa imi desfasor calatoria. Acest lucru a insemnat sa lucrez in armonie cu o Putere mai mare. A trebuit sa caut cunoasterea si aveam alaturi de mine experienta Fiintelor deosebite dezvaluita in scrierile lor. M-am bucurat de gratia acestei puteri si energii interioare. Am devenit foarte disciplinat si am folosit fiecare farama de cunoastere in calatoria celor 40 de zile. Astfel, in timpul acestor 40 de zile as dori ca lucrurile sa fie la fel. Trebuie sa ne concentram atentia pentru a obtine cat mai multe cunostinte posibil, meditand asupra lor pentru a le putea asimila, intelege si pune in actiune intr-un mod inteligent, astfel incat sa putem patrunde tot mai adanc inlauntrul nostru pentru a simti gratia si prin aceasta sa ne autotransformam.

Campul de interactiune si rezultatele

Daca am arunca o privire asupra vietii si a ceea ce inseamna ea, vedem: in primul rand ne aflam in aceasta calatorie – a individualitatii noastre sau calatoria unui sine individual, si faptul ca ne aflam intr-un camp cosmic de joc si experiente interactive, un camp universal in care interactionam. Ca fiinte individuale suntem dotati cu inteligenta si actionam intr-un camp inteligent in care exista tot felul de raspunsuri. Si in functie de alegerile pe care le facem si de raspunsurile noastre, putem experimenta diferite rezultate. Aceste rezultate se afla in campul dualitatii, astfel ca putem avea rezultate pozitive sau negative in functie de alegerile noastre. Astfel exista individualitatea, exista campul in care se desfasoara “jocul interactiv” si in care are loc interactiunea. Acesta poate fi numit un camp al tuturor posibilitatilor deoarece in acest camp facem multe alegeri iar in acest joc interactiv si in interactiunile care apar in camp avem si anumite rezultate.

Jocul vietii guvernat de legi

Acest joc este guvernat de anumite legi cum ar fi Legea dualitatii, Legea cauzei si efectului care stabilesc ca atunci cand actionam obtinem anumite reactii din partea campului, in functie de calitatea si intentia actiunilor noastre. Campul acesta se mai numeste Campul de potentialitate pura, datorita posibilitatilor care se nasc in el.

Acesta este ceea ce putem numi Jocul vietii, si folosesc cuvantul “joc”, deoarece in acest camp guvernat de legi, avem multe alegeri si fiecare alegere pe care o facem va conduce la un anumit rezultat. Este ca si cum ne-am afla intr-un joc- un joc guvernat de reguli -in care avem posibilitatea sa facem diferite alegeri. De aceea viata este numita uneori o piesa .

Actionati in mod inteligent

Daca am privi viata, am intelege ca de fapt aceasta este existenta noastra. In aceasta existenta vom vedea ca atunci cand ignoram adevaratul nostru potential, natura noastra adevarata, cand ignoram legile care guverneaza campul si puterea campului, actiunile si rezultatele pot sa fie foarte diferite. Ele pot conduce la durere si suferinta. Totusi, uneori daca actionam cu constienta si bune intentii, rezultatele sunt pozitive.

Actionand cu ignoranta in acest camp se pot produce tot felul de interactiuni negative. Prin urmare, cand interactionam in acest camp trebuie sa fim constienti. Trebuie sa fim constienti de camp, de potentialul nostru si de posibilitatile noastre.

În aceasta calatorie este extrem de important ca, daca dorim sa actionam cu cea mai mare constienta, daca dorim sa actionam in mod intelept, ca fiecare rezultat sa fie un rezultat deosebit, avand in vedere posibilitatea de a invata, de a creste si de a trai fericirea si libertatea acestei experiente, atunci trebuie sa actionam in mod intelept. Trebuie sa actionam din Sinele nostru launtric. Trebuie sa actionam sa mod corespunzator, asa cum se spune, in conformitate cu Dorinta Divina sau in armonie cu legile acestui camp.

Acest camp este de asemenea un camp multidimensional, iar ca fiinte care traim in acest camp, noi suntem multidimensionali. Exista un camp subtil de energie, un camp fizic, un camp material si un camp spiritual de constienta. Astfel, toate interactiunile in cadrul jocului se petrec intr-un camp multidimensional. Prin urmare, cu cat suntem mai constienti, cu cat actionam mai inteligent si mai adecvat, cu atat mai bune vor fi rezultatele.

Scopul nostru – sa facem o schimbare spre o stare de mai mare constienta

Acesta este scopul celor 40 de zile – sa ne mutam intr-un spatiu de constienta unde putem deveni mai atenti in legatura cu cine suntem, mai constienti de campul sau Universul in care existam, si mai constienti de modul cum trebuie sa actionam mai adecvat sau mai armonios in acest camp.

În aceasta prima zi a Retreatului de 40 de zile as dori sa stabilesc scopul. As dori sa spun ca scopul ar fi acela de a face o schimbare in acea stare de constienta unde sa putem sa fim mai receptivi si sa actionam mai adecvat. Multi ar putea sa numeasca acest lucru “Pasi spre realizarea de sine, iluminare”, deoarece acesta este scopul.

Prin urmare, in timpul acestor 40 de zile va voi conduce in calatoria explorarii potentialitatii noastre, a identitatii noastre in acest camp, a naturii campului si a naturii interactiunii din camp. Dorinta mea ar fi sa putem sa actionam intr-un mod mai iluminat in cadrul acestui camp, in asa fel incat sa nu fim tulburati de rezultate. Dorinta mea ar fi ca noi sa interactionam in camp in asa fel incat fiecare rezultat sa fie cel corespunzator – sa actionam in conformitate cu dorinta sau scopul Divin. Acesta va fi scopul nostru.

Nota privind meditatia:

Meditatia noastra din aceasta dimineata va consta in a patrunde in launtrul nostru, fiind constienti de existenta acestui camp multidimensional in care existam; fiind constienti de faptul ca avem nevoie de cunostinte pentru a putea sa navigam in aceasta calatorie; si avem nevoie sa trezim in noi acea comunicare ca sa putem primi mai multa indrumare de la Puterea sau Inteligenta interioara, asa ca meditatia de astazi are menirea de a ne pregati pe noi insine pentru aceasta calatorie, asimiland in interiorul nostru acest scop, pentru ca pe parcursul celor 40 de zile sa fim in permanenta constienti de scopul nostru, de fiinta noastra si de camp.

 

Ziua 2 - CAUTATORII AUTENTICI

27 MARTIE, 2007

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la cea de a doua zi a Retreatului nostru. Ieri am vorbit despre necesitatea de a ne inalta constienta: constienta de sine, constienta in legatura cu inteligenta spatiului sau a Universului care se afla in jurul nostru si necesitatea de a intelege natura interactiunii din acel camp. Am reflectat asupra importantei pe care acesta o are.

Cautarea cunoasterii

Astazi, doresc sa-mi focalizez atentia asupra cunoasterii, asupra importantei acesteia pentru alungarea ignorantei. Putem sa spunem in rugaciune „Te rog, elibereaza-ma de ignoranta si umple-ma cu cunoastere”. Cand nu avem cunoastere si nu stim cine suntem, cand nu avem cunoastere in legatura cu campul care exista in jurul nostru si cu modul cum functioneaza acesta, cand nu avem cunoastere despre legile interactiunii atunci vom culege multa amaraciune si durere. Cautarea cunoasterii este intotdeauna extrem de importanta in calatoria constientei de sine, a iluminarii, a realizarii de sine. Cautarea cunoasterii este cea mai importanta.

Învatarea se face in fiecare clipa

Pentru ca o persoana sa devina mai buna, mai constienta, mai competenta, cunoasterea are un rol important. Ceea ce este important in cadrul acest proces este intelegerea faptului ca invatarea poate avea loc in orice situatie, in fiecare moment. Cand ne gandim la invatare ne ducem cu gandul la lecturi, scoli si institutii. Putem oare sa deschidem ochii si sa vedem ca invatarea are loc pretutindeni si oricand in campul Universal sau Cosmic?

Asumati-va responsabilitatea, Deschideti portile spre cunoastere

Daca intr-adevar dorim sa alungam ignoranta, atunci avem nevoie de o dorinta puternica pentru cunoastere si o dorinta puternica de a sti mai mult. Exista o zicala: „Cauta si vei gasi; Bate si ti se va deschide”. Portile cunoasterii se afla intotdeauna acolo pentru voi. Cand in activitatile noastre lumesti constatam ca nu putem sa stapanim situatiile din interiorul sau exteriorul nostru, trebuie sa reflectam la aceasta limitare a cunoasterii: “Pot sa inteleg relatia mea cu lumea? Cunosc destul de multe pentru a trata cu mine insumi si cu lumea intr-un mod optim? Cand vedem limitarea trebuie sa gandim astfel:”Cum pot sa-mi imbogatesc cunoasterea?”

