Hata Yoga

Beneficiile pentru sănătate

Suntem ființe multidimensionale (fizic, mental, emoțional și spiritual) și de aceea impactul practicilor Yoga asupra sănătății noastre se întinde cu mult peste nivelul fizic. Yoga ajută la crearea unei relații armonioase între toate nivelurile ființei noastre, fapt ce ajută în timp la împlinirea unei stări mai bune de sănătate, a unei stări de bine și echilibru. Hatha Yoga a fost dezvoltată de yoghini, cu mii de ani înainte, pentru a contracara efectele multelor ore petrecute în nemișcare și meditație, iar, în cele din urmă, pentru pregătirea eliberării spirituale. Aceste asane (posturi și mișcări din yoga) asigurau yoghinilor de pe vremuri un mod de a-și exersa corpurile și de a-și menține sănătatea cu cel mai redus efort, timp sau stress – în timp ce puteau continua lucrul pentru scopul lor ultim și primar al realizării de sine.

Practicarea asanelor permitea tuturor mușchilor și țesuturilor moi să fie stimulate, întărite și tuturor organelor interne să fie masate. Pranayama (controlul respirației) a fost dezvoltată ca un mod de a oxigena corpul, în același timp eliminându-se și toxinele nedorite. Asanele împreună cu Pranayama stimulau sistemul circulator precum și alte aparate și sisteme ale corpului, promovând astfel starea optimă de sănătate. Așadar, astăzi Hatha Yoga este de asemenea practicată pentru beneficiile pe care le aduce sănătății la nivel fizic, dovedindu-se extrem de eficace și pentru diferite tulburări și afecțiuni.

La Centrul Blue Star, noi practicăm Hatha Yoga în fiecare dimineață. Fiecare sesiune începe cu aproape 15 minute de Pranayama sau exerciții de respirație. Primul exercițiu este respirația de curățare, urmat de „respirația de foc” (Kapalabhati), apoi „respirația muget” (Bhastrika; „bellows”) și încheiate cu „respirația blocării rădăcinii” (Mulbhand). Aceste exerciții de respirație oferă nu numai beneficii trupului, cum ar fi oxigenarea sângelui și eliminarea toxinelor, dar stimulează puternic și corpul energetic. Mulți practicanți aleg să facă aceste exerciții de respirație dimineața imediat după trezire, astfel încât să reactiveze atât corpul fizic cât și pe cel energetic.

După ce aceste exerciții sunt terminate, asanele din Hatha Yoga sunt practicate timp de 45 minute, stimulându-se astfel încă o dată corpurile fizic și energetic.

La Centrul Blue Star sunt mulți instructori calificați în Hatha Yoga care vă pot ghida în practica Pranayama și a asanelor. În fiecare dimineață, aici la Centru, un alt instructor va susține clasa de yoga, iar toți instructorii sunt disponibili pentru programări de după-amiază.