Intotdeauna se afla resurse in jurul nostru – oameni, evenimente, carti – care sa ne indrume si sa ne invete. Asadar, nu avem nici o scuza pentru faptul de a nu putea sa stapanim procesul vietii. Daca suntem cautatori ai Adevarului, plini de responsabilitate, nu ar trebui sa afirmam „Nimeni nu m-a indrumat; Nu stiu destul”. Ar trebui sa ne asumam intreaga responsabilitate pentru a invata, spunand „intentionez sa caut cunoasterea: si o voi gasi. Atat timp cat cunoasterea exista in lume, o voi gasi!” Acela este un cautator autentic.

Instrumente si resurse

Daca va expandati constienta, veti vedea ca Universul poate fi numit o scoala, un loc unde se invata. Putem sa invatam din fiecare imprejurare. E nevoie doar de o dorinta puternica pentru a invata si de a fi constient de instrumentele pe care fiecare le avem in dotare pentru aceasta si de o utilizare inteligenta a resurselor care se afla in jurul nostru. Uneori neglijam sa folosim instrumentele de invatare. Simturile si modul in care le folosim, puterea atentiei, concentratia, memoria, intelectul, toate acestea sunt instrumente puternice in acumularea si procesarea informatiilor.

In jurul nostru si pretutindeni se afla atat de multe informatii . Oare folosim cum trebuie instrumentele de invatare? Le folosim in mod eficient? Ne folosim de toate materialele care ne inconjoara? Cautam cu adevarat sa obtinem informatii? Avem la dispozitie aceste informatii? Ne folosim de priceperea oamenilor din jurul nostru care stiu mai multe decat noi?

Sunt un bun discipol?

Trebuie sa fim discipoli adevarati daca dorim sa ne ridicam nivelul constientei; daca trebuie sa intelegem adevarata noastra natura, natura campului in care existam si natura jocului interactiv si al interactiunii. Trebuie sa fim un discipol adevarat. Un discipol adevarat este cel care are o dorinta autentica de a invata, care este constient de instrumentele de invatare, le foloseste in mod efectiv si utilizeaza resursele existente cat mai bine posibil. Campul unde se face invatarea este lumea. Lumea este bogata in experientele de zi cu zi. Alegerea este a voastra. Invatarea va poate conduce la libertate, in acel spatiu unde putem sa vedem toate alegerile pe care le avem in fata noastra si unde putem face alegeri inteligente si unde putem sa tinem sub control interactiunile si sa invatam si sa crestem din experienta. Viata este un mare invatator iar invatarea este un proces care dureaza toata viata. Fiti un bun discipol.

Acestea sunt cuvintele mele asupra carora as dori sa reflectati astazi. „Sunt un bun discipol?”, „Cum pot sa fiu un discipol bun?”, „Cum sa-mi asum responsabilitatea pentru a invata?”

Meditatie

Cautatorul adevarat

(Vom lua acest mesaj cu noi in meditatie).
Sa stam confortabil cu spatele cat mai drept posibil.

Incercati sa va centrati in spatiul interior de liniste, expirand lent, inspirand lent. Sa reflectam asupra acestui mesaj „Sunt un discipol al vietii. Cum pot sa invat mai mult despre mine insumi? Cum pot sa invat mai mult despre meditatie? Cum pot sa imi imbunatatesc meditatia? Cum sa fac sa nu ma multumesc cu putin? Cum pot sa imi expandez starea de constienta a pacii care ma impresoara? Cum pot sa ma conectez puternic cu acest spatiu ? – Fiind in armonie cu spatiul.

Sa ma centrez in acel loc cu constienta cea mai inalta in acest moment. Sa reflectez asupra a ceea ce sunt. Se spune ca sunt o fiinta spirituala in experienta umana; doresc sa stiu acest lucru. Se spune ca traiesc in acest corp dar eu nu sunt acest corp, vreau sa stiu totul despre acest lucru. Mi se spune ca exist intr-un camp cu putere infinita, pace infinita, iubire infinita; vreau sa stiu acest lucru si sa il experimentez.

Ma mentin in spatiul meu interior cautand sa ma cunosc mai bine. Ma centrez in spatiul martorului constient de fiecare gand, de fiecare sentiment, de fiecare senzatie din campul meu fizic. Vreau sa invat. Vreau sa fiu complet constient. In acest moment aleg sa fiu tacut. Vreau sa invat cum sa stau in stare de tacere. Aleg sa fiu tacut” (Tacere).

„In starea de tacere recunosc ca exist intr-o stare de infinita pace, iubire, intelepciune si putere. Ma mentin in starea de constienta. Ma deschid sa experimentez tot mai mult acest lucru. Fie ca Sursa intregii cunoasteri sa straluceasca cu lumina ei asupra lumii mele. Fie ca Sursa iubirii si pacii sa se manifeste in mintea si in inima mea. Ma mentin intr-o stare de deschidere plina de iubire catre intelepciunea vietii. Sunt un cautator al Adevarului”.

Deveniti constienti de instrumentele de invatare si de atentie, „Imi indrept atentia spre faptul de a ma afla in momentul prezent. Ma concentrez asupra faptului de a ma afla in prezent. Cu intelectul ma mentin constient ca exist intr-un camp de pace, iubire si intelepciune infinite. Cu intelectul ma abandonez Universului pentru ca in mod intuitiv primesc intelepciune de la Sursa intregii cunoasteri.

– Deschidere si abandonare pline de iubire.

Astazi ma centrez in acea pace unde sunt un discipol care are o deschidere spre invatare. Viata este invatatorul meu. Ma deschid sa invat din fiecare eveniment si din fiecare interactiune cu lumea mea. Ma deschid spre toate oportunitatile pentru a putea invata si a creste. Fie ca eu sa fiu constient de fiecare gand, cuvant, de fiecare actiune in relatia mea cu lumea, astazi.

Multumesc pentru darul vietii. Multumesc lumii pentru ca imi este invatator. Fie ca eu sa continui sa fiu un discipol vrednic. Pace, pace, pace”.

 

Ziua 4 - CONSTIENTA MULTI-DIMENSIONALA

29 MARTIE, 2007

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la a 4-a Zi Retreatului nostru pentru Meditatie.

Ieri am vorbit despre extinderea constientei, cum in fiecare situatie noi ar trebui sa incercam sa lucram cu constienta extinsa –sa incercam sa vedem cat se poate de mult in fiecare situatie. Am spus ca aceasta este mai mult decat constienta momentului prezent.

Astazi as vrea sa vorbesc despre Constienta Multi-Dimensonala. Noi ar trebui sa fim atenti nu numai la planul sau dimensiunea fizica, ci si la alte dimensiuni ale fiintei- emotionala, mentala, spirituala. Aceste dimensiuni pot fi de asemenea privite in termenii energiei, in planul energiei grosiere, al energiei subtile si in planul constientei.

Activitatea la diferite nivele

Daca observati, veti vedea ca noi activam la diferite nivele in acelasi timp. Intotdeauna cand ne exprimam in lume, noi de fapt operam la diferite nivele in acelasi timp. Corpul fizic este activ, fiinta emotionala este activa, fiinta mentala este activa si fiinta spirituala este activa. In acest caz, cand spun „mental” eu includ fiinta intelectuala, mentala, planul gandurilor, imaginilor si intelectul.

Cat de constienti sunteti?

Intrebarea este, sunteti voi atenti in fiecare interactiune in lumea voastra, chiar si cand sunteti in tacere si meditati, la felul cum va exprimati in spatiul vostru la fiecare nivel? Acesta este un mod de a vedea mai mult, de a experimenta mai mult in interactiunile voastre si in fiecare activitate in care sunteti angajati, indiferent cat de simpla poate parea ea: mers, vorbit, mancat, comunicare, meditatie sau lucrul cu un grup. Sunteti constienti de tot ce exprimati in toate diversele planuri sau dimensiuni ale trairilor voastre? Daca da, atunci interactiunea voastra va fi foarte bogata si va fi o mare experienta de invatare, daca puteti vedea adanc in acea interactiune.

Eu vad cum oamenii neglijeaza sau privesc superficial diferitele nivele din trairea umana. Ei sunt preocupati mai mult de fizic, iar uneori nu sunt constienti de cate ganduri se misca in mintea lor. Ei sunt captati sau condusi de gandurile lor, fara ca macar sa vada cum rasar aceste ganduri in mintea lor. Nici nu se gandesc ca au puterea sa isi controleze gandurile; si la fel este cu emotiile.

Constienta diferitelor nivele ale Fiintei-practica

La modul rapid, observati cum va simtiti in acest moment, cand ma ascultati, „Ascult eu cu fiecare nivel? Imi observ eu trairea la fiecare nivel chiar stand in audienta? Corpul meu fizic sta, cum se simte el in acest moment, este confortabil? Este el in cea mai buna postura? Imi permite aceasta sa ascult in cel mai bun mod? Stau eu in cel mai bun loc din camera? Stau intr-o companie care de asemenea ma influenteaza, cum ma simt in acest moment? Cum ma simt emotional in acest moment? Port inca povara unor emotii de ieri, sau sunt intr-o stare de dragoste si armonie?

Cum sunt gandurile mele in acest moment? Ce ganduri port in acest moment? Este mintea mea in pura ascultare, sau am inca ganduri de ieri?

Cum ma simt spiritual in acest moment? Ma simt purtat? Simt eu ca o putere mai mare din mine ma sustine? Simt eu o expansiune in fiinta, astfel incat cand stau in camera, simt de parca fiinta mea se extinde sa umple intreaga camera, deci sunt eu constient de un sentiment de expansiune in spatiu? Simt eu o uniune cu toate, de parca ar fi o singura fiinta in intreaga camera? Sunt eu intr-o stare in care ma simt atat de inaltat de energia din jurul meu, incat mintea mea este tacuta si este altfel decat cum ma simt in afara acestui spatiu? Daca mi-as extinde constienta in lumea din jurul meu, as simti armonie cu toate lucrurile? Gandindu-ma la lumea mea, imi vin ganduri conflictuale, sau ma simt in armonie cu lumea mea exterioara, astfel incat cand imi extind mintea catre lume, ma simt in completa armonie cu ea?”

Aceasta este constienta multi-dimensionala, cand sunteti constienti de diferitele nivele ale fiintei voastre, in acelasi moment.

Este o atat de minunata si bogata traire, mai ales in comunicare, cand puteti pasi intr-un spatiu si puteti simti calitatea energiei mentale a spatiului; puteti simti calitatea energiei emotionale a spatiului si energia spirituala a spatiului.

Constienta imbunatateste relatiile

Cand deveniti mai constienti, puteti spune ce diferenta este intre indivizii pe care ii intalniti. Unii va vor stimula sa ganditi mai mult, unii va largesc sfera emotionala si o inalta, altii o contracta sau o pun in aparare, ridicand un zid. Altii te atrag spre atingere fizica, in timp ce altii te resping pentru ca nu vrei sa-i atingi. Cand deveniti mai atenti, puteti observa toate acestea, ceea ce va permite sa interactionati mai bine, nu doar sa reactionati. Este minunat cand observati toate acestea, pentru ca uneori nu va permiteti sa fiti acaparati de senzatiile mediului vostru. Facand astfel, nu va mai permiteti sa pierdeti ocaziile, de a crea relatii mai bune, sau chiar de a ajuta persoana de langa voi, doar pentru ca sunteti franati de sentimentele marunte ce apar in voi.

Cand deveniti mai constienti, este minunat sa puteti simti efectul pamantului, deoarece pamantul este de asemenea un camp de energie. Pamantul nu este doar fizic, ci este un camp invizibil de energie- un camp magnetic. Campul subtil de energie mai este numit si nivel astral. Cei care sunt senzitivi la energia subtila pot simti energia spatiului. Unii oameni chiar pot percepe modificarea de energie. De exemplu, unii oameni care sunt sensibili, vor percepe semnale cand vremea se schimba.

Animalele sunt si ele senzitive fata de pamant. Puteti sa va reamintiti episodul tsunami din Orientul indepartat, cum animalele au luat-o la fuga spre dealuri, in timp ce oamenii erau indiferenti. Este uluitor cand devii foarte conectat cu energia pamantului, cu energia plantelor sau cu energia animalelor.

Extinderea constientei

In experienta voastra in lume, sa lucrati profound cu, “Eu cum ma simt? Ce relatii am?” Daca procedati asa, trairea poate reprezenta mult mai mult. Scopul va fi sa patrundeti adanc in voi, incat sa puteti sa simtiti dimensiunea spirituala. Este dimensiunea cea mai extinsa dintre toate. Cand patrundeti in starea spirituala, simtiti pacea. Daca vorbesc despre pace, nu inteleg liniste. Este mai mult un adanc sentiment odihnitor, vigilent, un sentiment de dragoste si armonie. Deveniti nepartinitori in acea stare si simtiti unirea cu cei din jurul vostru. Sunteti capabili sa aveti relatii mai profunde cu lumea. In acel spatiu spiritual, sunteti capabili sa vedeti clar: cum rasar gandurile din voi, ce sentimente vin in aceast spatiu si cum interactionati cu spatiul vostru. Sunteti capabili sa vedeti clar spatiul spiritual, care este spatiul extins.

Extinderea constientei nu este o simpla traire. Ea necesita dorinta de a vrea sa va extindeti constienta; necesita disciplina de a sustine acea dorinta; necesita deschiderea spre sursa intregii cunoasteri si spre puterea mai inalta din Univers. Aceasta cere sa stiti cum sa va folositi intelectul in mod inteligent. Cand spun “inteligent”, inteleg sa stiti cand sa opriti gandirea, sa va predati mintea si sa permiteti puterii din voi sa aduca informatii pentru voi. Cu alte cuvinte, sa permiteti intuitiei sa se xprime.

Acesta este mesajul meu pentru voi astazi. El este de fapt pentru a va face sa fiti atenti la constienta multi-dimensionala, iar voi sa incepeti sa practicati aceasta in viata si activitatile voastre de zi cu zi, chiar si in meditatia voastra.

Meditatie

Constienta Multi-Dimensionala

Asezati-va intr-o pozitie confortabila. Incercati sa tineti spatele cat mai drept posibil.

Sa ne acordam un moment pentru a observa planul fizic al fiintei.

Cum se simte corpul meu? Cat este el de relaxat? Cat de relaxate sunt fata mea, umerii mei, pieptul meu, stomacul meu, picioarele mele, mainile mele? Pot sa disting prezenta inteligentei in corpul meu, la nivel fizic? Pot sa imi simt celulele? Intrucat simt caldura in corpul meu, pot sa percep aceste mici fiinte in mine, aceste celule care genereaza caldura in corpul meu? Pot sa imi observ respiratia si ceea ce imi produce ea? Cand expir incet, ce simt, pot sa simt o curatire? Cand inspir incet, pot sa imi simt corpul revitalizat? Pot sa observ ritmul respiratiei, este el in armonie? Pot sa pastrez un ritm natural si confortabil in respiratie? Simt eu cum corpul meu devine mai inviorat? Pot sa imi observ pozitia cand expir si dupa ce inspir? Pot eu sa observ cum ma simt dupa fiecare respiratie?

Pot sa imi observ fiinta emotionala in acest moment? Exista in mine sentimente de dragoste, o dragoste pentru corpul meu, o dragoste pentru Univers, o dragoste pentru toate fiintele din jurul meu, o dragoste pentru pamantul pe care stau? Pot eu intradevar sa remarc aceasta dragoste si sa constientizez ce efect are asupra mea, cum ma sustine intr-o minunata senzatie de a fi? Pot eu sa-mi observ fiinta mentala, sa observ cum curg gandurile in mintea mea si sa observ starea de pace din fiinta mea mentala, cat de odihnitor este sa fii tacut mental? Pot eu sa observ cum se simte mintea mea in acest spatiu?

Pot eu sa observ campul constientei, campul in care eu devin tacut intr-un mod foarte natural si in care sunt conectat la o un spatiu mai adanc din mine, de forta, pace si dragoste? Pot eu sa simt ca este cu mine o putere mai mare, sustinandu-ma? Pot eu sa-mi identific constienta sufletului, starea in care eu pot sa-mi simt individualitatea, starea mea de ‚Eu’, care doar fiinteaza, care este numai constienta, doar pura existenta, pura fiinta? Pot eu sa simt aceasta in constienta sufletului meu? Pot eu sa simt spatiul de dincolo de ganduri, de dincolo de emotii, de dincolo de fizic; pot eu sa-l simt ca pe o stare mai extinsa a fiintei, unde eu ma simt unit cu acea putere mai mare? Pot eu sa-mi simt intreaga fiinta: corpul, mintea si sufletul in echilibru, in armonie?

Mentineti-va in aceasta stare de a fi, ancorati-va in spatiul spiritual- spatiul fiintei pure- fiind atenti la toate dimensiunile existentei, simtirii si pacii in armonie. Acesta este scopul meditatiei. (Tacere)

Astazi ma mentin in acel spatiul din mine, in care sunt constient de toate nivelele fiintei mele, de multi-dimensionalitatea mea, interactionand cu lumea; eu sunt o fiinta spirituala, in experienta umana. Astazi, ma centrez pe acel spatiu din mine in care este armonie interioara, unde fiecare gand, cuvant si actiune sunt inspirate de fiinta mea spirituala, de starea iubirii pure, de starea pacii adanci si de acea stare a intelepciunii intuitive din mine.

Astazi ma mentin in acea stare de constienta in care pot sa veghez fiecare nivel al fiintei mele, nefiind in conflict cu lumea in care interactionez. Eu ma mentin in armonie cu lumea mea. Eu sunt intr-o co-existenta pasnica cu Universul meu. Pace, pace, pace.

 

Ziua 5 - A FI CONSTIENT IN MOMENTUL PREZENT

30 MARTIE, 2007

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la cea de a cincea zi a Retreatului nostru de 40 de zile. Ne-am petrecut ultimele cateva zile vorbind despre constienta, ccunoastere si importanta lor. Ieri am vorbit despre starea de constienta multidimensionala, fiind constienti in acelasi timp de diferitele nivele ale fiintei: nivelul fizic, subtil si nivelul fiintei pure sau a constientei care este fiinta noastra spirituala.

Retrairea trecutului

Astazi imi voi concentra atentia asupra constientei momentului, asupra necesitatii de a fi complet constienti in momentul prezent. Desigur, cand vorbim despre faptul de a ne afla in prezent sau de a fi constienti in momentul prezent, ne referim la timp. Putem sa fim prinsi in memoria trecutului, ceea ce ar fi exact ca o retraire a trecutului. Conform teoriei stiintifice, cand ne intoarcem in memorie, de fapt retraim evenimentele din punct de vedere emotional si fizic. Acest lucru poarta in sine aceeasi realitate ca si evenimentul in sine. Astfel functioneaza creierul nostru. Putem sa ne intoarcem in trecut, in memorie si sa retraim tot felul de impresii pe care le-am avut. In hipnoza o persoana se poate intoarce in timp si poate sa exprime sau sa relateze evenimente din trecut in mod foarte clar, retraind acele evenimente.

Trecutul si viitorul pot sa influenteze prezentul

Asadar, trecutul poate sa influenteze acest moment. Experientele si prejudecatile mele din trecut pot sa influenteze modul in care abordez momentul prezent. De asemenea, pot sa ma gandesc la viitor si la ceea ce s-ar putea intampla si sunt atat de absorbit incat lucrul acesta imi afecteaza momentul prezent. Explorand viitorul cu mintea sau cu fiinta mea, poate sa apara un sentiment de entuziasm sau de depresie. Asadar, exista trecutul, exista prezentul care este chiar acum in acest moment si exista viitorul, si atat trecutul cat si viitorul pot sa influenteze acest moment in care ma aflu acum. Daca ingadui, acest lucru va influenta foarte puternic momentul acesta din prezent. Daca nu am grija, atunci cele doua momente, trecut si viitor, pot sa influenteze momentul meu prezent intr-un mod foarte negativ, sleindu-ma de putere, si de energie. Si asta se intampla atat de normal incat nici macar nu va dati seama. In sens dinamic, cand esti prins cu actiunile pe care le desfasori in mod curent in viata, lucrul acesta se intampla atat de rapid incat nici nu-ti dai seama ce se petrece, dar totusi se petrece.

Intalniti o persoana pentru prima data si datorita unei asemanari cu altcineva care nu va place, aduceti acea prejudecata si va asteptati ca acea persoana sa fie la fel cu cealalta, datorita asemanarii, si chiar sa vorbeasca la fel. Aduceti asadar asupra ei prejudecata pe care o aveti. Dar desigur acest lucru nu este corect pentru ca persoana pe care ati intalnit-o poate sa fie diferita.

Mai pot exista si alte lucruri, si anume cand va confruntati cu anumite situatii care pot fi asociate cu sentimente negative sau frustrante din trecut, e posibil sa va aduceti toate temerile din trecut, sentimentele de solitudine, de nefericire sau disperare. Prin urmare, trebuie sa fiti extrem de constienti de modul in care trecutul sau viitorul pot afecta momentul prezent si sa incercati sa nu lasati ca lucrurile sa se intample astfel.

Tratati momentul prezent cu obiectivitate

Cu alte cuvinte, fiecare eveniment din aceasta viata trebuie sa fie tratat ca si cum va confruntati cu el pentru prima data. Chiar daca va invadeaza un gand dinspre trecut, nu-i ingaduiti sa va perturbe acest moment prezent. Trebuie sa va spuneti “Nu voi ingadui trecutului sa-mi tulbure momentul prezent. Daca trecutul poate sa-mi aduca anumite informatii care mi-ar putea fi necesare in acest moment, atunci e bine, dar trebuie sa fiu deplin constient ca aduc informatia respectiva din trecut si ca o voi folosi in prezent, dar nu imi voi pierde puterea acestui moment tulburandu-l cu impresii din trecut si astfel voi putea sa stapanesc momentul”. Asadar, cand va aflati complet in prezent, puteti sa folositi informatii din trecut, sau probabil ceea ce credeti despre viitor, dar nu le permiteti nici unuia nici altuia sa ve perturbe momentul prezent. Trebuie sa tratati momentul prezent in mod obiectiv. Prin obiectiv inteleg in mod neutru, fara prejudecati.

Pastrati fiecare moment complet in constienta voastra

Uneori, in cadrul relatiilor pe care le avem, cand cunoastem mai profund oamenii care ne sunt familiari, cum ar fi parintii, copiii sau prietenii, avem tendinta sa ii tratam cu usurinta, deoarece “noutatea” a disparut. Uitam zile importante sau necesitati importante deoarece se pare ca relatia a devenit prea banala. Pentru a pastra o relatie bogata si puternica provocarea este de a le trata pe acele persoane ca si cum le-am vedea pentru prima data. Prin urmare trebuie sa existe multa recunostinta si sensibilitate. Le acordam atentie pentru ca ne aflam in momentul prezent. Trebuie sa fim foarte atenti cand ne ingaduim sa tratam lucrurile cu usurinta; in schimb faptul de a trai in momentul prezent face relatia mult mai puternica.

Lucrul obisnuit devine extraordinar

Se zice ca viata este atat de scurta si nu stim niciodata cand ne vine clipa. Cat de important este sa retinem momentul in care sa spunem lucrurile pe care vrem sa le spunem, pentru ca mai tarziu, dupa ce vom fi inteles un anumit eveniment sa nu fim in situatia sa spunem “As vrea sa fi stiut”. Este intr-adevar o dorinta sa ne aflam in momentul prezent si sa pastram fiecare clipa deplin in constienta noastra si sa ne bucuram total de fiecare moment. Cand puteti sa pastrati fiecare moment deplin in constienta voastra atunci veti putea simti cat de extraordinara este viata. Intelegeti ca fiecare eveniment care se petrece este extraordinar: a pasi pe pamant, a simti vantul, a atinge mainile cuiva , de a te juca cu un copil, a privi cerul, a vedea o furnica care se tareste pe pamant, a privi la o pasare care zboara in inaltul cerului, a privi pasarea colibri care sfideaza parca legile aerodinamicii. Vedeti cat de minunata este natura! Si uneori nu vedem lucrul acesta pentru ca suntem atat de invaluiti in trecut sau viitor.

Prin urmare, faptul de a ne afla in prezent ne permite sa vedem mai mult. Ne permite sa auzim mai mult, sa fim mai atenti. Uneori ne tratam corpul cu usurinta si spunem “Ma doare putin aici, o sa treaca, e o indigestie”, nereusind sa patrundem sensul acestor semnale cand ele se repeta. Prin urmare, cand va aflati in momentul prezent, va aflati si cu corpul vostru fizic in prezent – organele, celulele corpului, starea corpului, sanatatea sa, starea de bine.

Prezentul da puterea de a alege

Dupa cum vedeti, exista doar momentul prezent. Daca va aflati in acest moment acum, acesta este momentul care a fost viitor, si acesta este momentul care va fi trecut. Trecutul si viitorul nu au o realitate imediata, doar prezentul are realitate deoarece noi suntem permanent in prezent. Adevarul este ca exista doar prezentul. Trecutul este o amintire iar viitorul este un vis, dar prezentul este realitatea pe care o avem acum.

Asadar, oricare ar fi nivelul constientei noastre este important sa traim deplin in momentul prezent ca sa putem sa ne bucuram de acest moment extraordinar si de importanta pe care putem sa o dam lucrurilor aflate in fata noastra. Fiecare moment detine mari posibilitati si cu cat intelegeti mai mult, cu atat puteti sa faceti mai mult. Cu cat vedeti mai bine posibilitatile pe care le poarta acest moment, cu atat mai bine puteti sa intelegeti optiunile voastre si cu atat aveti mai multa putere sa luati deciziile cele mai bune in acest moment.

Pot sa imi observ fiinta emotionala in acest moment? Exista in mine sentimente de dragoste, o dragoste pentru corpul meu, o dragoste pentru Univers, o dragoste pentru toate fiintele din jurul meu, o dragoste pentru pamantul pe care stau? Pot eu intradevar sa remarc aceasta dragoste si sa constientizez ce efect are asupra mea, cum ma sustine intr-o minunata senzatie de a fi? Pot eu sa-mi observ fiinta mentala, sa observ cum curg gandurile in mintea mea si sa observ starea de pace din fiinta mea mentala, cat de odihnitor este sa fii tacut mental? Pot eu sa observ cum se simte mintea mea in acest spatiu?

Sa va aflati complet in momentul prezent

Uneori, cand nu suntem deplin in momentul prezent, nu putem vedea toate alegerile care stau in fata noastra si ne putem lasa antrenati de ceea ce se afla in jurul nostru, fara sa vedem lucrurile in intregime, ceea ce nu intotdeauna este cel mai bun lucru. Este extrem de important sa fim constienti de momentul prezent sau sa fim mai prezenti in acest moment. Acest lucru ne da atat de multa putere si ne aduce atata bucurie , trebuie doar sa le putem extrage , sa le putem scoate in evidenta. Aveti mai multe posibilitati de alegere si acest lucru va permite sa exprimati mai bine ceea ce se afla inlauntrul vostru. Asadar, incercati sa fiti constienti de momentul prezent in fiecare zi. Incercati sa fiti constienti de tot ce se intampla in interiorul vostru si in jurul vostru.

Exista o zicala “Daca mancati, mancati, daca mergeti, mergeti”, ideea fiind aceea de a va afla complet in mijlocul actiunii pe care o faceti, deoarece puteti sa mancati, dar o parte din voi sa nu fie prezenta acolo. Puteti sa mergeti, dar o parte din voi nu este cu voi. Fiti pe deplin in momentul prezent.

Meditatia

Vom medita cateva minute, centrandu-ne in momentul prezent. Oriunde stati asezati, stati cu spatele cat mai drept posibil. Postura voastra sa fie confortabila, ideea fiind de a va afla in momentul prezent cu corpul vostru. Experimentati totul.

Simtiti caldura corpului in timp ce sunteti constienti de celulele corpului care genereaza caldura. Deveniti constienti de ceea ce se petrece inlauntrul vostru: inima bate, plamanii respira, sangele curge, o multime de activitati se desfasoara. Neuronii trimit impulsurile, creierul coordoneaza. Din fiinta voastra spirituala, centrul constiintei voastre, centrul iubirii voastre, trimiteti un sentiment de iubire prin corp si fiti deplin constienti ce ceea ce faceti. Pastrati atentia complet in momentul prezent.

Lasati corpul fizic sa fie complet relaxat in timpul meditatiei. Pastrati in interior un spatiu plin de iubire in timpul meditatiei. Incepeti sa observati respiratia. Este un instrument puternic care sa va mentina in momentul prezent. Observati respiratia, expirand lent, inspirand lent. Expirul da experienta curatirii, a eliberarii. Inspirul da experienta revitalizarii, reincarcarii si imbratisarii vietii. Fiti complet in respiratie. Si observati punctele cand faceti pauza la sfarsitul expirului si la sfarsitul inspirului.

Fiti constienti de spatiul din jur care de asemenea se afla in momentul prezent, experimentati spatiul din jurul vostru. Stati in camera cu alti oameni, aceea este de asemenea o experienta. Observati acea experienta in momentul prezent si observati ce face ea pentru voi. Si cum stati, deplin constienti de corpul si respiratia voastra, observati cum existati in momentul prezent.

Observati cum se linisteste mintea, ce bucurie va aduce sentimentul de odihna cand mintea devine tacuta. Si acum aduceti un gand in minte – cuvintele voastre sacre sau o afirmatie si repetati-le in timp ce va pastrati atentia in momentul prezent. Si aici veti vedea cum puteti sa pastrati un gand in minte si sa ramaneti in momentul prezent cu acest gand. Sunteti complet constienti de acest gand, sunteti foarte constienti de ceea ce repetati si sunteti constienti de ceea ce pastrati in constienta voastra.

Fiti constienti si de ceea ce va aduce acest lucru – influenta acestor cuvinte pe care le aveti in minte. Focalizati-va asupra bucuriei pe care v-o aduce experienta, starea de pace. (Scurta tacere).

Ma aflu in momentul prezent cu gandul meu, cu corpul meu, cu spatiul meu,. Ma aflu in momentul prezent. Traiesc deplin experienta acestui moment. In timp ce actionez, gandesc, eu continui sa ma aflu in momentul prezent. (Tacere).

Sunt complet constient de trairea mea in acest moment. Sunt constient de tot ceea ce se petrece inlauntrul meu. Sunt constient de spatiul din jurul meu. Sunt constient de felul cum se exprima fiinta mea in spatiul care ma inconjoara. Incepandu-mi ziua iau cu mine in activitatile mele acest sentiment, fiind complet constient ca ma aflu in momentul prezent. Din gandurile, din sentimentele mele, din spatiul din jurul meu, de la cei cu care interactionez, iau aceasta constienta in ziua pe care o incep, aflandu-ma aici si acum in fiecare moment. Ofer multumirile mele pentru toate binecuvantarile acestei zile. Ma straduiesc sa fiu vrednic.

Pace, Pace, Pace.

 

Ziua 9 - CONSTIENTA MARTOR

3 Aprilie, 2007

Namaskar tuturor,

Bine ati venit la a 9-a zi a Retreatului. In ultimele zile am explorat constienta. Suntem fiinte ale constientei sau ale cunoasterii si am explorat extinderea constientei plecand de la constienta limitata la constienta cosmica sau constienta universala, sau constienta inaltata. Am vorbit despre a fi cu atentia si intentia in momentul prezent si am numit acest lucru „constienta momentului prezent”, fiind complet in momentul prezent.

Si am vorbit despre constienta multidimensionala. Nu doar sa fii constient de spatiul la nivel fizic, ci sa fii constient de spatiul nostru mental, de spatiul nostru emotional si spiritual. Cu cat devenim mai constienti cu atat mai mult putem deveni intr-adevar constienti de dimensiunile fiintei, indeosebi in comunicare.

Asadar am vorbit despre constienta multi-dimensionala, iar in constienta momentului prezent am reflectat pe trecut: „Ce facem cu trecutul cand suntem complet in momentul prezent? Ce facem cu viitorul pentru ca suntem fiinte care ne raportam la trecut cand ne gandim la viitor?” Asa ca avem legatura cu aceste lucruri. Suntem inca axati pe subiectul constientei si ceea ce va voi spune azi va avea legatura cu „constienta martor”. Aceasta este extrem de importanta in subiectul constientei.

Constienta martor

In trairea umana veti observa ca desi suntem angajati in lucruri si ne gandim la lucrurile in care suntem implicati, intotdeauna exista o parte din noi care priveste intr-un mod obiectiv. Intotdeauna exista o parte din noi care este martorul trairii. Acum cand suntem prinsi in experienta, nu realizam ca avem aceasta abilitate sa actionam si sa observam in acelasi timp. In timp ce deveniti din ce in ce mai constienti spiritual si de asemenea in timp ce constienta voastra se extinde, incepeti sa vedeti aceasta parte a voastra; ea este foarte vizibila. Si pot sa-mi amintesc ca atunci cand eram foarte tanar am reflectat asupra acestei calitati. Uneori numim acest lucru „Constienta de Sine”. Suntem intotdeauna constienti de sinele nostru.

Crescand in constienta de sine

Indiferent ce faceam, am constatat ca eram constient de ceea ce faceam. Chiar nu puteam sa fiu complet in actiunea pe care o faceam, pierzandu-ma „pe mine”. Nu putem fi total implicat, pierzand acea parte a mea. Si la acea data m-am gandit ca aceasta era un lucru rau, pentru ca oamenii spun, „Nu fii prea constient de tine”. Dar era dificil sa ma eliberez de acest lucru pentru ca intotdeauna am avut constienta de sine. Un lucru remarcabil era faptul ca in timp ce cresteam in spiritualitate, crestea constienta de sine, si apoi acest lucru nu a mai fost o salbiciune, ci a fost o putere. Dar fiind tanar, am putut vedea intr-adevar cum puteam sa joc jocul; putem sa fac anumite lucruri. Puteam observa. Daca am dorit ceva, am vazut modul in care puteam – pentru ca doream o lume mai buna – „manipula” situatia. Am vazut cum pot dramatiza si juca un anumit joc si sa obtin ceea ce doresc. Era un lucru extraordinar, deoarece acum vedeam cum puteam sa vad dintr-un spatiu diferit, asa ca am putut sa vad cum se pot face lucrurile si cum puteam obtine lucrurile. Astfel ca inca de tanar am explorat acest lucru. Asadar, aceasta abilitate de a ma observa pe mine insumi in actiune a fost un lucru de care intotdeauna am fost constient, si in timp ce am crescut in constienta spirituala, acest lucru a devenit o forta, pentru ca am realizat ca aceasta constienta spirituala este conditia cresterii in constienta de sine.

Crescand in constienta martor

Asadar, avem aceasta parte a noastra, aceasta parte martor, dar multi din noi nu-i dau atentie. Dar in meditatia voastra acesta este scopul: Cum sa fii complet constient de tot ceea ce faci, de tot ceea ce gandesti, de tot ceea ce simti – de toate intentiile tale, sa fii constient de acest lucru. Si deasemenea sa fii constient ca fiinta ta spirituala este o fiinta martor. Este o fiinta observator. Si pe masura ce cresti spiritual, vederea acestui martor, experienta acestui martor creste, pentru ca martorul iti da o idee a adevaratei tale identitati spirituale. Asa ca este extrem de important sa intelegem acest martor si sa-l exploram, sa-l urmam. In timp ce am crescut spiritual, una din experientele profunde pe care am avut-o a fost aceea ca am putut sa cant, am putut vorbi si am putut privi la ceea ce se intampla aproape fara efort. Astfel cand am inceput sa cant cuvintele chiar imi apareau si eu ma priveam pe mine insumi cantand.

Si in anumite conversatii, nu este nevoie sa ganditi ce veti spune, cuvintele chiar curg. Si va priviti pe voi insiva spunand toate aceste lucruri.

Am avut o experienta foarte profunda cand, intr-un sens mai adanc, m-am trezit prima data spiritual – in India. Atunci am constatat ca puteam merge, si piciorele, mainile, totul, miscarile mele, erau in fiinta mea, se intamplau si altcineva era cel care le facea, care le efectua. Asa ca acest lucru mi-a dat un simtamant foarte minunat de martor, ca pot sa fac lucrurile si sa stau intr-un loc foarte confortabil in timp ce acest lucru se intampla – aproape ca si cand as fi fost pus pe pilot automat. Si atunci am inteles despre ce este vorba cand altii spun a fi in „zona” (in transa).

Existand in zona

Un dansator ar spune, „nu am facut nimic, acest dans tocmai sa produs”. Sau un cantaret ar putea spune, „ acest cantec doar s-a intamplat. Nu stiu cum, dar stiu ca el tocmai s-a infaptuit.” Totusi in momente de inspiratie foarte profunda, cand inspiratia ne vine dintr-un spatiu foarte adanc, ea se intampla, se infaptuieste. Eu doar sunt martor! Doar s-a intamplat! V-am prezentat acest discurs, dar el doar s-a intamplat! Am dansat si acesta doar s-a intamplat. Am cantat si cantecul s-a produs. Am avut aceasta cuvantare, dar aceasta doar s-a intamplat. Doar m-am privit pe mine insumi si nu am putut sa fac nimic, doar s-a intamplat.

Starea profunda de martor: Starea de constienta martor extinsa

Atunci experimentati starea profunda de constienta martor si aceasta este o experienta a extinderii constientei unde martorul devine dominant, devine proeminent. Asa ca avem un executant inauntrul nostru. Exista o parte a noastra, si vom vorbi mai mult despre ea in conversatiile care vor urma, ideea „executantului”.

Avem un executant in interiorul nostru, dar avem de asemenea acest martor inauntul nostru si este extrem de important sa-l explorati in viata voastra cotidiana. Veti vedea ca pe masura ce sunteti mai constienti de el, cu atat mai mult veti simti lipsa de efort in a face lucrurile, cand incepeti sa va situati in acea stare. Si cand spun „fara efort” acest lucru nu inseamna complet non-efort. Inseamna ca veti incepe sa actionati si apoi veti simti ca actiunile voastre se intampla foarte usor. Actiunile curg. Asa ca atunci cand actionati, chiar veti sti cum sa actionati, veti simtiti intuitiv cum sa actionati in fiecare moment. Si astfel acest lucru devine ceea ce putem numi „fara efort”. Actiunile se intampla usor. Aceasta se intampla atunci cand sunteti intr-adevar intr-o stare a constientei martor extinse. Asadar, aceasta stare de constienta martor este ceva minunat de explorat.

Practicati constienta martor extinsa

Acum, in termenii practicii, in acelasi mod in care practicati „Constienta Momentului Prezent”, folosind respiratia sau mantra, puteti face acelasi lucru cu „Constienta Martor”.

In acest caz, trebuie sa va mutati intr-un spatiu unde simtiti ca nu faceti, unde simtiti ca lucrurile se intampla. Aceasta este diferenta. In constienta momentului prezent, cu mantra, sau cu afirmatia, sau rugaciunea si respiratia, observatorul afirmatiei, sau observatorul respiratiei va permite sa stati in momentul prezent cand va pastrati atentia pe el. Acesta va tine in momentul prezent.

Observarea

Constienta martor se refera la a observa cum se intampla acest lucru si voi observati – cum se intampla – iar voi doar priviti. Asadar aceasta este experienta de a fi observatorul si a privi ce se intampla inlauntrul vostru. Sa spunem de exemplu ca repetati un cuvant in mintea voastra, mental, si va priviti pe voi insiva repetand cuvantul. Va vedeti pe voi insiva repetand cuvantul asa ca va auziti cuvantul intr-o constienta extinsa, de parca exista un spatiu mare si auziti acest cuvant ca fiind repetat inauntrul vostru. Unii din voi stiu acest lucru; dupa catva timp, cand repetati un cuvant, aproape ca puteti auzi cuvantul inauntrul vostru de parca acesta se repeta el insusi.

Asadar observati acest lucru, il spuneti dar observati cum il spuneti pentru ca voi aveti o privire mult mai extinsa, in care faceti si va puteti observa pe voi insiva facand. Faceti, dar in acelasi timp va observati pe voi insiva facand, asa ca acum v-ati intors privirea spre locul in care va puteti vedea pe voi insiva facand.

Asadar observati acest lucru, il spuneti dar observati cum il spuneti pentru ca voi aveti o privire mult mai extinsa, in care faceti si va puteti observa pe voi insiva facand. Faceti, dar in acelasi timp va observati pe voi insiva facand, asa ca acum v-ati intors privirea spre locul in care va puteti vedea pe voi insiva facand.

Si este la fel si cu cuvantul: „Acum spun cuvantul si ma observ pe mine insumi spunandu-l”. Observati-va pe voi insiva spunand acest cuvant si este o experienta frumoasa cand incepeti sa faceti acest lucru. Si atunci cand mergeti mai profund din punct de vedere spiritual, simtiti de parca povara efortului este indepartata, simtiti ca mergeti intr-un spatiu mai extins unde puteti sa faceti lucrurile fara efort. Si cand deveniti constienti de ce se intampla in acel moment fara efort, veti vedea ca martorul este extins, ca exista o parte a voastra care poate observa intregul eveniment dintr-un spatiu expandat.

Acesta este un principiu extrem de important in meditatia si in viata voastra, ideea de a fi martor. Si astfel sunt centrat in acel spatiu in care orice fac in timp ce va vorbesc, acum, sunt martorul miscarii miinilor mele. Sunt martorul vocii, sunt martorul ochilor, si fac si totusi nu fac. Si exista o parte expandata a mea care priveste la toate lucrurile si este capabila sa se bucure de drama, de jocul miscarii, a vocii, a energiei, si privesc intregul joc, asa ca obtin o sansa sa vad lucrul in intregime dintr-un spatiu panoramic minunat, sau dintr-o perspectiva. Si aceasta imi permite intr-adevar o experienta frumoasa in care povara efortului este indepartata. Si efortul se intampla intr-un spatiu foate placut pe care avem tendinta sa-l numim spatiul „ fara efort”.

Asadar, doresc sa va ganditi la ceea ce v-am spus azi. Acest lucru este o parte importanta a disciplinei de inaltare si de intelegere a constientei. Vom intra acum in practica meditatiei.

 

Ziua 11 - CINE ESTE CAUTATORUL ?

5 Aprilie, 2007

Bine ati venit la Ziua a 11-a a Reculegerii noastre de 40 de Zile.

In ultimele zile am examinat pe larg constienta si am invatat multe lucruri devenind mai constienti.

Cine este cautatorul si de ce exista el ?

Astazi vom privi spre cel care devine mai constient. Cine este cel ce devine mai constient ? Cine este cel ce cauta sa devina iluminat ?Asadar, exista un cautator. Daca ni s-a spus ca existam intr-un spatiu de infinita pace, infinita cunoastere si infinita dragoste, atunci de ce mai cautam ? De ce trebuie sa mai cautam ceva ce deja suntem sau deja avem ? Deci, daca noi cautam ceva ce deja avem, inseamna ca suntem intr-o stare de ignoranta; suntem cufundati in ignoranta.

Eu caut astfel ceva ce deja am, iar viata devine o calatorie a cautarii. Dar cautam; desi avem totul, noi trebuie sa cautam, pentru ca nu suntem constienti de acest lucru. Deci noi trebuie sa cautam in aceasta calatorie. Dar ar trebui sa cautam intr-un mod intelligent.

De ce exista cautatorul ? Cine este cautatorul ? Are el o existenta fantomatica si cum pot fi satisfacute nevoile cautatorului in asa fel ca el sa poata deveni iluminat ?

Daca exploram trairea umana, vom observa ca toate fiintele umane se nasc cu calitatea de “Eu”, calitatea de individualitate, de existenta individuala, de identitate individuala. Noi toti avem identitati separate.

Cautatorul (ego-ul) in limitare

Numim aceasta calitate “ego”. Toti purtam un ego, sau aceasta identitate individuala. Este extrem de important sa intelegem aceasta calitate de a avea un “Eu”. Cand acest “Eu” este cufundat in ignoranta, el nu cunoaste sursa sa adevarata sau adevarata sa fiinta; spunem ca acesta este ignorant, este limitat. El este limitat in perceptia sa. Iar viata devine o calatorie de largire a perceptiei, pentru acest “Eu”, acest ego.

In ignoranta, o multime de oameni se gandesc cu respingere la ego, “O, sunt atat de stupid, atat de ignorant; eu nu ma plac deloc, sunt fara valoare”. Dar acest ego este o unealta care ne conduce la intelepciune; chiar acest ego este unealta care ne conduce spre iluminare, care ne duce inapoi, spre deplinatatea cunoasterii.

Cand se observa ego-ul in actiune, atunci acei oameeni pot deveni un pic mai constienti si pot vedea de fapt cum lucreaza ego-ul, cum devin ei furiosi, cum devin suparati, egoisti, dovedind calitati limitate de existenta; si atunci ei vor sa distruga ego-ul. “ Vreau sa distrug acest ego, sa-l elimin din existenta”. Aceasta dovedeste o grosolana lipsa de intelegere despre ceea ce este ego-ul, caci ego-ul incearca sa se omoare singur. Caci cine infaptuieste uciderea ? Cine nu se place pe sine ? Este ego-ul, chiar ego-ul. Orice exprimare de “Eu”, oricare ar fi, este ego-ul.

Chiar si cand fiintele iluminate spun “ Eu”, acel “Eu” este tot ego-ul. Si mai spunem ca “fiintele iluminate” au ego-uri pure. Ego-ul lor este foarte curat; el exprima calitatile sinelui superior, sau ale fiintei superioare, sau ale fiintei. Ea se exprima prin calitatea de “Eu”, astfel ca “Eul” a devenit, am putea sa spunem, “pur”.

Inceputul calatoriei de transformare

Astfel, ego-ul nu trebuie omorat, nu trebuie eliminat din existenta, caci atunci am elimina cautatorul insusi. Ego-ul trebuie doar transformat. Calitatea de a avea un “Eu”, continua sa fie prezenta. Ego-ul trebuie doar transformat. Aceasta insusire individuala, aceasta calitate de “Eu” pe care o avem, acest “Eu”, trebuie doar transformat. Astfel, viata este o calatorie de transformare a ego-ului. Iar adevarul este: numai cand ego-ul incepe sa-si inteleaga prostia, ignoranta sa, atunci el incepe sa gandeasca, “Bine, eu nu stiu nimic. De ce sunt eu asa suparat ? De ce ma port in felurile acestea limitate?” Cand el incepe sa vada sau sa inteleaga propria sa limitare, doar atunci el poate incepe calatoria de transformare.

Calatoria de transformare incepe cu perceptia propriei limitari. Daca nu esti constient ca ai o problema , oare cum o vei rezolva ? Asa ca , se incepe cu o intelegere, “ Eu sunt limitat in gandirea mea”. Apoi este nevoie sa stiti care sunt uneltele disponibile, pentru a va putea angaja intr-un process semnificativ de transformare

Scopul

Egoul are nevoie sa stie care este scopul. “Unde am sa ajung cu acestea? Trebuie sa am un scop in mintea mea.” Astfel, egoul pe care uneori cautam sa-l distrugem, este chiar calitatea de care avem nevoie pentru a ne duce in acel spatiu de inalta intelegere, cunoastere sau iluminare. Deci viata nu inseamna distrugerea calitatii sinelui, atunci cand noi vedem natura sa limitata si cand nu o agream. Ea este explorare a ceea ce inseamna aceasta calitate a sinelui, a limitarii sale, a individualitatii, intelegand care sunt uneltele disponibile si si folosind acel proces de transformare care face egoul mai constient de legatura sa cu sursa fiintei.

Scopul este, desigur, pentru ego, conexiunea cu sursa. In aceasta consta cel mai puternic process de transformare, iar aici egoul devine pur. El isi pierde limitarea sa.

Cand este egoul in limitare ?

Cand egoul isi directioneaza atentia spre lume, inconstient de sursa sa, aici este locul unde incepe necazul. El este inconstient despre conexiunea sa cu sursa, iar el lucreaza in lume in aceasta necunoastere a legaturii sale cu sursa. In acest moment el devine o fiinta foarte limitata, are o existenta foarte limitata in termenii de cunoastere si desigur, voi stiti, aceasta este reteta pentru suparare si durere. Deci, putem incepe sa intelegem aceasta calitate ce o avem, care este egoul ? Desigur, calatoria egoului este si incercarea sa de a se intelege pe sine, caci este un pas necesar. Egoul trebuie sa isi puna intrebari. Este un pas necesar. Trebuie sa ne observam aceasta calitate, de “Eu”. “Eu stiu asta, eu sunt suparat, eu sunt singur, eu sunt trist” Noi purtam aceasta calitate. “ Eu duc lipsa de dragoste. Nimeni nu ma iubeste. Eu nu am bani, eu sunt sarac, sunt lipsit de toate, eu sunt inferior” Noi purtam aceasta calitate de a ne identifica cu limitarea materiala. Asa ca trebuie sa studiem acest “Eu”, trebuie sa-l exploram; trebuie sa-l intelegem, sa-l observam, sa-i vedem limitarea si sa incepem sa-l exploram. Poate acest “eu” sa fie constient in alt fel? Oare poate ?- acest “Eu” pe care il vad in limitare, “singuratate, tristete, suparare, durere, nestiinta…” Pot eu incepe sa vad aceasta calitate, de “Eu” in alt fel ? Se poate el identifica cu alte lucruri decat cu aceste insusiri limitate ?

Si desigur, in aceasta calatorie, cea mai mare inspiratie vine cand vedem o alta fiinta umana, cu o alta calitate de “Eu”. Cand vedem o alta fiinta umana , care are un alt fel de “Eu”, un “Eu” mult mai generos, un “Eu” mult mai iubitor, cu iubire neconditionata, un “Eu” mult mai pasnic, atunci ne simtim atrasi si spunem “imi place acest “Eu”. Imi place felul acesta de a fi”, iar noi suntem capabili sa vedem cum acel “Eu” poate exista cu o alta cunoastre, cu alte calitati.

Deci o inspiratie mai inalta vine cand de fapt suntem capabili sa vedem un model al acestui “Eu”, aflat intr-un spatiu mai inalt de cunoastere.

Uneltele Egoului

Noi avem nevoie sa stim ca acest “Eu” din noi, pe care il numim “ego”, de fapt are uneltele cu care poate ajunge intr-o stare de cunoastere mai inalta. El are uneltele: unealta intelectului, care este cea mai puternica pe care o are, unealta mintii, care creaza ganduri, unealta reprezentarii care poate crea imagini in minte-imagini puternice, unealta memoriei, unealta puterii emotionale, unealta puterii vitale si unealta trairii intr-un corp de forma umana, cu organe de simt, care pot il ajuta in calatorie. Deci acest ego in existenta sa umana, are la dispozitie un numar de unelte, iar daca ne instruim despre aceste unelte, cum sa le folosim eficient, putem aduce egoul intr-un process de transformare . Asa ca vom vorbi mai mult despre uneltele pe care le are acest ego in procesul de transformare.

Aceste 40 de zile, sunt zile de transformare. Cu acestea, va las astazi, sa va ganditi la ele: “Egoul”, Cautatorul, “Eul” in calatoria sa de cunoastere.

 

Ziua 12 - EGOUL IN ACTIUNE

6 Aprilie, 2007

Bine ati venit la Ziua a 12-a Reculegerii noastre.

Ieri am vorbit despre calitatea din trairea umana numita ego

Recapitulare

Spuneam ca exista o anumita calitate in cunoasterea noastra, care ne face sa ne simtim ca individuali. Este calitatea de a ne acorda un sine, care da insusirile sinelui: separarea, individualitatea. Am studiat aceasta calitate intr-o oarecare masura si am spus ca vom continua azi.

Am spus ca si fiintele luminate, acei care au devenit total constienti de identitatea lor, poarta aceasta calitate, a egoului. Dar se considera ca este o insusire foarte pura- pura in sensul ca ei sunt in completa armonie cu Universul: armonie launtrica, armonie exterioara.

Am spus ca egoul acesta exista intr-o sursa; ca el lucreaza dintr-o sursa de infinite posibilitati; o sursa a fiintarii infinite, a constientei infinite. Am spus de asemenea, ca egoul trece dintr-o constienta limitata, intr-un camp mult mai mare de constienta. As dori ca voi sa deveniti mult mai constienti de aceasta calitate din voi, deoarece spunem ca egoul este adevaratul cautator, cel care cauta.

Daca voi existati intr-un asemenea camp, de infinita dragoste, pace si bunatate; daca voi deja va aflati intr-un astfel de camp, atunci de ce nu l-ati si intelege ? Deci, cel care cauta este intradevar nestiutor despre adevarata sa natura, deci despre ceea ce cauta. Cel care cauta launtric: “Vreau sa stiu mai mult, vreau sa experimentez mai mult, eu vreau”. Acesta este egoul ignorant, despre ce si de ce cauta.

Va recunoasteti pe voi insiva, ca aveti un ego in cautare? “Am nevoie sa stiu mai mult; vreau sa stiu mai mult despre fiinta mea, existenta mea.” Astfel, egoul devine constient de limitarea sa: “Nu pot avea cutare lucru; imi lipseste cutare; am nevoie sa stiu mai mult, sa am mai mult, sa fiu mai mult.” El devine constient de ignoranta sa. Dorinta sa de extindere, de a fi mai constient de locul de unde se trage si unde se afla acesta, in ce context exista el, acestea determina egoul sa vrea mai mult.

Va recunoasteti dorinta de a sti mai mult ? “ Vreau sa stiu mai mult. Vreau sa fiu mai fericit sau mai iubitor”. Daca este asa, atunci dorinta din voi insiva de a sti mai mult, este nevoia egoului de a fi mai constient de sursa din care provine. Deci, am stabilit ca egoul exista intr-o sursa de infinita putere, o sursa de infinita traire. Voi vedeti acea magnifica putere pe care o aduc in campul lor de constienta, cei care sunt conectati la sursa aceasta.

Calitatile egoului; dimensiuni de operare

Acest ego individual este capabil de actiune, de a face, de a opera; iar cand face ceva, el lucreaza intr-un camp multi-dimensional. Astfel, avem nevoie sa cunoastem intreaga capacitate a acestui ego in actiune. Care sunt calitatile implicate in actiune? Care sunt calitatile ce apar din ego cand el incepe sa actioneze, in timp ce el cauta sa se exprime in asa fel incat individul sa se dezvolte si sa actioneze in armonie cu Universul sau, cu lumea sa, cu campul sau de activitate?

Sa le aduceti la indemana voastra, inseamna sa stiti cum sa actionati in campul vostru de activitate. Uneori actionati intr-un feluri foarte limitate: limitare fizica, limitare energetica, limitare vitala, limitare emotionala si vocala, limitare mentala si intelectuala. Astfel, noi actionam in aceste planuri diferite, dar in modalitati limitate.

Avem nevoie sa intelegem toate planurile sau dimensiunile de operare, cu scopul de a ne intelege mai complet individualitatea; si cum o putem noi aborda mai din adanc, astfel ca noi sa actionam mai potrivit, mai inteligent si mai armonios in spatiul nostru.

Scopul: Fii intelept cand actionezi

Scopul acestei Reculegeri, pentru mine, este sa fiu mai intelept in ceea ce fac. Intotdeauna cand actionez, fac acest lucru dintr-un spatiu unde eu sunt un instrument perfect al Universului. Eu fac ceea ce este considerat potrivit sau corect in raport cu Universul; in acest context al crearii armoniei in mine si in jurul meu, in universul meu interior-lumea mea interioara si lumea mea exterioara.

Ma simt cu adevarat binecuvantat ca mi s-a dat cunoasterea si trairea diferitelor dimensiuni ale activitatii umane: sa fiu capabil sa observ cum operez la nivelele subtile de energie si la nivelele fizice de energie. Sa fiu constient ca pot actiona dintr-un spatiu in care sunt in completa armonie cu lumea mea; din care pot intelege lumea mea; sa actionez dintr-un spatiu de intelepciune, de dragoste si pace.

Sapte nivele de manifestare umana

Aceasta cunoastere a venit prin intelegerea celor sapte nivele de manifestare umana. In invatatura antica, in acea intelepciune, acestea se numesc chakre. Noi avem in noi sapte centri ai nivelelor de constienta, care se manifesta energetic. Nu numai ca se manifesta drept constienta, ci se manifesta si energetic. In acesti sapte centri, ne putem manifesta vointa in actiune; ne putem manifesta calitatile, la vointa noastra, din acesti centri. Cand devenim mai constienti de acest lucru, vom vedea dinamica jocului constientei, vointei si a energiei subtile, in campul nostru de interactiune. Iar acest lucru este uluitor.

Cand am devenit mai constient de aceste sapte nivele, cum costienta mea a crescut pe masura ce acestea s-au dezvoltat; cand am devenit mai constient de influenta lor si de interferenta lor in manifestarea mea; cum pot eu genera, la vointa mea, energie din aceste spatii, atunci acestea au dus la o uimitoare abilitate de a comunica si de a interactiona cu campul meu. Tare as vrea sa pot sa va spun toate acestea in asa fel incat voi sa le intelegeti imediat si sa le experimentati.

Stiinta viitorului

Avem sapte nivele de la care operam si fiecare nivel ne da o anumita calitate a egoului, o anumita calitate individuala de manifestare. Acestea sunt asociate cu punctele aflate de-a lungul spinarii si in creier. Acestea sunt, desigur, invizibile. Consider ca ele apartin stiintei viitorului, unei stiinte de maine. Eu doresc sa putem invata mai mult despre aceasta, caci este atat de importanta pentru activitatea noastra ca finite umane. Singura problema este ca nu avem nici un fel de instrument sa masuram acest camp de energie si de constienta. Cercetatorii incearca sa creeze instrumente sa-l masoare, dar este foarte dificil, desi ei se apropie tot mai mult de detectarea campului de energie subtila. Este o cercetare stiintifica deosebit de interesanta.

Avem sapte nivele de la care operam si fiecare nivel ne da o anumita calitate a egoului, o anumita calitate individuala de manifestare. Acestea sunt asociate cu punctele aflate de-a lungul spinarii si in creier. Acestea sunt, desigur, invizibile. Consider ca ele apartin stiintei viitorului, unei stiinte de maine. Eu doresc sa putem invata mai mult despre aceasta, caci este atat de importanta pentru activitatea noastra ca finite umane. Singura problema este ca nu avem nici un fel de instrument sa masuram acest camp de energie si de constienta. Cercetatorii incearca sa creeze instrumente sa-l masoare, dar este foarte dificil, desi ei se apropie tot mai mult de detectarea campului de energie subtila. Este o cercetare stiintifica deosebit de interesanta.

Functiile centrilor de energie

In zilele urmatoare vom continua sa vorbim mai mult despre acestea. Exista centrul de la baza spinarii care va permite sa va percepeti fiinta voastra fizica. El permite sa comunicati cu fiinta voastra fizica intr-un mod mai pregnant. Va simtiti mai ancorati in fizic cand este activat acest centru.

Exista un centru in zona sexuala care va permite sa controlati aceasta functie. El permite sa folositi aceasta energie cand nu e in folosinta activa, prin metoda transmutarii, aceasta transformandu-se in energii mai fine, care pot fi utilizate la diferite nivele de manifestare.

La nivelul ombilicului este un centru al vitalitatii.Veti fi uimiti cand veti incepe sa intelegeti acest centru. In culturile antice s-a folosit acest centru. Va puteti simti vitalitatea doar prin accesarea acestuia. Acesta a fost studiat in stiinta yoga. De asemenea s-a acordat multa atentie acestei zone si vitalitatii pe care o da, in cultura Japoneza si in cea Chineza .

La inima este centrul emotional- centrul manifestarii emotionale. Veti fi uimiti de ceea ce veti putea descoperi si invata prin studiul acestui centru. Cat de mult va puteti extinde campul vostru emotional de manifestare, cat de mule lucruri puteti invata pentru a va stapani acest camp. Campul emotional este un camp foarte puternic. Noi folosim emotiile in orice moment, in diferite feluri si este minunat cand putem intelege aceasta energie; de unde provine ea; cum putem fi mai inaltati emotional si mai energizati; si cum sa fim capabili sa intractionam cu lumea intr-un mod armonios.

Exista un centru al gatului care permite o comunicare mai pronuntata.

Exista unul la frunte, iar acesta este in punctual mintii, al intelectului si al memoriei. Acest centru este asociat cu functiile creierului in trairea umana. Astfel, cand acesta este trezit, calitatile voastre mentale se vor imbunatati si intari in multe feluri.

Exista un centru la coroana capului. Cand acesta se activeaza intr-un mod puternic, constienta “Eului” din voi se extinde, iar voi simtiti ca egoul uman se bucura acum de o conexiune cu un spatiu larg de fiintare. El se simte acum in conexiune cu Sursa fiintei, iar cand se intampla aceasta, acea fiinta umana actioneaza foarte natural in armonie cu Universul.

O introducere in energetica

Astazi va introduc in domeniul energeticii, intr-o stiinta care va permite sa intelegeti intreaga voastra fiinta, despre cum se manifesta individualitatea voastra la diferite nivele. Ea va permite sa intelegeti de unde vin calitatile fizice, sexuale, vitale, emotionale, vocale, mentale si spirituale, cum pot fi acestea stapanite si manifestate in modalitatile cele mai frumoase. Cand acest camp este stapanit, atunci noi devenim intradevar proprii nostri stapani, in complet acord cu Sursa vietii.

Acestea vi le-am prezentat azi. In zilele urmatoare, voi spune mai mult despre acest domeniu al energeticii, al constientei si al individualitatii.